Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog radova moraju seliti

Zakupnici Zelene tržnice: Obećali su nam novi, natkriveni plac do svibnja, a radovi još nisu ni počeli

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
30.03.2021.
u 12:54

Prodavači strahuju da im neće osigurati drugu lokaciju prije rekonstrukcije velikog raskrižja

Njihov posao počinje u dva ujutro, dok cijeli grad još spava, a smjena i završava najkasnije u devet, kad se većina drugih tek počinje “zagrijavati” na svom radnom mjestu. I iako se kod njih u iznimnim slučajevima može kupiti voće i povrće na malo, srednji i veliki poljoprivrednici koji iz cijele Hrvatske dolaze do Zelene tržnice na Žitnjaku svoj posao obavljaju na veliko, nudeći robu trgovačkim lancima i restoranima. Poznatu lokaciju u blizini križanja Slavonske avenije i Ulice Siniša Glavaševića drže već dugi niz godina, no uskoro će se s tim prostorom morati oprostiti jer će postati gradilište.

Mijenjali se i planovi i rokovi

Uskoro, naime, počinje 150 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija raskrižja Slavonske avenije s Glavaševićevom i Ulicom Gordana Lederera, a nedavno je za završen i natječaj za odabir izvođača radova. Riječ je o projektu prema kojemu bi se raskrižje pretvorilo u veliki kružni tok, a Slavonska avenija bi se pružala iznad njega na tri umjesto postojeća dva prometna traka i tako postala mnogo protočnija. Radovi bi, procjenjuju u Gradskom uredu za promet, trajali godinu dana.

– Osnovna namjena planiranog zahvata osiguranje je uvjeta za sigurno i jednostavno odvijanje prometa uz odgovarajuću protočnost i razinu uslužnosti za sve korisnike – kažu u Uredu za promet, dodajući kako je to golem projekt čija je uloga poboljšati protok Slavonskom avenijom kao glavnom poveznicom središnjeg i zapadnog dijela grada. Zbog kompleksnosti će se, kao što je, primjerice, bilo s remetinečkim rotorom, realizirati u nekoliko faza, no prije svega je potrebno obaviti pripremne radove koji uključuju i gradnju privremene prometnice. A ona bi trebala prolaziti točno kroz Zelenu tržnicu na Žitnjaku, zbog čega će se trebati izmjestiti.

A to preseljenje itekako brine zakupce na tržnici jer oni ne žele otići baš bilo gdje. Govorilo se da bi se, barem privremeno, preselili na sajmište u Sesvetama, no za njih ta opcija, kažu, ne dolazi u obzir.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Naši kamioni čine promet koji Sesvete ne bi mogle progutati. A i našu prodaju sajmište jednostavno ne može podnijeti – objašnjava Marina Galović, predstavnica zagrebačkih povrtlara. Podržavaju je svi prodavači na Zelenoj tržnici, zbog čega su se i ona i drugi njihovi predstavnici sastali s onima iz Grada i Zagrebačkog holdinga kako bi se dogovorili o novom i boljem rješenju.

– Konačan je plan nova tržnica na velikom, neiskorištenom zemljištu iza Bauhausa. I to nam odgovara, ali sad se brinemo hoće li se išta dogoditi jer se neprestano mijenjaju rokovi. Prvo su nam govorili da će već 1. ožujka biti preseljenje, a posljednje što smo čuli je da će to biti 1. svibnja. Što je nemoguće izvesti – govori Marina Galović.

Osim rokova, dodaje, mijenjaju se i planovi pa je prvotna ideja o natkrivenoj tržnici pretvorena u onu u kojoj se samo njezin uredski dio natkriva. A “smrdi” im, dodaje, i to što svako malo dobiva drugo obrazloženje zašto radovi još nisu krenuli. Među zakupnicima se zato širi strah da će radovi na denivelaciji na kraju početi, a da se prvo za njih nije osigurao adekvatan smještaj.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ono što je sigurno jest da se mi odavde ne mičemo dok nova tržnica za nas ne bude dovršena. Dođu li bagerima, a da smo mi još na istoj lokaciji, morat će prelaziti preko nas. Spremni smo na prosvjede, blokade i akcije, što god moramo – ne prijeti, već obećava Marina Galović.

A zakupcima, kažu, zaista trebaju bolji uvjeti rada jer ovi u kojima se trenutačno nalaze, opisuju, “nisu humani”.

– Kad je kiša, mokri smo do kože. Zimi se smrzavamo. Imamo samo jedan sanitarni čvor. Rupa je više nego betona. Neka nam osiguraju normalan rad barem tih nekoliko godina koliko još imamo do penzije – kažu supružnici Mirko i Ljubica Vrcan kojima se, dodaju, ne sviđa da ih se s jedne planirane lokacije na drugu prebacuje kao vreće krumpira.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slaže se s tim i Vladimir Hanžek, uzgajivač krumpira koji na Zelenu tržnicu svaki dan dolazi iz okolice Varaždina.

– Pod vedrim smo nebom u svim vremenskim prilikama. Čak su nam i pekaru zatvorili pa nemamo gdje ni jesti – objašnjava Hanžek.

Mjesto imaju, izrađuju papire

Hoće li se u konačnici preseliti, kamo te s kakvim rokovima raspolažu pitali smo i Tržnice Zagreb, a oni su nam kratko odgovorili da je u planu premještanje na novu lokaciju na Žitnjaku iza trgovačkog centra Bauhaus te da je u tijeku izrada projektne dokumentacije kako bi se dobile potrebne dozvole. No, neslužbeno ipak saznajemo da se s radovima na Slavonskoj aveniji nikako ne namjerava započeti sve dok zakupci sa Zelene tržnice ne budu propisno zbrinuti.

Komentara 1

CR
crna.rupa
17:47 30.03.2021.

Sve što nam je ostalo iza "dragog", pokojnog, gradonačelnika su dugovi, obećanja, promašeni projekti i rasulo u gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije