Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUDITE SIGURNI

Znate li što vam se može dogoditi ako ne odjavite vlasništvo vozila prije prodaje?

CVH
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
31.08.2010.
u 15:39

Kako bi vozilo sudjelovalo u prometu sukladno zakonu, osim što mora biti tehnički ispravno, mora biti i registrirano i imati važeću prometnu dozvolu

Hrvati vole polovne automobile, to nam i pokazuju svi podaci o godišnjoj prodaji vozila. Zakon predviđa da u slučaju prodaje ili drugog načina promjene vlasništva na vozilu, novi vlasnik vozila u roku od 15 dana od stjecanja vozila registrira vozilo na svoje ime ili ga odjavi. Međutim, to često nije slučaj, zbog čega se često bivši vlasnici vozila neugodno iznenade kad im na adresu počnu stizati kazne za razne prometne prekršaje ili uplatnice za dnevne parkirne karte. Upravo je zato vrlo bitno znati na što treba obratiti pozornost kod postupka promjene vlasništva motornog vozila između fizičkih osoba. Svi postupci i dokumenti potrebni pri registraciji i odjavi motornog vozila su propisani Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila.

POSTUPAK PROMJENE VLASNIŠTVA

Za promjenu vlasništva motornog vozila nadležna je stanica za tehnički pregled unutar registracijskog područja prema prebivalištu odnosno sjedištu vlasnika vozila. Promjena vlasništva se može obaviti i u stanicama za tehnički pregled izvan registracijskog područja prebivališta odnosno sjedišta vlasnika vozila uz pisani zahtjev, 30 dana prije, prema stanici za tehnički pregled u kojoj se želi napraviti promjena vlasništva.

Dokumenti potrebni za promjenu vlasništva vozila:

  • Dokaz o vlasništvu vozila (račun, kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, pravomoćno rješenje suda i sl.)
  • Prometna dozvola
  • Dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila (ukoliko je istekla valjanost prometne dozvole)
  • Dokaz o plaćenim propisanim obvezama
  • Osobna iskaznica ili putovnica

Ovlašteni djelatnik provodi postupak promjene vlasništva vozila u informacijskom sustavu i naplaćuje propisana davanja. Postupak promjene vlasništva završava kada ovlašteni djelatnik ispiše prometnu dozvolu, ovjeri valjanost prometne dozvole u odgovarajućoj rubrici pečatom s grbom Republike Hrvatske, ovjeri prometnu dozvolu pečatom s grbom Republike Hrvatske i uruči prometnu dozvolu zajedno s registarskim pločicama vlasniku vozila.

Sadržaj omogućio CVH

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije