Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpisan sporazum

ZET-ov vozni park prelazi na vodik, prvih 20 autobusa stiže kroz dvije-tri godine

Potpisan sporazum  o zajedničkoj suradnji Grada Zagreba i INE na uvođenju vodika u javni gradski prijevoz
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
04.03.2021.
u 16:23

Prema tom sporazumu, Zagreb bi za dvije do tri godine trebao dobiti prvih 20 autobusa za javni prijevoz na vodik, uz vrijednost investicije od 25 milijuna eura.

Umjesto na plin ili benzin kao što je to trenutni slučaj, ZET-ovi autobusi uskoro bi trebali voziti na vodik. Sporazum između Ine i Grada Zagreba danas su potpisali zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te članovi uprave Ine Niko Dalić i Darko Markotić.  Prema tom sporazumu, Zagreb bi za dvije do tri godine trebao dobiti prvih 20 autobusa za javni prijevoz na vodik, uz vrijednost investicije od 25 milijuna eura. 

Sporazumom su se njegovi sudionici obvezali i garantirali daljnja ulaganja u alternativna goriva. Konkretno, radi se o nabavi autobusa s pogonom na vodik, a u ZET-ovom pogonu u Podsusedu planira se također i izgradnja punionice na vodik. To bi, kazala je Pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba Mirka Jozić, trebalo stajati 25 milijuna eura, a financirat će se bespovratnim sredstvima EU-a. 

- Stvaramo novo tržište za taj energent budućnosti - kazala je Jozić, a istaknula je i da se radi o prvom projektu početka masovne primjene vodika na području Zagreba i Hrvatske. 

Predsjednica Uprave ZET-a  Ljuba Romčević - Žgela očekuje da se projekt realizira kroz sljedeće dvije do tri godine, s tim da će se prva godina dana potrošiti na pripremu tehničke dokumentacije. ZET-ovu autobusnu flotu danas po njezinim riječima čini 441 autobus prosječne starosti 10,9 godina, koji godišnje pređu ukupno 29 milijuna kilometara. U proteklih nekoliko godina, kazala je, flota je modernizirana, pa solidan dio autobusa, primjerice, vozi na plin.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
07:26 05.03.2021.

a struja......jel to naš ZET razmišlja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije