Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganja

Investicija u Vukovaru neće ugroziti nijedno radno mjesto ili tvrtku u RH

Elvio Florian
Tomislav Miletić/PIXSELL
20.11.2017.
u 17:00

Naravno da je za ulaganje od 25 milijuna eura potrebna sigurna sirovina, ali je mi od nikoga nismo uvjetovali ni tražili, kaže E. Florian

Lidersku poziciju dugujemo inzistiranju na održivom poslovanju i odabiru pravih partnera. Zahvaljujući njima, naša proizvodnja u Hrvatskoj konkurentna je u svjetskim razmjerima, tvrdi Elvio Florian, vlasnik Florian grupe, koja je nedavno najavila 25 milijuna eura “tešku” investiciju u Vukovaru i otvaranje stotina radnih mjesta. Uvjetuje li se tim projektom doista dvostruko više hrastovih trupaca nego ih mogu dobiti domaći drvoprerađivači, kako posluje u našim prilikama i nosi se s konkurencijom, te kakvi su dalji planovi Floriana, samo su neke od tema o kojima razgovaramo s čelnikom grupacije, koja u Hrvatskoj trenutačno ima šest tvrtki – DI Čazma, DIN Novoselec, OTK, Lipovljani Lignum, FLO Wood i Elda drvo.

Koliki su prihodi Floriana u Hrvatskoj? Isplati li se više namještajski ili pilanarski biznis?

Strategija ulaganja u hrvatski drvni sektor i u vlastitih pet tvornica osigurala nam je odlične rezultate poslovanja. Ukupni prihodi lani su iznosili 355 milijuna kuna, od čega 330 mil. od izvoza, uglavnom finalnih proizvoda, čime se domaćim prirodnim resursima osigurava najviša moguća dodana vrijednost i maksimalno ostvarenje izvoznog potencijala. Hrvatske kompanije Florian grupe trenutno zapošljavaju 670 zaposlenika u realnom – proizvodnom sektoru u kojega smo kroz akvizicije i ulaganja u strojni park uložili već više od 106 mil. kuna i nismo iznijeli ni kune dobiti već smo je reinvestirali u RH. Isplati se proizvoditi i namještaj i pilansku građu. Naravno, namještaj zahtijeva puno veći angažman kapitala, tehnologije, sirovine i zaposlenika - i potrebne su različite ideje i ulaganje u marketing.

Koliko ste veliki u svjetskim okvirima?

Ukupno imamo 16 tvrtki s kojima smo u 2016. ostvarili prihode od 150 milijuna eura i dvoznamenkasti EBTDA, po čemu je Florian grupa među prvima u Europi. Poslujemo s cijelim svijetom, imamo 7500 kupaca iz 59 zemalja svijeta.

Što podrazumijeva ulaganje u Vukovaru?

Riječ je o dva nova industrijska pogona - tvornici parketa i pločastog namještaja te kongeneracijskom postrojenju. Kako smo u proteklih godinu dana kroz proizvodnju u tvornici FLO.IT značajno povećali proizvodnju višeslojnog parketa te na visoko likvidnim i zahtjevnim tržištima zapadne Europe osigurali prodaju cjelokupnog proizvodnog programa mjesecima unaprijed za poznate kupce, donesena je odluka da se osigura ulaganje u kapacitete za proizvodnju 2 milijuna m2 višeslojnih parketa od masivnog drveta. Uslijed potrebe za maksimalnom iskoristivošću drvne sirovine izgradit će se i novi pogon za proizvodnju ploča od masivnog drveta, za što će se iskoristiti ostatak sirovine koji se ne iskoristi u proizvodnji parketa, a otpad će ići u kogeneracijsko postrojenje. Investicija ovakvih razmjera osigurala bi 500 radnih mjesta u našim industrijskim pogonima, te dodatna zapošljavanja u primarnoj preradi u pilanama Vukovarsko-srijemske županije.

Jeste li dobili potporu Vlade i Hrvatskih šuma? Drvoprerađivači pri HGK nedavno su upozorili kako ćete s investicijom u Vukovaru uzrokovati propast desetaka malih i srednjih tvrtki jer od države uvjetujete 50.000 kubika hrasta godišnje, a maksimalna je količina trupaca koju jedna tvrtka može dobiti za novo ugovaranje dosad bila 20 tisuća kubika.

Florian grupa od nijedne institucije u RH nije zatražila niti uvjetovala investiciju u Vukovar, nego se radi o hvalevrijednoj i ispravnoj inicijativi gradonačelnika, koji svoju cjelokupnu energiju usmjerava za dobrobit svoga grada. Kod upita stručnih službi iz Grada Vukovara koji bi bili preduvjeti za pokretanje greenfield investicije, naravno da je naš odgovor bio da je za takvo ulaganje potrebno imati sigurnost u količini sirovine. Naglašavam da potencijalna investicija u Vukovar neće ugroziti niti jednu kompaniju ili radno mjesto.

Je li Hrvatska dovoljno izbrendirala svoju najvrjedniju sirovinu – slavonski hrast, za kojega ste i vi zainteresirani?

Slavonski hrast kao sirovinu, ali i proizvode od slavonskog hrasta kao izuzetno vrijedan asortiman Florian grupa već desetljećima promovira na inozemnim tržištima. Na engleskom tržištu, primjerice, slavonski hrast plasiramo pod logom Super Prime Oak from Croatia by Florian.

Kakvi su vam dalji planovi u RH?

U tijeku su brojne investicije u proizvodnim pogonima postojećih tvrtki, kako bi se povećala efikasnost i produktivnost. Nove akvizicije za sada nisu u planu no uvijek su dobrodošli novi partneri.

Drvnoj industriji nedostaje 30 posto sirovine

Kako ocjenjujete današnju situaciju po pitanju drvne sirovine u Hrvatskoj?

Nezadovoljstvo raspodjelom je zajedničko većini u drvnoj industriji, no svi se zajedno nadamo pravilnijoj raspodjeli. Uslijed nemogućnosti nabavke dovoljnih količina sirovine Florian svojim tvrtkama osigurava sirovinu i iz inozemstva. Hrvatske kompanije danas uvoze 30 posto potrebne drvne sirovine, kako bi zadržale broj zaposlenih i profitabilno poslovale.

Kakvih iskustava imate s javnom nabavom u RH? Mislite li da bi ona trebala favorizirati drvne proizvode proizvedene u Hrvatskoj?

To je dobar model. Država doista može dobrom suradnjom s poduzetnicima ostvariti značajnu komparativnu prednost, koja na koncu donosi dobrobit svim sudionicima.     

   

 

 

 

Komentara 1

BU
Bubalamala
09:39 21.11.2017.

Sramota je rušiti hrast da bi ga potrošili za izradu parketa.Plemenito drvo može se koristiti za izradu furnira i skupocjeni namještaj a ne za masivni poloproizvod.Ako ne možemo izgraditi zdravu industriju ova nam ne treba.Čuvajmo naše šume kao što to drugi čine !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije