Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
300.000 paketa

Žute vrećice dijele se po stanovima, a napunjene u travnju još čekaju odvoz

Zagreb: Stanovnicima Gornjeg Vrapča Čistoća nije odvezla vreće s plastičnim otpadom
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/11
19.06.2019.
u 00:03

– Molimo građane ako ostanu bez biorazgradivih vrećica da, zbog sanitarno-higijenskih razloga, odlažu biootpad umotan u papir ili u papirnate vrećice – poručuje Suša.

Zagrebački je holding jučer krenuo s podjelom 300.000 paketa sa žutim vrećicama za plastiku i metal po stambenim zgradama. Istovremeno, vrećice iskorištene iz 100.000 paketa koji su u travnju i svibnju podijeljeni po kućanstvima i dalje čekaju na odvoz.

Biootpad u papirnate vreće

Nenad Orban, čiji se ured nalazi na Kutnjačkom putu u Vrbanima 3, prvi je koji je od poštara Svena Stipošika dobio svoj paket s 13 plastičnih žutih vrećica te 26 biorazgradivih smeđih za odlaganje biootpada. To je dovoljno zaliha, objašnjava koordinator poslova Holdinga Vlado Suša, do kraja godine, jer će se metal i plastika, po istom rasporedu kao i za kućanstva, odvoziti dva puta mjesečno, a biootpad jednom tjedno.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Bit će mi to dosta, jer iako sve redovno i po propisima odvajam, također često idem u obližnje reciklažno dvorište – objasnio je Orban, a odlazak na reciklažu preporučuje i Holding svima koji misle da im ovaj broj vrećica neće biti dovoljan. Što se tiče biootpada, pravila su malo drukčija.

– Molimo građane ako ostanu bez biorazgradivih vrećica da, zbog sanitarno-higijenskih razloga, odlažu biootpad umotan u papir ili u papirnate vrećice – poručuje Suša.

Svoje vrećice svi bi građani trebali dobiti, kaže nam voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte Krešimir Domjančić, tijekom sljedeća dva ili tri mjeseca, a dogodi li se slučajno da poštar navrati taman u vrijeme dok su stanari na godišnjem odmoru, ne moraju se brinuti da će biti preskočeni. Poštar će, naime, doći još jednom, a ako ni tada ne bude nikoga doma, ostavit će obavijest.

Satnica odvoza otpada

– S time što korisnik neće imati samo pet radnih dana da pokupi paket kako je to inače, već će moći doći u roku od 30 kalendarskih dana – objašnjava Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

A kad svoje žute vrećice napune, stanovnici stambenih zgrada trebaju ih ostaviti tamo gdje i inače ostavljaju svoj otpad, odnosno uz ili na mjesto svog spremnika za miješani komunalni otpad na dan odvoza, dok bi spremnike za biootpad trebali pripremiti u doba dana kad se odvozi, između 14 i 22 sata, osim u užem centru, kad je odvoz između 21.30 i 5.30 sati. Kako to da su započeli podjelu žutih vrećica za metal i plastiku po stambenim zgradama, a odvoz nije u potpunosti uhodan po kućama, iz Holdinga nam nisu željeli odgovoriti.

VIDEO Prezentacija podzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u Kranjčevićevoj ulici:

Ključne riječi

Komentara 2

LA
larala
11:28 21.06.2019.

dragi gospodine iz čistoće, broj vrećica za plastiku i metal je premali jer ako niste znali, danas je sve u plastičnoj ambalaži i pametnije vam je da se pobrinete da se to odveze nego li da se bavite bojom vrećicaa koja je za plastičnu ambalažu totalno nebitna dok se te vreće gomilaju ljudima u dvorištima jer uskoro će sve to završiti na cesti. želite da ljudi odvajaju otpad onda se bar potrudite da se isti odveze jer ako će građani sami isto odvoziti u reciklažna dvorišta onda nema potrebe da plaćaju ne tako malo cijenu odvoza čistoći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije