Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održali konferenciju

Zagrebački HSLS pozvao Tomaševića da transparentnost uvede u sve gradske javne ustanove

Zagreb: HSLS tvrdi da gradonačelnik Tomašević laže o povećanju plaća radnicima Holdinga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.02.2024.
u 16:53

HSLS pozdravlja uvođenje transparentnosti u Zagrebu, jer bilo bi neprihvatljivo da Zagreb kao glavni grad i najveća jedinica lokalne samouprave čije je proračun veći od svih ostalih proračuna gradova zajedno u Republici Hrvatskoj ne omogućava uvid na što se troši novac njegovih stanovnika. Svi građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac, istaknuo je predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić

Zagrebački HSLS, kako su istaknuli na današnjoj tiskovnoj konferenciji, od gradske uprave očekuje da se transparentnost primijeni i uvede u sve javne ustanove i poslovne subjekte kojima upravlja Zagreb. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, naime, prije nekoliko dana predstavio je aplikaciju za uvođenje transparentnosti u Gradu Zagrebu, a danas su ne na nju osvrnuli i predsjednik zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić te potpredsjednik Kristijan Jelić. 

– Očigledno su Gradska uprava i gradonačelnik ili prespavali nastavu ili je ova objava gradonačelnika opet u okviru marketinga predizborne utrke, jer je transparentnost već odavno uvedena u brojnim gradovima. Uvođenje transparentnosti sigurno je značajan iskorak u uvid trošenja Zagrebačkog proračuna velikog 2,5 milijardi eura od kojih je dostupno na uvid 1,7 milijardi eura, i ta je obaveza preuzeta Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi i Zakonom o proračunu – istaknuo je Klasić. 

VEZANI ČLANCI: 

Dodao je i kako zakon o proračunu, odnosno transparentnosti nije "od jučer" već je donesen 2022. na inicijativu HSLS-a kao dio koalicijskog sporazuma i to kako bi se ojačala borba protiv korupcije te nekontrolirano trošenje i samovolja u upravljanju gradova i općina. 

– Iz tog razloga je Bjelovar kao prvi grad u Hrvatskoj uveo transparentnost u javni prostor kao jedini prihvatljivi rad gradske uprave i to 2019. godine, tri godine prije samog donošenja obvezujućeg zakona i sada već pet godina prije Zagreba. HSLS pozdravlja uvođenje transparentnosti u Zagrebu, jer bilo bi neprihvatljivo da Zagreb kao glavni grad i najveća jedinica lokalne samouprave čije je proračun veći od svih ostalih proračuna gradova zajedno u Republici Hrvatskoj ne omogućava uvid na što se troši novac njegovih stanovnika. Svi građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac – kazao je Klasić. 

Foto: HSLS Zagreb

Istaknuli su i kako bi voljeli da se Zagreb ovakvim politikama vodio i proteklih mjeseci kada su povjerenstva donosila odluke o sufinanciranju medija u metropoli ili pak kada se radilo o ocjenjivanju kriterija za dodjelu potpora, pri čemu se, naglasili su, netransparentno odlučivalo o trošenju novaca sugrađana koje je aktima propisivao Tomašević. 

– Nova gradska uprava nažalost propustila je u protekle tri godine provesti politike kakve HSLS provodi u Bjelovaru, što bi sigurno imalo utjecaj na manje poreze građana te na privlačnost grada za investicije i nova ulaganja – izjavio je Darko Klasić.

Nakon prošlotjedne konferencije zagrebačkog HSLS-a, istaknuo je Jelić, Tomašević je priznao da su upravi Zagrebačkog holdinga te voditeljima podružnica plaće povećane za 20 posto no kako i dalje ponavlja "neistinite i manipulativne" tvrdnje da je prosječna neto plaća u Zagrebačkom holdingu lani porasla za 24,7 posto, a komunalnim radnicima za čak 35,7 posto. 

VEZANI ČLANCI: 

– Već smo prošli put tvrdili da to nije istina, a ovaj put su nam i radnici poslali platnu listu komunalnog radnika ZGH kao dokaz iz koje je jasno vidljivo da gradonačelnik obmanjuje javnost. Naime, neto plaća komunalnog radnika sa koeficijentom 2,25, uz osnovicu od 425,35 eura, za ožujak 2023. iznosila je 1.068,13 eura, a za kolovoz 1.089,65, uz osnovicu od 438,10 eura. Nije potrebno biti veliki matematičar da bi se vidjelo da se tu nikako ne radi o navodnom prosječnom povećanju od 24,7 posto, a kamoli o navodnom povećanju komunalnim radnicima od 35,7 posto, čak niti sa uključenim neoporezivim naknadama, naknadom za topli obrok i naknadom za prijevoz – kazao je Jelić. 

Podsjetio je i kako su gradskoj administraciji, koja se financira iz proračuna, plaće već porasle za 11 posto, a do srpnja ove godine porast će za još četiri posto

Dakle, samo radnici komunalne tvrtke Zagrebački holding nisu zavrijedili povećanje, čak niti za iznos inflacije. Lažnim tvrdnjama gradonačelnik pokušava pred javnosti stvoriti utisak kako brine o komunalnim radnicima i kako je povećanje plaća, koje traže sindikati, neopravdano. Pozivamo gradonačelnika da prestane obmanjivati javnost i konačno sjedne sa predstavnicima radnika ZGH, kako bi spriječio mogući štrajk, koji bi posljedično zaustavio već ionako kaotični odvoz otpada i usporio javni prijevoz u gradu Zagrebu – istaknuo je Kristijan Jelić.

Komentara 1

KO
Korisnik99
08:31 13.02.2024.

Kolika je plaća komunalnog radnika u Čistoći sa koeficijentom 1.8. ako je ovolika sa koeficijentom 2,25.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije