Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozitivni pokazatelji

Zagrebu i Holdingu podignut kreditni rejting, Tomašević: To znači poboljšanje infrastrukture i usluga

Zagreb:  Tomislav Tomašević sa suradnicima obišao postavljenu solarnu elektranu na Klinici za psihijatriju Sveti Ivan
Robert Anic/PIXSELL
20.11.2023.
u 11:06

Povećanje rejtinga Zagrebu prati i povećanje rejtinga državi u cjelini pa su tako Holdingov i gradski rejting na razini državnog rejtinga.

Zagrebačka gradska uprava pohvalila se rastom kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba. Megatvrtki koja se bavi komunalnim poslovima u Zagrebu kao i samom gradu, jedna od tri vodeće kreditne agencije podigla je kreditne iz stabilnih na pozitivne, uz zadržavanje investicijskog rejtinga Baa2.

– Kreditni rejting ima važnu ulogu na mogućnosti Grada da unaprijedi usluge i gradsku infrastrukturu jer veći kreditni rejting znači jeftiniji pristup novcu i veći interes ulagača – istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Najavio je i iskorake u kvaliteti usluga u sljedećoj godini.

– Zbog toga smo, unatoč tome što su u Zagrebu najveće plaće, u mogućnosti i dalje zadržati praktički najjeftinije cijene komunalnih i drugih usluga u usporedbi s drugim gradovima u Hrvatskoj – dodao je. Povećanje rejtinga Zagrebu prati i povećanje rejtinga državi u cjelini pa su tako Holdingov i gradski rejting na razini državnog rejtinga.

Moodys predviđa nastavak rasta makro-ekonomskih pokazatelja te smanjenje duga u narednim godinama. Kreditna agencija analizira i moguće rizike. Govoreći o zaštiti okoliša, agencija ističe uspješnu zaštitu od poplave, te u tom smislu nužnost obnove vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.

Jak demografski profil, najveće plaće u državi i najniža nezaposlenost u Hrvatskoj razlog su niskog socijalnog rizika. Tome pridodaju i visoku razinu pristupa obrazovanju, dobre zdravstvene i ostale ključne usluge. Niski upravljački rizici pak prema agenciji Moodys proizlaze iz "dobrog upravljanja Gradom i jakih institucija, a posebno iz visoke vjerodostojnosti Grada zbog mudrog upravljanja financijama, zbog čega Grad stalno ostvaruje uspješne financijske rezultate".

Što se tiče kreditnog rejtinga Zagrebačkog holdinga, na njega prvenstveno utječu rezultati Grada, koji pruža snažnu podršku Holdingu u donošenju i provedbi važnih odluka, kao i ključna uloga Zagrebačkog holdinga u upravljanju gradskim komunalnim uslugama.

– S obzirom na prethodna povećanja kreditnog rejtinga i izgleda i od strane agencije Moodys i od strane agencije Standard&Poors ovo je ukupno čak šesto povećanje rejtinga ili kreditnih izgleda Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u mandatu ove gradske uprave – zaključio je gradonačelnik Tomašević.

VIDEO Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno. Dolenec: Ovo je velika pobjeda

Komentara 4

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
16:55 20.11.2023.

alan ford je za vas nula!sad brzo besplatne karte za žičaru,a 700 000 000 eura bu palo sa neba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije