Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanovnici godinama traže pomoć

Zbog derutnoga platoa garaže u ulici sv. Mateja neupotrebljive

garaže dugave
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/17
24.06.2015.
u 11:37

Plato koji propada u vlasništvu je Grada, a voda curi u privatne garaže, koje stanarima više ne služe za parkiranje automobila

Korodirana garažna vrata, puknuti stropovi, lokve na svakom koraku, improvizirane kanalice...

Vlasnici točno 59 garaža u Ulici svetog Mateja u Dugavama svakodnevno gledaju propadanje svoga vlasništva. Garaže im više ne služe za parkiranje automobila. U njih skladište stvari koje ne mogu stradati od vlage. I nikad ih ne stavljaju na pod, već na za to posebno sagrađene police na zidu. Iznad ravnog krova, naime, uređena je javna površina s popločenom terasom, šetnicom i većom ozelenjenom površinom te javnom rasvjetom.

No otkako je zgrada 1979. godine sagrađena, javna površina, u vlasništvu Grada Zagreba, nije nijednom obnavljana, iako su betonske ploče već popucale nekoliko puta a sloj hidroizolacije svaki dan sve više propada.

Prijete isključenjem struje

– Strop garaže razdvojio se na dva dijela, pa je sad gore dvometarska rupa. Morao sam improvizirati i postavio sam plastične crijepove i žljebić kako bi sva voda tekla van – kaže Ivan Krištof, jedan od vlasnika. Neki su stavili limove na strop, a nekima su se mrlje od vlage te korozija proširili i na automobile. Stanari sami ne mogu obnavljati plato od novca koji daju za pričuvu, pa su još 2005. uputili dopis Gradu Zagrebu da je sanacija hitna.

– Imamo priključenu i struju, a Elektra Zagreb prijeti isključenjem zbog curenja krova – kazao je predstavnik suvlasnika stanara Stjepan Špoljar. Do prije dvije godine Zrinjevac se brinuo i za danas zapušteni plato, a sada u toj tvrtki kažu da više nisu za to nadležni.

Sanacija ove godine

– Gore je svojedobno raslo i drveće, koje je na inicijativu stanara srušeno jer je korijenje dodatno probijalo stropove – kažu stanari. Prije nekoliko godina posjetio ih je i gradonačelnik Milan Bandić te ih pozvao u svoj ured kako bi riješili problem, a kad su došli, pitali su ih, kažu nam, tko ih je zvao. No čini se da se nazire rješenje. Sanacija platoa, naime, predviđena je planom nabave za 2015. Vrijednost radova je tri milijuna kuna, a natječaj bi se, prema tom dokumentu, trebao raspisati u srpnju. A svi potrebni dokumenti već su pripremljeni.

– Izrađen je izvedbeni projekt sanacije terase, građevinski dio i elektroprojekt javne rasvjete – kazao je pročelnik Ureda za izgradnju Dinko Bilić i najavio radove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije