Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugostitelji traže odgodu odluke

Zagrebački HDZ poziva Tomaševića da ne poskupi terase ugostiteljima

Zagreb: Cijena najma parkirnih mjesta za potrebe ugostiteljskih terasa povećat će se za čak 900 posto
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.10.2023.
u 15:13

Ukoliko se ne povuče nova odredba o cijeni najma, tri parkirna mjesta na periferiji grada bila bi skuplja i od najma stana jednake kvadrature u centru grada, upozoravaju iz zagrebačkog HDZ-a

Zagrebački HDZ je protiv odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića o višestrukom povećanju cijene najma terasa ugostiteljima te ga je u petak pozvao da ozbiljno razmotri apel ugostitelja i odgodi odluku, a u konačnici i odustane od te "nerazborite i drastične mjere". 

HDZ u priopćenju podsjeća da su na ovotjednom 15. Forumu zagrebačkih ugostitelja, ugostitelji od Grada zatražili odgodu odluke o poskupljenju najma parkirališnih mjesta za potrebe ugostiteljskih terasa, prema kojoj bi taj najam trebao porasti 450 posto u prvoj godini, a u sljedećoj godini 900 posto ili devet puta u odnosu na aktualan iznos najma.

VEZANI ČLANCI: 

Kažu da to znači da bi iznajmljivanje tri parkirna mjesta za potrebe ugostiteljske terase umjesto dosadašnjih 2200 eura koštalo 19.100 eura godišnje.

Još šokantnije je, kažu, da se to drastično povećanje ne odnosi samo na centar Zagreba nego u svim zonama obuhvata parkinga. Tako bi primjerice cijena najma jednog parkirnog mjesta za ugostiteljsku terasu mjesečno u I. zoni iznosila 531 eura, u II. zoni 398 eura, a u III. zoni 265 eura.

– Ukoliko se ne povuče nova odredba o cijeni najma, tri parkirna mjesta na periferiji grada bila bi skuplja i od najma stana jednake kvadrature u centru grada – upozoravaju iz zagrebačkog HDZ-a.

VEZANI ČLANCI: 

Kažu kako je nedugo po stupanju na dužnost, aktualna gradska vlast preko noći krenula ugostiteljima drastično ograničavati pravo korištenja javnih prostora za ugostiteljske terase te im je izvanrednim rješenjima smanjivala površinu terasa ili ih u potpunosti ukidala, bez argumentiranih razloga i jasno definiranih kriterija.

Time se značajno smanjio broj fino uređenih i ugodnih ugostiteljskih terasa koje obogaćuju i turističku ponudu Zagreba.

– Ovakvim naglim, neargumentiranim te loše komuniciranim i protuposlovnim odlukama, Grad Zagreb ugrožava ukupnu poslovnu klimu, remeti dugoročne planove poduzetnicima i obrtnicima, dovodeći ih na rub poslovne propasti te ugrožava radna mjesta i egzistenciju čitavih obitelji koje se bave tim poslom – smatra zagrebački HDZ.  

Komentara 1

TM
trade_mark
12:26 23.10.2023.

hadeze protiv odluke? onda tu odluku treba podržati. krčme i birtije su za kriminalnu najvažnija gospodarska grana, toliko o razumijevanju ekonomije. a to što ugostitelji kukaju da im je teško - ako vam je teško, ključ u bravu. možete se prekvalificirati, fali vodoinstalatera, zidara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije