Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tiskovna konferencija

Tomašević o urušavanju brda otpada: 'Nismo obavijestili javnost jer nije bilo ugroze za zdravlje'

Zagreb: Otvorenje novog vrtića Markuševac u Sesvetama
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/10
16.11.2023.
u 13:29

U subotu je došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec. Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti, što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji, kazali su iz Grada

Golemo klizište promjera nekoliko desetaka metara u subotu se otvorilo na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec Prudinec, a da se nešto čudno događa primijetili su stanovnici novozagrebačkih kvartova jer se susjedstvom počeo širiti nesnosan smrad. 

Situaciju je jučer prokomentirala i gradska uprava pri čemu su istaknuli kako se odlagalište gradi prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima koji uređuju područje građenja. Dodali su i kako je u tu svrhu Zagrebački holding za poslove izgradnje odlagališta angažirao izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje, projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji.

VEZANI ČLANCI: 

– U subotu je došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec. Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti, što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama – naglasili su, među ostalim, iz Grada.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je s javnosti podijelio i nove informacije. 

>> PRATITE UŽIVO

– Čim se odron dogodio su nadležne službe Zagrebačkog holdinga obavijestile inspektorat. Provjerene su sve moguće mjerne postaje i nikakvih povećanih vrijednosti nije bilo, nije bilo nikakve ugroze za građane i zato nismo odmah obavijestili o događaju – istaknuo je Tomašević. 

Dodao je i kako su bez štete prošli i strojevi te kako se radilo o plohi koja se već duže vrijeme ne koristi. 

– I nas također zanima kako se to dogodilo i kako da ovakve situacije izbjegnemo u budućnosti pa se nadam kako će nam to pojasniti izvidi državnog inspektorata koji su još u tijeku – dodao je Tomašević te istaknuo kako garantira da su sugrađani koji stanuju u blizini Jakuševca u potpunosti sigurni te kako isto može potvrditi i bilo koja druga nadležna institucija. 

VEZANI ČLANCI: 

Što se mogućih razloga odrone tiče, ponovio je kako će to pokazati aktualni izvidi te dodao kako se rade i ispitivanja povezana sa samim odlagalištem te zbijenost materijala koja se ponavljaju svaka četiri mjeseca

– Zadnja ispitivanja provedena su u listopadu nakon kojih nije bilo nikakvih naznaka da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi – kazao je. 

Na upit novinara o procjeni završetka najavljene sanacije klizišta istaknuo je kako najprije mora završiti istraga koja će otkriti eventualne uzroke odrona, a sanacije se očekuje kroz nekoliko dana. 

Komentara 17

Avatar neugodan
neugodan
13:25 16.11.2023.

zbog smeca si dobil izbore, zbog smeca ces i otici.

EJ
ejStef
13:30 16.11.2023.

Interesantno je ovako vidjeti kada se aktiviste napada njihovim oružjem, zapravo se iz muhe radi slona... A da je njihova greška, je. Nema sumnje u to... Eto, urlaš na cesti, trgaš se za fotelje, na kraju kada zasjedneš, degradiraš ono za što si se (navodno) borio, prvenstveno smeće, onda te na kraju to smeće još i zatrpa.

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
13:43 16.11.2023.

Doslovno ćete nas zatrpati smećem. Odlazite!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije