Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA U ZAGREBU

MUP o prolasku kroz crveno svjetlo: 'Žao nam je, dužni smo pridržavati se pravila'

Policijski automobil sudjelovao u nesreći, dvije osobe ozlijeđene
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
04.02.2019.
u 16:33

Policija, navode, uvijek postupa u dobroj vjeri pružanja žurne intervencije na traženje građana te je na svakom policijskom službeniku teret da u tom trenutku donese ispravnu odluku

Policija je izrazila žaljenje zbog prometne nesreće u kojoj je u nedjelju u Novom Zagrebu ozljeđena putnica u automobilu na koji je naletjelo policijsko vozilo s uključenom 'rotirkom' nakon ulaska u križanje na crveno svjetlo, priznavši da se i policija dužna pridržavati prometnih pravila.

Prilikom obavljanja službe i policijski službenici sudjeluju u prometu te su dužni pridržavati se zakonskih propisa, a koji jasno definiraju pravila ponašanja sudionika u prometu, odgovorilo je Hini u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Video: Policijski kombi završio na boku

Policija, navode, uvijek postupa u dobroj vjeri pružanja žurne intervencije na traženje građana te je na svakom policijskom službeniku teret da u tom trenutku donese ispravnu odluku.

Nažalost, u ovom je slučaju došlo do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena jedna žena zbog čega nam je iznimno žao te koristimo priliku zaželjeti gospođi brz oporavak, kažu u MUP-u.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (u članku 59. stavku 1.) jasno definira da crveno svjetlo znači zabranu prolaza za sva vozila i tu nema izuzetaka, upozorio je u razgovoru za Hinu prometni stručnjak Željko Marušić, naglašavajući da ni vozila hitne pomoći, vatrogasca i policije ne smiju preko crvenog prolaziti kroz križanje.

"Policija može prekoračiti brzinu, preći preko pune linije i sve drugo, ali ne i proći kroz crveno, jer ne možete reći da spašavate jednu osobu kojoj visi život o koncu i ubiti troje djece", rekao je Hini profesor s Fakulteta prometnih znanosti Željko Marušić.

Komentara 7

Avatar Niškorist
Niškorist
17:53 04.02.2019.

I ja sam postupao dobroj vijeri pa sam kažnjen nemilosrdno .

DU
Deleted user
08:26 05.02.2019.

Sve hitne službe smiju pod rotirkom I uključenom sirenom kroz crveno. Ali: moraju ući u križanje polako i uvjeriti se da su svi sudionici vidjeli njihovo vozilo i da mogu bez opasnosti po sebe i druge proći. To je uzuss u svim civiliziranim zemljama. To očito ne vrijedi za našu policiju. Oni ne bi sam tak smjeli ni preko Jelca pa koliko puta ih vidim kak dolaze iz Jurišićeve, upale kod McDonaldsa rotirku, prijeđu prek Trga pa je kod Name zgase!!!

DU
Deleted user
17:14 04.02.2019.

Policija uvodi tj predlaze vise kazne za prometne prijestupnike. S objasnjenjem da ce to preventirati prekrsatelje i da ce biti manje nesreca. Zasto ta ista Policija kad vec ima unutarnju kontrolu za uzimanje mita kod naplate prometnih prekrsaja ne provrdee i kontrolu svojih djelatnika u prometu ako nisu pod rotirkama a krse prometna pravila npr. prkoracenje brzine obilazak na punoj crti itd. Pa cak i neovlastena uporaba rotirki i uredno im ispostave kazne i naprave uskratu na placi. Takve akcije imaju sve eu drzave a Engleska je najrevnija i kod njih necete u redovnom prometu vidjet da krse prometna pravila samo zato sto sjede u policijskom vozilu ili motoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije