Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mislili smo da je to gotovo

U sezoni sniženja opet hrlimo u Graz. Kad ste vi bili zadnji put?

Graz shopping
Foto: Thinkstock
1/2
20.01.2016.
u 13:00

Samo prošle subote jedna je agencija poslala pet autobusa. Čini se da su austrijski trgovci nepotrebno strahovali da će nakon našeg ulaska u EU izgubiti kupce.

Sniženja gotovo ista kao i u Zagrebu. Ali puno bolja kvaliteta robe. Razlog je to zbog kojeg je šoping u Grazu ponovno postao popularan.

U prošlu je subotu pet punih autobusa, oko dvjestotinjak ljudi, u austrijski grad dovezla samo jedna turistička agencija – Autoturist Park. Agencija koja je među prvima pokrenula jednodnevne izlete u Graz za “sezone”, kako zovu doba godine rezervirane za sniženja, u mjesec dana preveze i do dvije tisuće putnika. No, prosjek im je oko 500. U Graz se ide četvrtkom i subotom, a to su, kažu iz Autoturista, uglavnom garantirani polasci.

Pa toliko je taksi!

– Za vikend se u velikim trgovačkim centrima, Seiersberg i West, pokraj kojeg su i IKEA te Metro, čuo uglavnom hrvatski jezik. Parkiralište je bilo krcato, bilo je autobusa iz Zagreba, Varaždina, Bjelovara, BiH... Vozila sam se s putnicima i iz okolice Zagreba, Velike Gorice, Samobora... Najmanji dio njih ide u sam centar grada, koji je turistički atraktivan – kaže nam jedna putnica te dodaje da oni najiskusniji idu u najstariju robnu kuću u centru grada Kastner&Öhler, gdje ima odličan izbor visokih brendova po sniženim cijenama.

Foto: Facebook/ Naš potok

Foto: Facebook

Iako su austrijski trgovci strahovali zbog gubitka hrvatskih kupaca nakon ulaska u Europsku uniju i ukidanja povrata poreza, Mehrwertsteuera, privukli su ih raznovrsnošću.
– U Grazu se ima što birati, dok je u Zagrebu na sniženju “bofl roba”. U istom dućanu kod nas tjedno sam i po dva puta i znam svaki odjevni predmet. No, čim dođu sniženja, u dućanu je sasvim druga roba. Ne znam odakle to trgovci vade – kaže Zagrepčanka Ivana.

Praktično je, ističu putnici, platiti 80 kuna, koliko stoji jednodnevna povratna karta do Graza, sjesti u autobus rano ujutro, uglavnom oko 6 sati, i vratiti se navečer oko 20.

– Toliko košta vožnja taksijem od predgrađa do centra Zagreba – uspoređuje Tanja.

U Grazu se ima što birati, dok je u Zagrebu na sniženju “bofl roba”. Ne znam odakle to trgovci vade

Jeftiniji brendovi

Putnici često, kažu iz Autoturista, idu po špeceraj jer su, tvrde, austrijski brendovi hrane jeftiniji, i to oko 10 posto, a kvalitetniji. Najviše kupuju deterdžente za rublje, a i hrana je drugačija.
– Marke koje postoje u Zagrebu imaju bolju ponudu u Grazu. Djevojke često kažu da neki imaju iste modele, no da su oni na austrijskom tržištu kvalitetniji – ističe Ana Kovač iz Autoturista.

Cijena od 80 kuna vrijedi samo u siječnju, kada traju sniženja, inače je karta 100 kuna. Kreće se s parkirališta ispred Gradskog poglavarstva, no kako autobusi voze iz Samobora, pokupit će i putnike usput. Kad dođu u Graz, autobusi kruže po centrima, pa tako putnici mogu promijeniti lokaciju oko 13 sati. Osim Autoturista, tu ponudu nudi još nekoliko agencija, Croatia Express, Darojković...

Komentara 10

LU
lubenica123
15:11 20.01.2016.

Zivim u Grazu...po modi i izboru nije ni do koljena nekim nasim gradovima (Zagreb, Rijeka, Split...). O snizenjima nemogu nista reci. Udjete u taj provikani Seiersberg....Arena u Novom Zagrebu je svemirksi tanjur u usporedbi!!! Tako da ovo sto pise...:-)

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
13:55 20.01.2016.

Ovo kod nas ni nisu snizenja ja neki dan uđem u ducan pise snizenje hlaca 70 posto kad ono hlace tristo kuna a prije snizenja neke slicne traperice u istom tom ducanu su kostale 200 kuna e sad mislil sam bum jeftino prosal al niscod toga tako da i dalje kupujem preko njuskala nazalost nosenu robu il u second shop ducanima kad imaju rasprodaju jer i oni su preskupi

Avatar deziderij
deziderij
15:56 20.01.2016.

Svojevremeno sam bio u Klagenfurtu u jednoj robnoj kući gdje sam vidio pravo sniženje cijena kakvog kod nas neće nikada biti. Radilo se o muškim majcima ( za divno čudo ni na jednoj nije bilo made in China, taiwan, Indiaa ili bilo koja druga istočna zemlja ) nego sve s oznakom made in Italia ili Belgija. Cijena im je bila 29,99 € a sve su se prodavale po 1 € po komadu. Kupio sam deset komada i već ih oblaćim pune tri godine i izuzetno su kvalitetne. To ja zovem sniženjem a kod nas tako što doživjeti je naprosto nezamislivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije