Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRAVKA

Dokapitalizacija do kraja srpnja, država gubi kontrolni paket

03.03.2015. Koprivnica - Upravna zgrada prehrambene i farmaceutske kompanije Podravka.
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
18.03.2015.
u 11:20

Koprivnička kompanija izdat će nove dionice vrijedne 100 milijuna eura

Podravkina uprava pokrenula je proces koji bi trebao dovesti do dokapitalizacije koprivničke prehrambeno-farmaceutske kompanije u iznosu od 100 milijuna eura, doznajemo neslužbeno od izvora bliskog nadzornome odboru.

Kraj utjecaja politike

Osim što bi joj taj potez donio svjež kapital, označio bi i prestanak bitnog utjecaja politike na Podravku budući da bi vlasnički udjel države sa sadašnjih 26,5% pao ispod 25%, čime bi država ostala bez kontrolnog paketa.

Uprava u smjeru dokapitalizacije ne bi mogla krenuti bez suglasja s dvjema stranama – s Vladom, koja je morala dati pristanak da izgubi kontrolni paket, te s obveznim mirovinskim fondovima, koji se vide kao glavni izvor dokapitalizacijskog ulaganja.

Ni jednome ni drugome ne vidi se prepreka. Premijer Zoran Milanović još je 2013. izjavio kako će se Podravka dokapitalizirati jer joj je potreban svjež kapital za ulaganja u tehnologiju i proizvode. Obvezni mirovinski fondovi, pak, gladni su mogućnosti za kvalitetan plasman svog novca, a takvim vide Podravkine dionice.

Iz kompanije su jučer poručili kako formalna odluka još nije donesena.

Podravka kontinuirano razmatra razne mogućnosti financiranja svojeg budućeg organskog i anorganskog rasta, no u ovome trenutku nikakva konkretna odluka po tom pitanju nije donesena. Ako i kada bude, na vrijeme ćemo, prema pravilima Zagrebačke burze i Hanfe, obavijestiti javnost – priopćili su iz Korporativnih komunikacija.

I na Varšavskoj burzi

No, doznajemo da je menadžment već prihvatio terminski plan, koji dovršetak dokapitalizacije smješta na kraj srpnja ove godine, a angažirani su i konzultanti koji bi trebali detaljizirati proces. Navodno je donesena i odluka da će se dokapitalizacija provesti ne samo putem Zagrebačke burze, nego i na stranom tržištu kapitala, a u tome se kontekstu spominje Varšavska burza. Kako bi dokapitalizacija trebala izgledati? Prema našemu izvoru, Podravka će plasirati novu seriju dionica, vjerojatno po nominalnoj cijeni od 200 kuna. Koliko su spremni preuzeti obvezni mirovinski fondovi, koji već drže 33,7% vlasničkog udjela, u ovome trenutku nije poznato, no lanjskim zakonodavnim izmjenama udvostručena im je mogućnost ulaganja u domaća dionička društva na 20% udjela. Dionice bi, naravno, mogli kupiti i drugi ulagači, pa i svi građani. Prikupljenim kapitalom, navodi naš izvor, Podravka bi akvirirala ljubljansko Žito, za koje je ušla u drugi natječajni krug i procjenjuje se da će trebati izdvojiti do 60 milijuna eura, a ove godine također počinje gradnja dviju Belupovih tvornica lijekova uz procijenjeno ulaganje od oko 50 milijuna eura.

Dokapitalizacija će biti predzadnji korak u privatizaciji Podravke. Nakon toga preostat će još samo da država proda svoj preostali udjel, koji bi nakon srpnja, prema procjenama, trebao pasti na 15-ak posto.

>> Gradska uprava Koprivnice više ne želi dionice Podravke

Komentara 3

R0
R00kie
12:12 18.03.2015.

odlicno! sto manje politike u gospodarstvu to bolje!

Avatar Peterančan
Peterančan
14:45 18.03.2015.

Znači li to da ode i Zvonkec kad politika izlazi iz Podravke? A kaj šefove mirovinskih fondova ne postavlja politika? Haha

DU
Deleted user
21:00 19.03.2015.

Koliki je udio SDP-u u toj ''dokapitalizaciji''?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije