Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija na Črnomercu

Deložirani jer su na nagovor Živog zida ušli u tuđu zgradu

Deložacija na Črnomercu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/9
06.06.2017.
u 18:50

Obitelji Antolić-Štrok ključeve stana svojevremeno je predao Živi zid u dogovoru s vlasnikom koji je završio u stečaju jer nije vraćao kredit

Vrisak, galama, suze i metež izmjenjivali su se jučer na zagrebačkom Črnomercu dok je interventna policija u “maricu” iznosila građane i prosvjednike Živog zida koji su pokušali spriječiti deložaciju peteročlane obitelji Antolić-Štrok.

 

 U siječnju odgodili deložaciju

Na poprištu događaja bila je i Hitna pomoć koja je pružala pomoć ljudima kojima je pozlilo, a zbog jedne od najmasovnijih akcija Živog zida policija je zakrčila i dio Črnomerca.

Zbog pružanja otpora u službene prostorije policija je privela 74 osobe, dok su trojica saborskih za-
stupnika – Branimir Bunjac, Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar – zbog zastupničkog imuniteta tek udaljena s mjesta deložacije.

– Aktivisti su se ovdje okupili da pruže otpor katastrofalnoj politici deložacije. Dok imamo milijarde praznih nekretnina, ne samo u Zagrebu nego i cijeloj Hrvatskoj, ljudi kojima je ovo jedini krov nad glavom bacaju se na ulicu – kazao je živozidaš Ivan Vilibor Sinčić.

Međutim, pozadina priče pomalo je drugačija. Upravo je Živi zid prije tri godine pozvao ljude da se
usele u praznu zgradu jer je tvrtka njezina suvlasnika Zvonka Pezara završila u stečaju zato što nije
mogla vraćati kredit Zagrebačkoj banci. 

Odnosno, kako tvrde vlasnici zgrade, banka je prestala izvršavati svoje obveze, zbog čega su podnijeli i tužbu za raskid ugovora. Pezar je zato ključeve 15-ak stanova u dogovoru sa Živim zidom predao obiteljima s djecom koje u tom trenutku nisu imale smještaj. 

Među njima su do jučer bili i Dinka Štrok i Davor Antolić sa svoje troje djece od dvije, sedam i devet godina.

– Ovamo smo došli prije tri godine i pokušali smo se dogovoriti s Elektrom da plaćamo račune, ali
nitko s nama nije htio razgovarati. Iz socijalne službe rekli su nam da, ako dođe do deložacije, mi
možemo u prihvatilište, a djeca privremeno u dom. 

Nije to tako strašno, rekli su, ali za mene je itekako strašno – kazao je Davor Antolić prije deložacije koja je bila zakazana još za 31. siječnja, ali je bila odgođena.

Neizvjesna sudbina stanara Zgrada je na dražbi prodana za 5,5 milijuna kuna tvrtki Brod nekretnine čiji vlasnik Zlatko Lovrić jučer nije imao vremena za razgovor.

Sudbina Davora Antolića i Dinke Štrok jučer je bila neizvjesna.

– Deložiranim obiteljima nitko nije ponudio smještaj i pokušavaju se snaći da ne završe na ulici.

Koliko znamo, policija je zaposjela i druge stanove, ne samo onaj obitelji Antolić, iako naloge za to nismo vidjeli – kazao je Tihomir Lukanić iz Živog zida.

Parkirana vozila odnio je Zagrebparkig, a pripadnici interventne policije uz prisilu i vriskove maknuli su aktiviste. Na mjestu događaja bila je i Hitna pomoć.

Komentara 139

Avatar Feniks
Feniks
10:52 06.06.2017.

Interventna, a ne specijalci.

Avatar niwrad
niwrad
11:16 06.06.2017.

Nije mi jasno zašto novinari stalno promoviraju nelegitimne egzibicije social justice warriorsa iz Živog Zida i ne tretiraju njihove cirkusarije kao kriminalno ponašanje usmjereno rušenju pravnog poretka RH. Od kad to šačica samopromotora određuje što je praveno a što nije pravedno u određenom sporu? Upravo zato što su strane u sporu presubjektivne, razvila se treće strana u obliku pravosudnih institucija. Ne može jedan polupismeni Pernar biti iznad tih institucija i glumiti nekakvog šerifa. Dajte tog klauna smjestite konačno tamo gdje spada - ili u Vrapče ili iza rešetaka.

NE
Neonacionalist
10:58 06.06.2017.

Kada će deložirati Todorića iz njegova dvorca , izgleda kad si sitna riba onda završavaš ovako a kad nabiješ milijarde duga onda te štiti država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije