Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplje ‘parkiranje novca’

Draghi srušio kamatu na 0%, kupovat će i dugove tvrtki

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, February 15, 2016. REUTERS/Yves Herman
Foto: Reuters/PIXSELL
10.03.2016.
u 22:36

Za otkup dugova korporacija i tvrtki iz nefinancijskog sektora Draghi je svaki mjesec spreman izdvojiti 20 milijardi eura

Europska središnja banka srušila je referentnu kamatnu stopu – na nulu! Time je guverner Mario Draghi priznao da njegov stimulus od 700 milijardi eura nije uspio u nakani da se kreiraju velike investicije, potakne inflacija i stvori više novih radnih mjesta.

Iznenađenje dana odluka je o povećanju otkupa obveznica sa 60 na 80 milijardi eura mjesečno, pri čemu će se otkupljivati i dugovi tvrtki izvan financijskog sektora, za koje je odvojeno 20 milijardi eura svaki mjesec. Nedavno su njemačke banke molile Draghija da im pomogne s lošim kreditima pa bi se odluku ECB-a moglo protumačiti kao odgovor na te bankarske apele. Da bi se dodatno potaknulo investiranje, Draghi povećava kamatu na “parkirani novac” pa sada ljudi koji novac drže u bankama moraju umjesto kamate od 0,3 posto banci platiti 0,4 posto godišnje.

ECB je učinio euro još jeftinijim i dostupnijim, a europski proizvod cjenovno konkurentnijim u odnosu na američki. Kamate na kredite ionako su na povijesnom minimumu pa se ne očekuje da će padati kod stambenih kredita, ali je moguće da namjenski i gotovinski krediti budu nešto povoljniji. Ti će pozitivni efekti biti rezervirani za građane zemalja s dobrim kreditnim rejtingom, jer domaće bankarsko tržište na ovu odluku neće reagirati nižim kamatama. Očekuje se da će banke majke jeftin novac ponovno iskoristiti za pokrivanje loših kredita, a ne za veći plasman u nove projekte i poticanje investicija. Tržišta su već reagirala i euro gubi vrijednost u odnosu na dolar, a dionice su skočile stvarajući milijarde dolara virtualne vrijednosti na europskim burzama.

U stvarnosti su građani ljutiti jer politika jeftinog novca ruši vrijednost štednje i novca u džepovima. Nikad se nije manje zarađivalo na štednji u bankama, a mirovinski fondovi imat će težak zadatak zadržati stope zarade na koje su njihovi korisnici navikli. U SAD-u se bilježi rekordno niska stopa nezaposlenosti kao posljedica stabilnosti rasta BDP-a kojem više nije potreban jeftin dolar.

>>Euro oštro pao, moguće daljnje popuštanje monetarne politike ECB-a

>>Banke mole pomoć u strahu od kolapsa sustava

Komentara 1

GM
guy-martin
06:00 11.03.2016.

Kamata je bila negativna. Valjda je onda dignuo kamatnu stopu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije