Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASTRONOMIJA

Zvjezdana mondovizija na Trgu bana Jelačića

03.03.2009.
u 22:59

Hrvatsko astronomsko društvo (HAD) i Nacionalni odbor Međunarodne godine astronomije 2009. iščekuju odgovor Gradskog poglavarstva na ponudu da se jedne večeri između 2. i 5. travnja, što će se odrediti tjedan dana prije najpovoljnije vremenske prognoze, na Trgu bana Jelačića i na Dolcu održi manifestacija 100 sati astronomije.

Cjelovečernjom priredbom astronomija bi se predstavila najširoj javnosti tako da svatko tko poželi dobije sve obavijesti, a istodobno da svatko može zaviriti kroz okular teleskopa. Zbog doživljaja punog zvjezdanog neba, neometanoga javnom rasvjetom, mole Grad da između 23 i 24 sata sva svjetla budu ugašena, a aktivisti amateri obići će sve ostale koje će zamoliti da se pridruže satu potpunoga mraka.

Događaj “100 sati” globalni je masovni događaj, vrhunac Međunarodne godine astronomije. Organizator želi uživo, slikom i tonom, pozdraviti slične skupove u svjetskim metropolama.

– U pismu smo opisali kako se želimo pridružiti proslavi koju su proglasili UNESCO i Međunarodna astronomska unija. Čekamo poziv iz Poglavarstva da u pojedinostima pokažemo što smo zamislili, a nadamo se potpori u kojoj bi se Zagreb pridružio astronomskoj proslavi širom svijeta – rekao nam je predsjednik HAD-a i Nacionalnoga odbora proslave, prof. dr. Slobodan Danko Bosanac. (mak)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije