Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Zagreb: Nataša Ban Toskić, liječnica opće prakse
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
03.05.2024.
u 11:45

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Utvrdi li liječnik da pacijent privremeno, a najdulje šest mjeseci, nije sposoban sigurno upravljati vozilom, na to će ga morati upozoriti i to upisati u njegov zdravstveni karton. Ako pak utvrdi da pacijent zbog bolesti više nije sposoban sigurno upravljati vozilom na razdoblje dulje od šest mjeseci, uz upozorenje o tome obavezan je odmah obavijestiti policiju. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Tijekom trajanja privremene nesposobnosti liječnik može pozvati vozača na ponovni pregled radi provjere i praćenja njegova zdravstvenog stanja, a po isteku privremene nesposobnosti vozač ne mora ponovno na pregled. Upozorenje vozaču i obavijest policiji evidentira se i dostavlja putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH). Izricat će se prema popisu najčešćih stanja koja mogu utjecati na privremenu nesposobnost u trajanju do šest mjeseci, a taj je popis sastavni dio Pravilnika.

Upozorenje vozaču doktor će izreći i ako utvrdi da ovaj koristi neke djelatne tvari koje znatno utječu na psihofizičke sposobnosti i upravljanje motornim vozilima. Pravilnik sadrži i popis takvih djelatnih tvari. Treba reći i da liječnik može utvrditi privremenu nesposobnost i za stanja koja utječu na vozačke sposobnosti, a nisu navedena u popisu, procijeni li tako. Ovakav je dogovor postignut u srpnju 2022. kad je MUP prihvatio argumente obiteljskih liječnika koji su se žestoko pobunili na prvotni plan da svaku zdravstvenu promjenu kod pacijenta-vozača prijave policiji i tako izravno utječu na oduzimanje vozačke dozvole.

– Popis stanja nije baš precizno formuliran, ali riječ je o pomaku nabolje. Za kratkotrajnu nesposobnost u karton pacijenta upisat ćemo mu upozorenje da ne vozi neko vrijeme, no odgovornost je na pacijentu da se toga pridržava. Ta se upozorenja neće prosljeđivati MUP-u, ali dođe li do nezgode u tom razdoblju, sud će tražiti uvid u karton – poručuje dr. Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

VEZANI ČLANCI:

– Popis stanja i lijekova na temelju kojih ćemo pisati ta upozorenja u prilogu su samog Pravilnika, ali ipak postoji i odredba da se upozorenja mogu izreći i za sva druga stanja. Ovo je zakonska obveza i mi liječnici toga ćemo se pridržavati, a pacijente vozače molimo da se i sami upoznaju s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te ako su umorni ili zbog drugih razloga nisu u stanju voziti, da to i ne čine. Nema razloga da se zbog ove obaveze ljute na svoje liječnike – dodaje Ban Toskić.

Inače, kako smo ranije pisali, pacijente se neće prijavljivati policiji za privremena stanja poput išijasa, kostobolje, upale očiju ili privremenog akutnog stresa koji se liječi sredstvima za smirenje koja ometaju koncentraciju pri vožnji. Liječnik će ih upozoriti da ne bi trebalo voziti automobil, a odgovornost za izbjegavanje upravljanja vozilom sve dok se ne izliječe, bit će na pacijentu. Razlog za prijavu policiji bit će, s druge strane, zdravstvena stanja koja sigurno neće proći za nekoliko mjeseci, na primjer, kronična bolest lokomotornog sustava, teža srčana bolest, teška apneja, poremećaj ravnoteže i koordinacije te drugi neurološki poremećaji…

FOTO Suze, cvijeće, svijeće i sirene: Srbija se prisjeća ubijenih mališana, uplakani roditelji stigli pred školu

Zagreb: Nataša Ban Toskić, liječnica opće prakse
1/22

Komentara 25

JO
JozoM
12:33 03.05.2024.

Represija i zlouporaba liječnika kao i drugih institucija nije no kod Tita bila tako dobra

VI
Visibaba
12:46 03.05.2024.

Ovo je suludo. Pijanice i narkomani i dalje će neometano voziti, nitko ih neće prijavljivati niti im uzimati dozvole, ali ako si slučajno bolestan onda će ti uzeti vozačku? Toga ima samo u džavi u kojoj ministar prouzroči nesreću u kojoj ubije čovjeka i nakon toga ispija kavice s načelnicima policije i slično. Mafija!

FD
franjo.durinic
13:29 03.05.2024.

Narkomani i alkosi oni mogu ubijati ljude po cesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije