Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2012. u 12:00

Nije trebalo dulje od dva tjedna da ga neki nazovu “izdajnikom koji je nanio strašnu štetu braniteljima...”. Ti su zamišljali da će Gotovina po povratku zajahati bijelog konja.

I oni koji su sada baš nehumano napali Antu Gotovinu, školovali su se u vrijeme komunizma i učili o drugu Titu, ali učili su i o Che Guevari koji je bio još krvaviji revolucionar. Oni koji sad napadaju Gotovinu morali su učiti povijesnu lekciju i o tome kako drug Tito i drugovi, kada su završili u zatvoru – nisu dangubili. Nego su pohađali – “crvene univerzitete”. Učili su i stjecali znanja iz komunizma i marksizma, a najviše su se zanimali za diktaturu proletarijata, koju su poslije tako smjelo proveli uz cijenu desetaka tisuća pobijenih “kontrarevolucionara”. To su ti koji sada Gotovinu nazivaju izdajnikom jer nije s Trga bana Jelačića poveo revoluciju protiv “nehrvatskih vlasti”.

Gotovina nije u zatvoru pohađao “crveni univerzitet”, niti je organizirao puč. No, nije ni sedam godina besciljno buljio u sivi zid ćelije. Učio je i čitao teološku literaturu, uz ponešto vojne i povijesne, te – postao još bolji čovjek. Više od polovice svojih 58 godina života Gotovina je proveo izvan Hrvatske. U koju se vraćao dva puta, 1991. i 2012. Prvi put je, kao profesionalni vojnik došao spašavati svoj narod te u naredne četiri godine postao general osloboditelj. U sljedećih pet godina od najvještijeg zapovjednika, odlukom detuđmanizatora S. Mesića biva sramotno umirovljen. Iduće godine postaje haaški osumnjičenik. Državna ga se vlast odrekla.

U sljedeće 4,5 godine postaje najtraženiji bjegunac na svijetu. Državna vlast u maniri revolucionara progoni njegove najbliže, suprugu otpuštaju s posla i djecu ostavljaju bez egzistencije. Mediji ga, većinski, proglašavaju pučistom, zločincem, kriminalcem, čak i izdajnikom jer RH ne može u pregovore o ulasku u EU. Od prosinca 2005. Gotovina postaje haaški uznik. Pet i pol godina poslije Haag ga osuđuje na 24 godine, a u presudi piše da je zločinac, ubojica, pljačkaš, palikuća i istjerivač Srba. Tek tada ga se država ne odriče. Jer takva presuda osuđivala je i tu državu, prošle, aktualne i buduće političke garniture. Godinu i pol poslije, Gotovina postaje slobodan čovjek, a haaški sud daje i pismeni dokaz da je bio častan vojnik, a RH vodila pravični rat. Dokazana je i ocjena da su ga žrtvovale razne politike, i hrvatske, te da je ni kriv ni dužan proveo sedam godina u zatvoru “za sve nas”.

No, nije trebalo dulje od dva tjedna da ga neki u nas nazovu “izdajnikom koji je nanio strašnu štetu braniteljima, rušio vrijednosti za koje se borio u ratu...”. To su mu uradili oni koji su zamišljali da će Gotovina po povratku zajahati bijelog konja, uzeti kalašnjikov i pozvati revolucionare u juriš na Banske dvore i Pantovčak. Pa oni uopće ne poznaju Gotovinu. Gotovina nikada nije politički djelovao. Njega i 11 ostalih generala i zapovjednika iz rata optuživali su, nakon Otvorenog pisma (2000.), da pripremaju državni udar. Pročitamo li sada to Pismo, vidi se da je Gotovina i tada bio časnik koji ne namjerava ugroziti svoju državu. “Pozivamo najodgovornije osobe i institucije države, kao i mjerodavne čimbenike civilnog društva, a napose medije, da se odupru negativističkom i povijesno nekorektnom i neistinitom prikazivanju Domovinskog rata, da zaštite čast i dostojanstvo hrvatskih časnika i vojnika, da ne podliježu klimi olakog optuživanja i blaćenja, jer time se štite... i temelji na kojima jedino može počivati budućnost demokratske i prosperitetne Hrvatske”.

Ima li u tom stavu nečeg pogrešnog? Naprotiv. Kao i ovaj drugi; “Nikakvi sukobi, a najmanje terorizam ili bilo kakvo nasilje, o kojima se tako olako u posljednje vrijeme u nas govori, nisu i ne mogu biti u interesu nikoga razumnog i odgovornog, a pogotovo ne onih koji su svojom krvlju stvarali ovu državu! Onaj koji je gradio kuću ima najmanje razloga da ju dovodi u pitanje ili da se igra njezinom sudbinom!”. Nikakvog pučizma tu nije bilo. Samo vapaj zapovjednika da RH nije nastala na zločinu. Gotovina nije niti tada uzeo pušku u ruku i krenuo na državnu vlast. Zar je moguće da ima ljudi koji smatraju da bi on to trebao učiniti sada? Kada su teze iz Pisma dobile povijesnu potvrdu i u presudi Tribunala. I stoga Gotovina neće biti pučist. Nego sad kaže (braniteljima Dubrovnika); “Naša misija nije gotova. Budite ponosni na one teške dane, i s istom nesebičnom ljubavi za Lijepu našu gledajmo u budućnost, izgradimo zajedno zemlju blagostanja, za one koji rastu, i koji će sutra biti Hrvatska.” Izdajnik, ha?

Ključne riječi

Komentara 71

AN
Antikolumnist
16:22 09.12.2012.

"Zar je netko očekivao da će Gotovina opet uzeti kalašnjikov?" Nitko ništa nije očekivao.Samo vi kolumnisti masovno "virtualizirate".

DE
dejure
15:38 09.12.2012.

Gotovina i ostali generali su pisali otvoreno pismo, jer su vidjeli da su nove vlasti, na čelu sa antihrvatom mesićem, naumile rušiti sve tečevine i zasluge Tuđmana i pobjede u DR, što su isti iskoristili da sasijeku generale, optuže ii njih i cijelu Hrvatsku, da nas pretvore u agresore, pri tome se i sanaderov detuđmanizirani državotvorni hdz svrstao protiv generala i Hrvatske, "lociranjem, identificiranjem, uhićenjem i isporukom generala u haag" - dakle, Gotovina se s pravom osjeća izdanim od svih - neprijatelji Hrvatske su (bili) jači

MA
Matej
16:22 09.12.2012.

Srbima je najjače oružje LAŽ, kad je njihov vožd je u haškom zatvoru izrekao onu degutantnu "u laži su kratke noge", degutantnu zato što je to bilo perfidno upućeno jednom svjedoku koji je imao amputirane obadvije noge do koljena. Da u laži su kratke noge zato ste vi srbi daleko i stigli..., niste ni milimetra odstupili od laži, što vam je očito u genima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?