Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otporan na udarce

Indijac dobio 50.000 $ za izradu mobitela za slijepe osobe

'mobitel_poziv_shutter'
''
27.11.2012.
u 17:01

Da bi osigurao vrijednu nagradu proizvođača satova Rolex, industrijski dizajner Sumit Dagar iz New Delhija morao je pobijediti tisuću ostalih natjecatelja, a obećao je da će željeni mobitel dovršiti u sljedećih šest mjeseci

Dvadesetdevetogodišnji izumitelj iz Indije dobitnik je 50.000 dolara vrijedne nagrade koja bi mu trebala pomoći u kreiranju najnovijeg niskobudžetnog modela mobitela za slijepe osobe s Brailleovim zaslonom.

Da bi osigurao vrijednu nagradu proizvođača satova Rolex, industrijski dizajner Sumit Dagar iz New Delhija morao je pobijediti tisuću ostalih natjecatelja, a obećao je da će željeni mobitel dovršiti u sljedećih šest mjeseci.

Cilj mu je dizajnirati integrirani model čiji će zaslon biti otporan na sitne udarce te koji će moći prevoditi tekstualne poruke i imena slijepim korisnicima. Sadržavat će sve ''smartphone'' aplikacije, karte i GPS tehnologiju.

– U dizajnu postoji određen nemar za manjinske skupine poput slijepih i slabovidnih osoba pa mi je izazov izraditi prototip koji će dodatno premostiti jaz između korisnika i tehnologije – kazao je indijski dizajner koji se nada da će njegov model pronaći put do 285 milijuna korisnika takvog tipa mobilne tehnologije.

>>Slijepi profesor zna gdje sjedi svaki đak i nikad se ne spotakne

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije