Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi na struju

Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

Piraex
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
13.06.2015.
u 16:24

Danas postoji više opcija kada govorimo o punjačima, a uskoro će sve kuće i zgrade imati neko od rješenja za svoje stanare i punjenje električnih vozila.

Znate li gdje se u ovom trenutku nalazi najbliža benzinska postaja za vaš automobil ili motocikl? Naravno da znate, prolazite kraj nje više manje svaki dan, a možda ste i danas točili gorivo na njoj. Čak i ako vi ne znate, vaš pametni telefon sigurno zna. Na duže putovanje svi krećemo bez razmišljanja, dan prije ćemo napuniti gorivo „do čepa“, a po putu ćemo već negdje naići na postaju i dotočiti gorivo. Ako niste jako zaboravni, teško da ćete danas ostati bez goriva, gdje god se nalazili.

Međutim, situacija se mijenja ako vozite električni automobil. Iako postoji još razloga zašto električni automobili nisu česta pojava na našim cestama kao u zemljama zapadne Europe, jedan od glavnih je nedostatak punjača, što kod vozača stvara strah da neće stići na željenu destinaciju. Iako u prosjeku dnevno prevaljujemo puno manje destinacije nego što je doseg današnjih električnih automobila, s porastom broja punjača će porasti i broj vlasnika električnih vozila.

Danas postoji više opcija kada govorimo o punjačima, a uskoro će sve kuće i zgrade imati neko od rješenja za svoje stanare i punjenje električnih vozila. Ono što će biti najveća promjena za sve vozače je da će moći puniti automobile praktički bilo gdje i neće ovisiti o benzinskim postajama.

Trenutačnu situaciju oko punjača i koji je potencijal ugradnje e-punjača nam je objasnio Matija Bartoš, direktor u tvrtki Piraex koja posluje već 25 godina na tržištu naftnih derivata kao vodeći regionalni sistem integrator za tehnologiju goriva.

Brend E-Punjači trenutno jedini u regiji nudi tržištu kompletnu uslugu punjenja električnih vozila uključujući opremu, instalaciju, softverska rješenja i održavanje tijekom korištenja.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

1. Električni automobili su već normalna pojava na našim cestama, međutim energetska infrastruktura je neadekvatna. Kakva rješenja još postoje kao alternativa dosadašnjim punionicama?
Istina je da je infrastruktura neadekvatna, ali pametnim rješenjima moguće je kompenzirati te nedostatke. Naše stanice koriste pametne funkcije i iskustvo najvećeg svjetskog proizvođača koji je implementirao takova rješenja diljem svijeta. Naprednim opcijama „Power managementa“ moguće je ograničiti snagu stanice prema potrošnji vašeg objekta kako bi ste izbjegli preopterećenje mreže sukladno potrošnji u datom trenutku, isto tako stanice je moguće organizirati u tzv. Clustere u kojima do 20 stanica koriste određenu snagu na pametan i efikasan način. Npr. 20 stanica snage 22 kW inače treba 440 kW angažirane snage ali u cluster načinu možemo im odrediti da koriste npr. 100 kW zajednički te one automatski međusobno raspoređuju snagu prema potrebama svakog mjesta za punjenje i osiguravaju da svaki automobil bude napunjen u zadovoljavajućem vremenu. Na taj način možemo smanjiti opterećenje mreže nekoliko puta. Mi u našoj ponudi imamo stanice za sve namjene, od kućnih wallbox rješenja snage svega 3,7 kW pa do ultra brzih stanica snage 350 kW koje su u stanju osigurati dodatnih 400 km dometa u svega 15 minuta. Isto tako, korisnicima smo u mogućnosti pružiti napredna softverska rješenja za upravljanje stanicama te ih savjetovati koje rješenje je najbolje za njihove potrebe i mogućnosti.

2. Globalni brandovi su se okrenuli elektrifikaciji cijele game svojih vozila, kada možemo očekivati relevantan udio električnih vozila u Hrvatskoj i hoćemo li do onda imati spremnu infrastrukturu?
Hrvatska kaska za ostatkom svijeta iz razloga što kupovna moć naših građana nije na nivou razvijenih zemalja. U sljedećih nekoliko godina očekuje se značajno smanjenje cijene električnih automobila i njeno izjednačavanje s cijenom klasičnih automobila. Kada se to dogodi, može se očekivati značajan udio električnih vozila na našim cestama jer su električna vozila značajno jeftinija za vožnju i održavanje. Dobar pokazatelj koliko su ljudi zainteresirani za električna vozila je nedavni natječaj FZOEU-a za sufinanciranje nabavke električnih vozila u kojem su sva sredstva podijeljena u svega 3 minute. To će se prema najavama BNEF-a i ostalih relevantnih analitičara dogoditi već 2022 godine i infrastruktura za punjenje na žalost još neće biti na zadovoljavajućoj razini. Vani je normalno da svaki ugostiteljski ili trgovački objekt ima punionice a isto tako tvrtke i javne lokacije kao i sami korisnici kod kuće. Puniti se može svugdje a za vlasnike električnih automobila je najbolja opcija njihova ugradnja u vlastitim domovima kako ne bi bili toliko ovisni o javnoj infrastrukturi. Tu nema razlike stanujete li u vlastitoj kući ili stambenoj zgradi, možemo Vam osigurati optimalno rješenje za svaku situaciju.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

3. Osim privatnih osoba koji ugrađuju punjače u domove, tko još može profitirati od ugradnje punjača?
Od punionica mogu profitirati doslovno svi a pogotovo ugostiteljski objekti. U ugostiteljstvu postaje standard imati punionicu te one polako postaju isto što je prije nekoliko godina bio WiFi, kada se tek pojavio bio je ekstravaganca, kroz nekoliko godina je postao standard. Dobar primjer benefita je Booking kao i ostali servisi za iznajmljivanje koji su uveli opcije pretraživanja po punionicama za električna vozila. Za nekoliko godina, ako nećete imati punionicu, nećete imati ni klijente. Punionice Vam mogu donijeti nove klijente ali isto tako mogu postati i novi izvor prihoda jer uslugu punjenja možete naplaćivati te tako uzeti dio kolača od benzinskih postaja.

4. Koliko je komplicirano ugraditi E-punjač, postoje li neki preduvjeti koji moraju biti zadovoljeni?
Ugradnja najprije ovisi o stanju postojećih instalacija, ako su instalacije dobre te ako imate dovoljno raspoložive snage, punionicu je jednostavno ugraditi. Zbog toga je bitno provesti provjeru postojećih instalacija te napraviti adekvatnu pripremu prema naputku E-Punjača i kada su svi ti uvjeti zadovoljeni, ugradnja i puštanje u rad punionice se obavi za svega nekoliko sati.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

5. Kako ugostitelji i poduzetnici mogu najbolje iskoristiti potencijal električnih punjača?
Potencijal punjača je ogroman i od njih svi mogu samo profitirati. Poduzetnici koji ugrade punjače mogu lakše privući novu radnu snagu kojoj mogu ponuditi besplatno punjenje njihovih vozila na radnom mjestu kao dodatan benefit, isto tako podižu renome svoje tvrtke u očima partnera i svrstavaju se u rang ekološki osviještenih kompanija. Ugostitelji lakše privlače nove klijente koji su u pravilu veće platežne moći i u pravilu su spremni više puta posjetiti lokal koji ima ugrađene punionice te isto tako u njima i više potrošiti. Hoteli, resorti i apartmani koji imaju ugrađene punionice su više rangirani na svim istraživanjima zadovoljstva kupaca te im se gosti radije vračaju. Svima je zajedničko to da punionicama podižu razinu usluge i zadovoljstvo svojih klijenata a svi znamo da je zadovoljan klijent najbolja preporuka i najbolji ulog u razvoj vlastitog poslovanja.

6. Poznavajući vašu suradnju s tvrtkama koje se bave prodajom goriva, kako možete ocijeniti njihovu prilagodbu novom trendu električnih vozila?
Prilagodba novom trendu ovisi od tvrtke do tvrtke, ali općenito sve više vidimo da se na benzinskim postajama pojavljuju i punjači za punjenje električnih automobila.

Posebno mogu pohvaliti Petrol koji je na vrijeme prepoznao potencijal novih energenata i navika kupaca, te je u zadnjih nekoliko godina izrastao u energetskog diva sa snažnim planom ulaganja u elektromobilnost.

Benzinske postaje imaju vrlo dobro odabrane pozicije s potencijalom za tranzitno punjenje električnih automobila. Danas su punjači dodatna oprema benzinske postaje, ali uskoro će punjač na svakoj benzinskoj postaji biti nužnost.

Sadržaj omogućio Piraex

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije