Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi standardi

Zeleni ured godišnje uštedi na energiji do 700 milijuna kuna

ured
Photos.com
04.03.2010.
u 14:21

Trenutačno se na 170 objekata prati potrošnja energije na mjesečnoj i na 122 objekta na tjednoj razini, a tijekom prve godine krajnjim se korisnicima uštedjelo 2,56 milijuna kuna.

U sklopu provedbe programa Dovesti svoju kuću u red, u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) održana je prva motivacijsko-edukacijska radionica Zeleni ured za djelatnike državne uprave. Na prvoj su bili upravo djelatnici MINGORP-a.

 - Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva jedno je od provoditelja programa Dovesti svoju kuću u red. Nakon godinu dana provedbe i prvog godišnjeg izvješća, rezultati su vrlo dobri a postignute su i uštede – i financijske i uštede energije, a time i emisija stakleničkih plinova. Nedavno održana radionica za voditelje Zelenog ureda kao i ova prva motivacijsko-edukacijska radionica logičan su slijed. Provedba ovog Programa u skladu je s Nacionalnom strategijom energetskog razvitka te su njegovi ciljevi zapravo naša obveza koju smo potpisali i koja se nalazi u sklopu poglavlja 15. pretpristupnih pregovora - komentar je Nataše Vujec, državne tajnice Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

 Trošak za energiju, inače, u pravilu predstavlja najveći izdatak, pa svaki energetski neefikasan sustav nepotrebno povećava troškove. Zeleni ured je, pak, skup aktivnosti koje bi zaposlenici trebali prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanjio negativan utjecaj na okoliš i povećala efikasnost korištenja resursa.

 - Europska unija postavila si je ambiciozne ciljeve po pitanju uštede energije i smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2020. Činjenica je da smo tragom toga svi počeli promišljati korištenje energije i energetiku. U EU 40 posto energije troši se u zgradarstvu, a time se u atmosferu emitira i do 36 posto ukupne emisije CO2. U pripremi je nova, još striktnija, direktiva o energetskim svojstvima u zgradarstvu koja će se primjenjivati i u Hrvatskoj - najavljuje Davor Percan, voditelj Sektora zaštite okoliša, energije i prirodnih resursa, predstavnik delegacije Europske komisije.

 Za provedbu programa Dovesti svoju kuću u red Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je više od 76 milijuna kuna do kraja 2012. Procjene pokazuju da će se provedbom niza mjera energetske efikasnosti u javnom sektoru godišnje uštedjeti i do 700 milijuna kuna, odnosno do 3,5 milijarde kuna u petogodišnjem razdoblju trajanja programa.

 Dr.sc. Vlasta Zanki, voditeljica programa Dovesti svoju kuću u red, rekla je da se prve godine provedbe uključilo 13 ministarstva, a devet ih je imenovalo osobe zadužene za gospodarenje energijom unutar ministarstva kao i provedbu Zelenog ureda.

 - Trenutačno se na 170 objekata prati potrošnja energije na mjesečnoj i na 122 objekta na tjednoj razini. Program je u prvoj godini uštedio krajnjim korisnicima 2,56 milijuna kuna, što je više od 50 posto proračunskih sredstava odobrenih za provedbu Programa u prvoj godini - otkriva dr. Zanki.

 Procjenjuje se da svaki zaposlenik ureda odgovara za oko 2600 kuna godišnje. Primjenom politike Zelenog ureda moguće uštede za energente i uredske resurse su između pet do deset posto. Plan je održati oko 100 edukacijsko-motivacijskih radionica za oko 3000 zaposlenika državne uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?