Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMA VOZILA

Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
04.01.2021.
u 09:08

Uz niske temeperature, snijeg i led svake godine predstavljaju posebne izazove za vozače. Donosimo vam set mjera kojima možete spriječiti probleme koji nastaju za vrijeme zimske sezone

Termometar s dolaskom prosinca počinje pokazivati prve temperaturne minuse. Istraživanja pokazuju da u prosjeku pri temperaturi od minus 7 stupnjeva vozila troše i do 12 posto više goriva nego u druga godišnja doba kada je toplije. Ako tomu dodamo i to da se zimi često voze kraće relacije, dolazimo do toga da vozila tada troše najviše goriva jer se motor ne uspijeva dovoljno zagrijati.

Razloga je nekoliko. Motoru je potrebno nešto vremena da dođe na optimalnu temperaturu i radi najefikasnije, a hladno vrijeme usto smanjuje tlak u gumama i to povećava otpor kotrljanja. Ako tomu nadodamo još i vanjski hladni zrak koji je gušći od toplog, raste otpor u vožnji te se povećava potrošnja goriva.

Iako je Hrvatska poznata kao zemlja s četiri godišnja doba i tri klimatska razreda, kako desetljeća prolaze, postajemo svjedoci klimatskih promjena i sve ekstremnijih uvjeta. Bilo da se govori o najtoplijim rekordnim zimskim mjesecima ili najhladnijima, više nijedna godina ne može poslužiti kao predložak za prethodnu. Štoviše, svaka zima zaseban je slučaj i dokaz kako vremenske promjene popraćene iznenadnim temperaturnim i oborinskim razlikama postaju stalne i nepredvidive. Upravo je zato kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju dodatan izazov s kojim se svake godine susrećemo.

Kvalitetno pripremite vozilo za zimu

Osim obaveznih zimskih guma koje se koriste u zimskim uvjetima, osuđeni smo na velike probleme i opasnosti na kolniku ako je kolnik prekriven snijegom ili ledom. Zimske gume bolje prianjaju uz klizave površine pa se pobrinite da posjedujete kvalitetne zimske gume. U uvjetima kad je na cesti snijeg i led, sve je više proklizavanja pa tako raste i potrošnja goriva. Međutim, na ruku vozačima ne ide ni vožnja sporija od 60 kilometara na sat jer nije ekonomična te negativno utječe na potrošnju goriva. Preporučuje se da vozite umjereno i izbjegavate naglo kočenje.

Ne zaboravite na pristojnu udaljenost jer u zimskim uvjetima put kočenja se produljuje čak i do četiri puta kad je kolnik sklizak. Ako kočite, sugerira se da to obavljate nježno i bez snažnih pritisaka na papučicu. Isto pravilo vrijedi i za gas. Mijenjajte brzine nježno i ne tjerajte motor na visoke okretaje jer se povećava mogućnost proklizavanja pogonskih kotača. Također, nemojte raditi nagla skretanja jer ćete lako izgubiti kontrolu nad vozilom.

Dobra vidljivost i preglednost

 Nemojte zaboraviti kako hladno vrijeme ima utjecaj i na snagu vašeg akumulatora, stoga odvezite vaše vozilo mehaničaru kako bi testirao sve komponente. Provjerite razinu antifriza u mješavini s vodom te pregledajte jesu li u jednakom omjeru. Mnogi ignoriraju činjenicu da se bez dovoljne količine te tekućine vaš motor na niskim temperaturama zamrzava. Ne zaboravite na ostale tekućine u vašem vozilu, poput one za kočenje i za pranje vjetrobranskih stakala. Premažite gumene brtve između vrata primjerenim sredstvom kako vam se zbog niskih temperatura vrata ne bi zalijepila.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Zimi su dani kratki, a vidljivost se drastično smanjuje. Ako na to nadodamo česte magle ili snježni pokrivač, vrlo je važno da su sva svjetla na vašem vozilu ispravna. Provjerite ih i eventualno očistite. Kako bi gubitak goriva bio što manji, svakako vam može pomoći parkiranje u toplijim prostorima poput garaža. Međutim, nemaju svi takvu mogućnost, stoga za svoje vozilo koristite posebne prekrivače kako biste izbjegli zamrzavanje prozorskih stakala. Očistite vjetrobrane iznutra i izvana kako biste povećali sigurnost vožnje. Nečista stakla jedan su od glavnih razloga dodatnog rošenja i magljenja.

Nemojte zanemariti metlice brisača te provjerite jesu li istrošene, ne treba naglašavati koliko je dobra vidljivost bitna u zimskim uvjetima. Osim što je zakonska obaveza snijegom prekriveno vozilo prije izlaska na cestu detaljno očistiti, ako perete vozilo u zimsko vrijeme, obavezno u bravu uštrcajte sredstvo za odleđivanje brave kako bi bila funkcionalna. Bitno je naglasiti da ne biste smjeli odmrzavati snijeg i led s laka vozila toplom vodom jer to može dovesti do pucanja laka zbog nagle promjene temperature.

Gorivo stvoreno za zimske uvjete

U zimskim uvjetima bitno je da limeni ljubimci budu spremni. Uz kombinaciju niskih temperatura, leda i snijega, događaju se situacije koje bismo rado izbjegli da možemo. Jedna od njih je i kada vozilo nakon nekoliko dana stajanja na hladnoći ne možete upaliti. Kako bi vam ova zima bila jednostavna, stručnjaci u Ini razvili su Eurodizel Arktik gorivo posebno kreirano za vožnju u zimskim uvjetima. To je prvo gorivo takve vrste na hrvatskom tržištu. Razvijeno je od visokovrijednih komponenti koje jamče iznimna niskotemperaturna svojstva. Kombinacijom točke filtrabilnosti najviše -30 °C i točke zamućenja najviše -10 °C, ovo gorivo osigurava miran start i neometan rad motora u svim zimskim uvjetima. S gorivom Arktik izbjegnite rizik od zamrzavanja goriva u motoru te posljedično skupe kvarove vašeg vozila.

INA je i ove zime osigurala posebne pogodnosti za svoje korisnike pa tako svi vozači koji do 14. veljače 2021. godine posjete bilo koje maloprodajno mjesto Ine i natoče ovo gorivo te ako kupe nešto iz asortimana robe Fresh Cornera uz ukupan iznos računa od 250 ili više kuna, mogu se prijaviti za nagradnu igru „INA nagrade tope minuse“ i osvojiti zalihu goriva za iduće tri godine.

Za članove programa INA Loyalty, Ininog novog i originalnog programa vjernosti putem kojeg kupci mogu sakupljati bodove prilikom kupnje na INA maloprodajnim mjestima te tako ostvariti popuste i nagrade, kompanija je pripremila i posebnu pogodnost za ovo zimsko razdoblje! Nakon prvog točenja od 35 litara, kupci Eurodizel Arktik goriva do kraja zimske sezone, 28. veljače 2021. godine,  mogu točiti povoljnije jer na svakom sljedećem obračunu INA daje popust od 10 lipa po litri. Pročitajte više ovdje.

Ispunite anketu i osvojite vrijedne nagrade

Nadamo se kako će vam savjeti koje smo izdvojili pomoći u kvalitetnoj pripremi vozila za sve nedaće koje donose temperaturni minusi, a troje najsretnijih među vama INA će nagraditi vrijednim poklon-paketima za najbolju zaštitu vas i vašeg vozila!

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Ne dopustite da vas ova zima iznenadi i osvojite poseban INA promo-paket koji se sastoji od INA kartice za kavu u vrijednosti od 50 kuna, odleđivača stakla u spreju, antifriza, Defroster sredstva za brzo odleđivanje i pranje vjetrobranskog stakla vozila zimi te dezinficijensa INA Dezinol.

Sve što trebate učiniti jest popuniti anketu koju donosimo u nastavku i odgovoriti na nagradno pitanje: „Zašto baš vi zaslužujete INA promo paket?“ najkasnije do 18. siječnja 2021. godine. Stručni žiri sastavljen od predstavnika Ine i Večernjeg lista odabrat će tri najoriginalnija odgovora i autore nagraditi INA promo-paketima. Dobitnike ćemo objaviti po završetku natječaja u sklopu ovog članka najkasnije do 20. siječnja 2021. godine.

Dobitnici posebnog INA promo-paketa su Suzana Žmavčić, Matea Vinković i Josip Korade.

Čestitamo sretnim dobitnicima koji svoje nagrade mogu preuzeti do 20. veljače 2021. na adresi: Večernji list d.o.o., Oreškovićeva 6H/1, 10 010 Zagreb, uz prethodnu najavu na mail info@vecernji.net.

Sadržaj nastao u suradnji s INA, d.d.

Ključne riječi
INA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije