Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja državnog udjela

Država će u Podravku uložiti 108 milijuna kuna

zvonimir mršić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
09.07.2015.
u 13:26

– Nakon dokapitalizacije prodat ćemo dionice Podravke, ali po dobrim uvjetima i uz premiju – objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Država će sudjelovati u dokapitalizaciji Podravke kojom će se kompanija iz Koprivnice ojačati, a svi će investitori u nju ukupno uložiti oko 510 milijuna kuna. Izdaje se 1,7 milijuna novih dionica po cijeni od 300 kuna, koja odgovara tržišnoj cijeni koja se u srijedu kretala oko 303 kune. Država je odlučila da će sudjelovati s otprilike 108 milijuna kuna kako bi zadržala kontrolni paket dionica.

– Nakon dokapitalizacije prodat ćemo dionice Podravke, ali po dobrim uvjetima i uz premiju – objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Procijenio je da bi odustajanje od dokapitalizacije bila loša poslovna odluka s obzirom na to da je, prema njegovu mišljenju, u ovome trenutku dionica podcijenjena. Tako će HZMO, koji sada posjeduje 10,61 posto dionica, uplatiti oko 44 milijuna kuna, njegov Kapitalni fond oko 23 milijuna kuna, a DUUDI će uplatiti 41 milijun kuna. U prvom krugu dokapitalizacije pravo na kupnju dionica, njih oko 314.640, imaju radnici, a potom bi u drugom krugu pravo uplate imali samo postojeći dioničari, odnosno država i obvezni mirovinski fondovi.

Prikupljena sredstva ponajprije se planiraju koristiti za financiranje akvizicije dionica društva Žito iz Ljubljane i za ulaganje u širenje poslovanja na novim tržištima te kao djelomični izvor financiranja investicije izgradnje nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih lijekova Belupa čime se namjeravaju osigurati dovoljni proizvodni kapaciteti za daljnji rast i razvoj, objasnio je predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić prije nekoliko dana investitorima. Država će ovim potezom sačuvati kontrolni paket od 25 posto plus 1 dionicu u Podravki koja je donedavno bila prezentirana i kao strateška tvrtka u državnom portfelju.

>>Krenula dokapitalizacija Podravke, država sudjeluje sa 106 milijuna kuna

>>Od danas u ponudi nove dionice Podravke za 300 kn

Komentara 1

BJ
Bjelovar112
20:18 09.07.2015.

Je treba da bi si mrljo mogel kupuvatu još bjesniji avtek i uvest pokoju srpkinju vu rk.podravku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije