Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neplatiše

Zagrebparking vodi sudski spor sa 4000 Zagrepčana

parkiranje
Luka Klun/Pixsell
03.06.2010.
u 20:11

Najviše parnica na sudovima ipak se riješi ovrhom, no desetak posto sporova iz opravdanih razloga završi povlačenjem predmeta.

Oko 4000 građana u ovom trenutku na sudovima vodi sporove sa Zagrebprkingom, pa nije čudno što ta podružnica uspije riješiti samo približno 70 posto svojih potraživanja.

Tako je, objasnio nam je direktor podružnice Mate Kraljević, zbog proceduralnih pogrešaka koje se događaju pri zapisivanju registracijskih oznaka, imena ulica i vremena u kojem je automobil bio nepropisno parkiran ili bez valjane parkirališne karte.

Stoga prije plaćanja valja dobro provjeriti narančastu “podsjetnicu” zbog moguće pogreške.

Poštovanje Ustava

- Od naših potraživanja 70 posto se realizira, a ostalo se najčešće ne ostvari zbog pogrešaka, no manje od 10 posto sporova na sudu podružnica izgubi - rekao je Kraljević.

No, brojka od oko 4000 sporova koji se u ovom trenutku vode na sudovima ne odaje dojam da su građani prihvatili novi model, unatoč tome što je znatno povoljniji za njihov džep. Naprotiv, Zagrepčani u samo 20 do 30 posto slučajeva globe plaćaju na vrijeme, zbog nemara ili revolta. Ipak u većini slučajeva Zagrebparking naplati svoje.

No ima i onih koji ni za najmanje iznose ne pristaju na kompromis, a jedan od njih je Milan Božić, koji je na sudu dokazao da se zbog potraživanja iz 2008. krše ustavne odluke.

Štancanje ovrha

Naplaćivanje kazni od 1. siječnja promijenilo se te je sada i skladu s Ustavom i zakonskim propisima koji nalažu da ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze, no Kraljević napominje kako bi se kazne ispisane prije toga datuma ipak morale platiti. Odluke pojedinih sudaca ne želi komentirati. Dodao je kako se svugdje u Europi realiziraju ugovorne kazne te da se jedino kod nas takva vrsta naplate više ne provodi. Što će to značiti za Zagrebpaking, nije htio reći. Jednako tako nije htio otkriti ni koliko novca ta podružnica gubi, odnosno koliko manje će zaraditi postupajući prema novom sustavu.

– Poslovanje podružnice nije ugroženo - kratak je bio direktor Kraljević.

Međutim, očekuje se znatno smanjenje dobiti. Nismo uspjeli dobiti ni odgovore na pitanja koliki su sudski troškovi i koliko bi bila ukupna potraživanja. Pitali smo i isplati li se uopće suditi ili takav način rada ipak samo pogoduje odvjetničkim uredima, koji “štancaju” prijedloge za ovrhu, kojih je samo u ovoj godini izdano više od tisuću, kako smo doznali na Općinskom sudu u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 21

OB
-obrisani-
22:52 03.06.2010.

komunistički terorizam.

OB
-obrisani-
23:27 03.06.2010.

Alkatraz je zatvoren...Gdje ces tamo ... (

OB
-obrisani-
22:22 03.06.2010.

Kraljeviču glupi, ,pa da bi nekome naplatio ugovornu kaznu prvo s njime moraš sklopit5i ugovor ili za tebe zakon o obveznim odnosima ne važi. da bi naplaćivao parking moraš biti vlasnik zemljišta, a to nisi niti ćeš ikada biti. Stvarr završena i stvar jasna za sve. Nemojte nitko plaćati, neka vas tuže, a s time automatski s količinom predmeta gube veliku lovu za odvjetnike, ,a nama je dosta da tražimo gruntovni izvadak 1/1, ,a to mora dostaviti sudu u roku 15 dana, a zatim ga tražimo ugovor i on puši karu od crnca. Uopće ne plaćam, ,jer je to moje i od ostalih sugrađana zagrepčana vlasništvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije