Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT VOZI EKO

Ovo su naj-eko vozači: Večernjakovi natjecatelji dokazali ekološka vožnja može biti i zabavna i sigurna

Zagreb: Večernjakov projekt vozi eko dodatak sigurno i štedljivo
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/18
14.05.2022.
u 17:28

U velikoj završnici doznali smo imena pobjednika Večernjakovog projekta „Vozi eko“

Tiho i zeleno, nisu to opisi nekog krajolika u prirodi već sedmog izdanja Večernjakovog projekta „Vozi eko“ Na svibanjskoj vrućini zagrebačkog asfalta cijeloga dana trajalo je završno natjecanje 18 izabranih vozačica i vozača koji su pokušali dokazati da baš oni zaslužuju tu, za 21. stoljeće itekako prestižnu titulu. Ipak, pobjednik može biti samo jedan…

Denis Đurdek odnio je prvo mjesto i titulu naj-eko vozača. Osim sjajnog snalaženja na poligonu gdje je bez srušenog čunja uspješno napravio krug u električnom Twingu, Denis je bio najbolji i u gradskoj vožnji gdje je zabilježio prosječnu potrošnju od 4.2 litre na 100 kilometara vozeći benzinski Renault Capture.

Pobjednik je prolio puno znoji kako bi došao do titule i to doslovno.

- Bilo je interesantno u eko-vožnji ići bez klime, ali vrijeme nas je poslužilo iako je bilo vruće. Ali, svakako ovo je jedan novi doživljaj. – kratko je poručio pobjednik.

Odmah za petama Denisu Đurdeku bio je Tin Vodopić koji se do drugog mjesta dovezao s najboljim rezultatom na poligonu. Odradio ga je za 43 sekunde, ali njegova potrošnja bila je nešto veća u gradskoj vožnji.

- Konkurencija je bila dobra, nijanse su odlučivale. – naglasio je Tin kojem ovo nije prvi susret s električnim automobilom, no ističe, natjecanje je bila i prilika da se nauči ponešto o eko-vožnji.

A s ekološki prihvatljivim prometnim sredstvima itekako je upoznat Tihomir Mrkojević koji je završio na trećem mjestu. U kratkom razgovoru otkrio nam je kako već ima iskustva u Večernjakovim natjecanjima. Pored današnjeg trećeg mjesta, prije dvije godine odnio je pobjedu na Večernjakovoj utrci na Bundeku.

No, kao i u svakom natjecanju bilo je važno sudjelovati, a pored natjecatelja u bogatom popratnom programu mogli su sudjelovati i posjetitelji. Tako su, zahvaljujući partnerima natjecanja, svi zainteresirani besplatno mogli odraditi tehnički pregled u mobilnoj stanici Centra za vozila Hrvatske.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Za sve dijelove vozila brinuo se ANET koji je pripremio i poseban popust. Na današnjoj završnici, priliku da se okušaju na poligonu imali su i oni najmlađi koji su sjeli u autiće i pokazali onima „velikima“ što znaju.

Posebno zanimljivo bilo je kod Policije, gdje su policajke i policajci iz Druge postaje prometne policije u Lučkom predstavili svoja vozila te pritom upozorili na četiri ubojice u prometu (alkohol, brzinu, mobitel i nevezivanje pojasa).

Kako izgleda kada se jedan ili više od tih „ubojica“ uplete u vožnju demonstrirala je ekipa Hrvatskog autokluba simulatorom prevrtanja.

Upravo s tim ciljem održana je i današnja akcija Vozi eko, kako bi takvih situacija bilo što manje te kako bismo u budućnosti, ali i sadašnjosti vozili što sigurnija, ali i ekološki prihvatljivija vozila jer bitno je da se Vozi Eko, sigurno i štedljivo.

Ovim projektom nastojimo povećati sigurnost u vožnji, smanjiti negativne utjecaje na okoliš, povećati društvenu odgovornost u prometu te smanjiti potrošnju goriva.

U projekt su uključeni i naši dugogodišnji partneri: Centar za vozila Hrvatska (CVH), Anet autodijelovi, Atlantic grupa (s brandovima Cedevita i Montana), Datacol, Hrvatski autoklub (HAK), Hrvatska elektroprivreda (HEP), Hrvatske Autoceste (HAC), HOK Osiguranje, King Cross, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), Renault.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije