Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Intel i Nokia rade holograme osoba s kojima razgovarate telefonom

Nokia
AFP
24.08.2010.
u 11:47

Trodimenzionalni hologrami koji se sada mogu vidjeti samo u SF filmovima istraživat će se u novom laboratoriju u Finskoj.

Intel Corporation, Nokia i Sveučilište u Ouluu u Finskoj otvorili su prvi zajednički istraživački centar, a prvi cilj toga novog laboratorija je stvaranje novih i privlačnih okruženja za korisnike mobilnih uređaja kojima se iskorištavaju sve veće mogućnosti mobilnih uređaja. U laboratoriju će raditi oko dvadeset pet stručnjaka za istraživanje i razvoj. Novi će centar postati najnoviji član Intelove europske istraživačke mreže Intel Labs Europe.

Stvaranjem sučelja sličnijih interakcijama u stvarnom svijetu mogu se omogućiti prirodnija i intuitivnija okruženja, slično načinu na koji su moderne igre i filmovi postali impresivniji zahvaljujući realističnoj 3D grafici. Novi je laboratorij dobro usklađen s platformom otvorenog koda MeeGo, koju su nedavno predstavili Intel i Nokia. MeeGo nudi najveću fleksibilnost u razvoju novih 3D okruženja na mobilnim uređajima jer će se većina istraživačkih aktivnosti u novom laboratoriju također odnositi na programsku opremu otvorenog koda. Jedno su od potencijalnih područja istraživanja i tehnologije koje bi omogućile prikaz trodimenzionalnog holograma osobe s kojom razgovarate putem telefona, što je danas moguće samo u znanstvenofantastičnim filmovima. Korisnici će se u mobilnim okruženjima osjećati povezanijima i angažiranijima nego što je to slučaj s trenutačno dostupnim metodama.

– 3D tehnologija mogla bi promijeniti način na koji koristimo mobilne uređaje te ga učiniti mnogo impresivnijim – izjavio je Rich Green, viši potpredsjednik i glavni tehnološki dužnosnik u Nokiji.

– Novi laboratorij koji smo osnovali u suradnji s Intelom koristi stručna znanja s područja 3D sučelja istraživačke zajednice u Ouluu te će s vremenom postaviti važne temelje budućih mobilnih okruženja - dodao je.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zanusi13
zanusi13
11:58 24.08.2010.

Jaci Jahačici trebat će mobitel veličine bankomata da joj prikaže Šukerov lik...lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije