Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodogradilišta

Čačić primio DIV i Končara, čeka se ishod

'24.11.2010., Split - Porinuta Brodosplitova novogradnja 468, RoPax brod koji se gradi za francuskog narucitelja CMN.Rijec je o brodu 180 metara duzine, 30,5 metara sirine i 50 metara visine s 12 palu
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
1/3
01.03.2012.
u 19:35

Nitko od glavnih aktera nje bio spreman govoriti o detaljima razgovora između potencijalnih kupaca brodogradilišta i ministra gospodarstva Radimira Čačića

Prolazi još jedan dan D za hrvatska brodogradilišta, ali nitko od glavnih aktera nije bio spreman govoriti o detaljima razgovora koji su se proteklih dana i tjedana vodili između potencijalnih kupaca i ministra gospodarstva Radimira Čačića. Upravo je Čačić prije dva tjedna naznačio 1. ožujka kao rok do kad će kupci dodatno analizirati stanje u škverovima i izaći s konačnom odlukom ostaju li ili se povlače iz privatizacijskog procesa.

DIV objavljuje sutra

Samoborski DIV za sutra je najavio konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o ishodu pregovora, dok je Nenad Končar, direktor Jadranskih ulaganja, potvrdio da je razgovarao s ministrom Čačićem, ali sudeći po današnjoj anegdoti, nisu dokraja konkretizirali pozicije. Čačić je danas gostovao u jednoj radijskoj emisiji, gdje je također neodređeno odgovarao na pitanja o škverovima te ga je upravo tijekom te emisije Končar nazvao na mobitel. No razgovor nije pušten u eter niti ga je Čačić prepričao.

Čačić je u nedavnom razgovoru sa sindikatima kazao da će država stati iza brodogradilišta, ali nije odbacio odustajanje od prodaja koje je bivša vlada dogovorila i s Europskom komisijom i s kupcima – samoborskim DIV-om, koji želi kupiti splitski škver, te Dankom Končarom, koji je bacio oko na ostala tri brodogradilišta, riječki 3. maj, Kraljevicu i Brodotrogir. Prošlo je dosta vremena otkad su predali prve ponude pa su oba kupca zatražila promjene u dogovorenim uvjetima, što sve skupa otežava poziciju škverova. Ne privatiziraju li se do srpnja 2013. i datuma ulaska u EU, slijedi im stečaj.

Ta se varijanta i sada spominje u Vladinim krugovima, ali više kao stečaj s preustrojem nego kao konačni ključ u bravu. Postanu li Jadranska ulaganja Danka Končara vlasnikom 3. maja, Končar bi za jednu kunu i 40 milijuna eura ulaganja, što je natječajna cijena 3. maja, od države koja mu prodaje škver nakon nekog vremena mogao tražiti čak 2,5 milijardi kuna za zatezne kamate za nekretninu koja je oduzeta 2000. godine, a sada vraćena.

– Od 3,2 milijarde kuna, s koliko država sanira naše brodogradilište, 1,4 milijarde kuna vrijednost je oduzetih nekretnina. Primjerice, prostor Peškere na otoku Krku, gdje su se nekad radile sekcije, površinom je dvostruko veći nego prostor 3. maja, a bio je procijenjen na 170 milijuna eura – kazala je Nada Jelinić-Starčević, predsjednica Radničkog vijeća 3. maja.

Končar može i zaraditi

Vrijednost pomorskog dobra s nekretninama, što je također bilo oduzeto, procijenjena je na 240 milijuna eura, a za to će plaćati koncesiju. Predsjednica Radničkog vijeća uvjerena je da će Končar, ako to bude htio, bez problema moći tražiti zateznu kamatu na iznos od 1,4 milijarde kuna, a koja je u 11 godina dosegnula iznos od 2,5 milijarde, jer ima pravni temelj.

– U posljednje dvije-tri godine, kad 3. maj nije uspijevao plaćati svoje obveze pa je, umjesto nas kredite za koje je jamčila plaćala država, na ta je dospjela potraživanja ta ista država 3. maju naplatila 300 milijuna kuna zateznih kamata – kazala je N. Jelinić-Starčević, dodavši da po istom principu to može učiniti i Končar, a u konačnici će platiti porezni obveznici.

Komentara 7

Avatar puky
puky
21:19 01.03.2012.

\"Čačić primio DIV-a \" ?!?! ... pa zar nije čačić \"div\" ? ... strava ...

ZO
zoki5
23:28 01.03.2012.

Ubojica primio DIV jer se nada nekoj lovi da bi mogao isplatiti svoje radnike.

ZA
zajcev
20:08 01.03.2012.

Da, stat ce uz brodogradilista jer tamo kupe dobru paru, ali ako brodogradilista ne mogu placati , naravno da ce onda privatizirati sto jedino i znaju. Naime, kako je krenulo i da ce za godinu -dvije poceti i otoke prodavati. ZALOST, nista vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije