Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvna industrija

Cijene trupaca rastu, pilanama više sirovine, a finalistima 25% rabata

trupci, drva
Foto: Borna Filić/PIXSELL
28.12.2017.
u 11:55

Za proizvodnju namještaja u Vukovaru osigurat će se 20.000 prostornih metara hrasta lužnjaka, najavio je Danijel Smiljanić

Predstavnici Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK i Hrvatskih šuma potpisali su pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojim se određuje transparentna raspodjela drvnih trupaca po svakom proizvođaču, koji će moći izračunati koliko trupaca će primiti te planirati svoju proizvodnju, istaknuo je predsjednik Udruženja Danijel Smiljanić na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Javni poziv tvrtkama za nove ugovore za 2018. bit će objavljen 2. siječnja.

– Male pilane, koje čine 96% ukupnog broja proizvođača dobit će povećanje drvne sirovine za 20%, a finalni proizvođači namještaja 25% rabata na sve vrste drvne sirovine. Također će se osigurati 20.000 prostornih metara hrasta lužnjaka za projekt proizvodnje namještaja u Vukovaru – istaknuo je Smiljanić.

Direktor Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić najavio je kako će se cijena za hrast lužnjak povisiti za 9,4%, za hrast kitnjak 4,7%, a za bukvu i ostale tvrde lišćare 2,5%. Razlog za korekciju cijena je zapošljavanje 550 radnika više u HŠ-u nego u istom razdoblju lani, a u planu je i zapošljavanje još toliko njih. I to zato, objašnjava, jer je outsourcing pao na niske grane, a povećavaju se izdaci za investicije te preventivu od požara i slično.

U Pismu se, među ostalim, proklamira strateško opredjeljenje Udruženja prema kružnoj ekonomiji velikog broja malih i srednjih subjekata, naročito u ruralnim područjima RH čime se stvaraju pretpostavke za ekonomski rast i razvoj te ostanak stanovništva na tim područjima. Član Udruženja Ivić Pašalić kazao je kako drvoproizvođači u RH, koji zapošljavaju 23.000 radnika i čine 10% hrvatskog izvoza, imaju pravo tražiti od državnih tijela da odlukama i mehanizmima pomognu hrvatsko gospodarstvo. A krenut će i korak dalje te sami napisati prijedlog zakona o industrijskoj preradi drva i namještaja i preispitati pitanje povećanja preko noći troškova za struju iz obnovljivih izvora energije, koja je uglavnom iz vjetra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije