Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. forum zagrebačkih ugostitelja

Apel zagrebačkih ugostitelja: Poskupljenje terasa od 450% nije prihvatljivo

Zagreb: Konferencija za medije 15. Foruma zagrebačkih ugostitelja
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/23
18.10.2023.
u 18:20

Povećanje treba biti postupno, poručili su s Foruma ugostitelja, a zatražili su i rješavanje problema povezanih s odvozom otpada te osim zagrebačkoj vlasti, nekoliko zahtjeva uputili su i Vladi RH

Odgoda odluke o poskupljenju najma parkirališnih mjesta za potrebe terasa kafića i restorana jedan je od zahtjeva koji je upućen gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću s jučerašnjeg, 15. foruma zagrebačkih ugostitelja, održanog u dvorani hotela Esplanade.

Pratila ga je i konferencija za novinare na kojoj je predsjednik zagrebačkog Udruženja ugostitelja Franz Letica, koji je i čelnik toga ceha u Hrvatskoj obrtničkoj komori, istaknuo i kako se već dulji niz godina bore s nedostatkom radne snage. To je potvrdio i predsjednik zagrebačke Obrtničke komore Antun Trojnar, koji je upozorio kako se u sektoru ugostiteljstva bilježi negativan trend.

VEZANI ČLANCI: 

– Što se tiče terasa, najavljeno poskupljenje od 450 posto sljedeće godine te još toliko 2025. jednostavno nije prihvatljivo, stoga zahtijevamo da povećanje ide postupno. Apeliramo na Grad i da pri određivanju visine poreza na dohodak, koji će utjecati na plaće radnika, uzme u obzir nužnu potrebu za motivacijom kadra. Iseljeni, postojeći, kao i budući radni kadar potrebno je stimulirati plaćom, a ne dodatno destimulirati – kazao je Letica.

Istaknuo je i kako su među njihovim zahtjevima bolja komunikacija s gradskom upravom te rješavanje problema povezanih s odvozom miješanog komunalnog otpada u središtu grada, kao i kaznama za "nepravilno" odlaganje s kojima se redovito susreću vlasnici lokala.

Na pitanje planira li Grad integraciju stranih radnika u sektor ugostiteljstva, s obzirom na sve veći porast prakse zapošljavanja, Tomašević je na konferenciji za novinare, na kojoj je sudjelovao i Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva u Ministarstvu turizma i sporta, odgovorio kako će planove i mjere predstaviti do kraja godine na jednoj od sjednica zagrebačke Skupštine.

Foto: Davorin Krešić

Nakon konferencije dodijeljena su i priznanja ugostiteljima i to u kategoriji "Godine izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva čime uspješno promiču zagrebačku tradiciju i autohtonost te doprinose sveukupnom poboljšanju turističke ponude Zagreba i Hrvatske". Zaslužila ju je tako Vesna Šuman, vlasnica ugostiteljskog objekta "Ognjište Šuman" za 34 godine rada, Krešo Štojc iz Cafea "Cajt" u Vlaškoj te Josip Blažanović za 26 godina rada Caffe bara "Orlando". Među laureatima našla se i Ivanka Matić iz Caffe bara "Sermonia", Dražen Boban, vlasnik slavnog zagrebačkog restorana "Vinodol" te Žakline Troskot za 13 godina uspješnog rada popularne slastičarnice "Amelie". 

Forum zagrebačkih ugostitelja, koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja i ove je godine okupio ugostitelje i ostale stručnjake te predstavnike državnih i gradskih institucija i ustanova, kako bi razgovarali o gorućim temama za ugostiteljski sektor. Forumu su nazočili i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje iz istoimenog Ministarstva.

Foto: Davorin Krešić

Svoje viđenje migracije radne snage predstavila je Milka Kosanović, direktorica za odnose s članstvom iz HUP-a, o aktivnostima HOK-a govorio je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, dok se Antun Trojnar osvrnuo na stanje u Obrtničkoj komori Zagreba. O  izazovima ugostitelja u Sloveniji govorio je predsjednik obrtničke komore Slovenije Blaž Cvar, dok se na teme vezane uz edukaciju usmjerio ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović. 

Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Novi izazov za ugostitelje svakako je pronalaženje rješenja zapošljavanja radnika u  razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Stoga je Udruženje predložilo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike. 

Foto: Davorin Krešić

Milka Kosanović iz HUP-a istaknula je kako je teško dati konkretne ukupne procjene potreba za 2024. Za sada je poznato da najveću potrebu imaju sektori koji najviše i zapošljavaju - građevina te ugostiteljstvo i turizam. Današnja lakša pogranična mobilnost dnevnih radnih migranata isto tako će sigurno negativno utjecati na dostupnost radne snage poslodavcima, a sve će to generirati potrebu za znatno većim brojem stranih radnika u Hrvatskoj.

– Ponosni smo jer je konačno prihvaćen naš prijedlog neoporezive napojnice putem POS-ovih uređaja. Isto tako Ministarstvo gospodarstva omogućilo nam je prihvatljivu cijenu energenata i za tekuće razdoblje. Upravo je ta činjenica omogućila da ugostiteljski objekti i dalje posluju. Isto tako, samo je ugostiteljima u segmentu restorana, konoba i kleti po prvi put ove godine dozvoljeno da apliciraju za bespovratna sredstva. Nadamo se kako će se ta pogreška ispraviti te da će uskoro i cijeli ugostiteljski sektor moći aplicirati za ta sredstva – istaknuo je Letica komentirajući riješene zahtjeve koje su ugostitelji uputili Gradu i Vladi na lani održanom forumu. 

VEZANI ČLANCI: 

Osim prema Gradu, zagrebački su ugostitelji nekoliko zahtjeva uputili i prema Vladi Republike Hrvatske

  • Postojeći porez od 25% uz euro i inflaciju, poskupljenje ulaznih troškova te sve ostale poteškoće ozbiljno su ugrozile naše poslovanje, kao i preživljavanje. Radi stvaranja dugoročno stabilnog, zelenog, otpornog te prije svega održivog turističkog sektora, predlažemo ponovno ujednačavanje porezne stope u ugostiteljstvu za usluge pružanja smještaja te pripreme jela, pića i napitaka na 13%.
  • Po uzoru na ostale europske države, poput Njemačke, zalažemo se za smanjenje poreznog opterećenja doprinosa i davanja na plaće te povećanje osobnog odbitka.
  • Bilo bi vrlo važno dodatno rasterećenje sektora pojednostavljenjem obaveze vođenja robno materijalnog knjigovodstva u smislu da isto bude preporuka, a ne obaveza.
  • Tražimo rješenje zapošljavanja radnika u  razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Predlažemo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, na koju bi se upisali ime, prezime i OIB te bi se kupnjom te vinjete automatski platili svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike. 

Nakon službenog dijela Foruma prisutni su uživali u gastro delicijama s jesenskim okusima i mirisima renomiranih zagrebačkih restorana Stari Puntijar, Zvona Catering, Catering Tim Lisak, konoba Mašklin i Lata i Didov San, dok su se za slatke gušte pobrinule slastičarnice Amelie i M&M. 

Komentara 2

EZ
ezer
21:22 19.10.2023.

Za terasu će mjesečno trošiti 1600 € tko nema neće imati terasu i biti će više mjesta za automobile koje ionako sve teže parkirati po gradu. Dobro su prošli ugostitelji koji su se našli u pješačkoj zoni pa će jednostavnije do terase. Očito će neki morati zatvoriti lokale kako bi drugi mogli doći do potrebne radne snage.

CH
chemica
01:08 19.10.2023.

Ajme meni, štrajkat će nam birtije! Smak svijeta je definitivno blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije