Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi namet

Zbog skuplje struje troškovi drvne industrije milijunski

DRvna industrija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
06.09.2017.
u 16:15

“Država bi trebala nuditi rješenja koja bi industriji trebala olakšavati, a ne otežavati poslovanje”

Šumarstvo i drvna industrija snažna su poluga hrvatskog izvoza s udjelom od 10,8 posto, no mjere koje je Vlada donijela ove godine bitno im umanjuju konkurentnost na tržištu. Najnoviji je primjer povećanje naknada za obnovljive izvore energije (OIE) za tri puta, čime će se, prema izračunu Udruge drvne i papirne industrije Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), troškovi drvnog sektora povećati za 60-ak milijuna kuna godišnje.

– Svi se kunu u izvoz, a ovo što nam rade je kao da nas žele uništiti. Prvo nam je ove godine ojačala kuna za dva posto, a to nam samo na tečaju izbija 14 milijuna kuna mjesečno. Tu je struja koja će nam izbiti desetke milijuna, a početkom iduće godine gotovo sigurno dolazi do povećanja cijene trupaca iz Hrvatskih šuma. Sve se češće govori i o povećanju minimalne bruto plaće za pet posto, a ona je, s obzirom na nisku profitabilnost ove industrije, česta u drvnom sektoru. Ne znam kako ćemo ovo preživjeti te ostati konkurentni, kako na izvoznom tako i na domaćem tržištu – kaže Zdravko Jelić, direktor požeške tvrtke Spin Valis.

Ulaganje u inovacije

Na njegovu je tragu i Branko Liker, operativni direktor Drvenjače iz Fužina, tvrtke članice HUP-a koja će s oko 3,4 milijuna kuna godišnje većim računima za struju biti najveći gubitnik u drvnom sektoru.

– Trošak električne energije iznosi pet do 35% ukupnih troškova u ovoj industriji. Kako većina tvrtki ostvaruje minimalnu dobit ili radi s gubitkom, ovo će povećanje unazaditi njihovo poslovanje i narušiti konkurentnost. Drvnoprerađivački sektor koristi domaću sirovinu, radno je intenzivan, zapošljava radnu snagu u ruralnim krajevima te svako povećanje režijskih troškova direktno utječe na primanja zaposlenih. Drvna industrija mora danas ulagati u inovacije, slijediti svjetske trendove, povećavati plaće radnika. Državna politika trebala bi nuditi rješenja koja bi trebala olakšavati, a ne otežavati poslovanje – kaže Liker. Objašnjava da ovaj sektor zapošljava oko 30.000 ljudi, a s pridruženim industrijama oko 50.000 ljudi te čini 3,8 posto BDP-a.

Traže i povoljne kredite

Konkretno, sama Drvenjača zapošljava 180 ljudi, a proizvodi mehaničku celulozu koja se koristi u proizvodnji višeslojnih kartona te 100 posto svoje produkcije izvozi. Potrošnja električne energije iznosi im više od 50 GWh godišnje, a mjesečni im je trošak za struju između dva i dva i pol milijuna kuna bez PDV-a. Sama naknada za OIE iznosi 130.000 do 150.000 kuna mjesečno. Na godišnjoj razini to je oko 26,5 milijuna kuna za električnu energiju, odnosno 1,7 milijuna kuna za naknadu za OIE. Povećanjem doprinosa naknada im raste na 390.000 do 450.000 kuna mjesečno, godišnje na 5,1 milijun kuna. 
Zbog toga Liker predlaže niz mjera koje bi spasile drvni sektor.

– Potrebno nam je dati popust na električnu energiju od 10% ili 20-ak milijuna kuna godišnje, odnosno cijenu noćne tarife struje uz minimalnu cijenu. Također bi trebalo uspostaviti kategorije potrošača te im s obzirom na ukupnu potrošnju umanjiti naknade za OIE. Trebalo bi spriječiti špekulativne projekte OIE, posebice u biomasi, kako bi svi drvoprerađivači mogli sa svojim kogeneracijama ući u sustav nacionalnih kvota. Nužno je i porezno poticati ovaj sektor, a ključna bi mjera bio PDV od 13% na drvne prerađevine. Povoljni krediti, prije svega HBOR-a, kao i poticajna sredstva iz proračuna ovaj bi sektor učinili mnogo konkurentnijim – kaže Liker.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije