Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb

Najskuplji je Donji grad, no najviše će rasti Blato

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/7
26.03.2018.
u 13:40

Podaci pokazuju da su i dalje najpopularniji kvartovi oni u užem i širem središtu grada, pa je tako cijena kvadrata u Donjem gradu 805 eura

Lokacija, lokacija, lokacija. Na pitanje koji je glavni faktor koji utječe na cijenu građevinskih zemljišta u Zagrebu, agenti za nekretnine imaju samo jedan odgovor.

Naravno da cijena ovisi i o dostupnoj infrastrukturi poput kanalizacije, vode i plina, uređenosti cesta, blizini javnog prijevoza, izgledu susjedstva i vrsti terena, no lokacija zapravo objedinjuje to sve pa cijene zemljišta u istom kvartu ne bi trebale previše odskakati.

 

Samo veliki investitori

Podaci pokazuju da su i dalje najpopularniji kvartovi oni u užem i širem središtu grada, pa tako cijena kvadrata u gradskoj četvrti Donji grad stoji 805 eura, a slijedi Gornji grad Medveščak s 547 eura po kvadratu. Vrlo visoko su i Trnje, Trešnjevka te Novi Zagreb u blizini Bundeka i Maksimir. – Problem je što na tim popularnim lokacijama ima jako malo slobodnih zemljišta, pa kada se neko i pojavi na tržištu, vlasnik se poprilično zaigra s cijenom – ističe Antonija Mikšić iz Agencije za nekretnine Opereta. Stoga je u centru zapravo puno češće da građani kupe neku staru i derutnu kućicu te grade na parceli nakon što sruše objekt. Tamo gdje pak ima slobodnih zemljišta, nema potražnje, pa je tako na tržištu puno zemljišta na jugu Zagreba, u Brezovici, Odri, Maloj Mlaki, Blatu...

Tamo je cijena manja od 100 eura po kvadratu, a više nije “in” živjeti ni u brdovitom području, pa se u nekada atraktivnom Podsljemenu zemljišta sada prodaju po cijeni od 150-ak eura po kvadratu, a prema riječima agenata za nekretnine, prodavači bi bili sretni da imaju kome prodati zemlju.

Galerija: 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice

1/33

– Upravo zbog tog nerazmjera ponude i potražnje tržište gotovo potpuno stoji kada je riječ o kupnji, odnosno prodaji zemljišta. Na tristotinjak prodanih nekretnina proda se možda jedno zemljište, prednjače stanovi, pa onda kuće – ističe Mikšić, a da pojedinci gotovo uopće ne kupuju zemljišta potvrđuje i direktorica agencije za nekretnine Zagreb West Lana Mihaljinac Knežević

– Međutim, postoji aktivnost ako govorimo o velikim projektima velikih investitora, te o gradnji manjih stambenih zgrada, no onda se ti poslovi ne ugovaraju preko agencija – ističe Mihaljinec Knežević te dodaje kako je zbog mirovanja tržišta u Zagrebu, ali i zbog izgradnje nove zračne luke, počelo rasti tržište u Velikoj Gorici.

Kvadrate tražiti u Blatu

Kao najperspektivniji kvart u Zagrebu kada je o prodaji nekretnina riječ, Ante Gašpar iz Operete procjenjuje Blato koje bi, smatra, moglo razbuditi uspavano tržište. Riječ je o lokaciji u neposrednoj blizini Arene Zagreb i Laništa, u kojem je gradnja “eksplodirala” u prošlom desetljeću. Kvadrat u Blatu trenutačno u prosjeku stoji 136 eura, no zasigurno će rasti.

– Tamo ima popriličan broj slobodnih parcela, a zbog blizine Arene riječ o zanimljivoj lokaciji koja će sigurno postati atraktivna kada se kvart još malo uredi i bolje prometno poveže s ostatkom grada – zaključuje Gašpar.

 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
14:40 26.03.2018.

Malo malo netko nas zasmijava temom cijena nekretnina. U zemlji gdje broj stanovnika opada cijene znaju samo jedan smjer, prema dolje.

TH
than
14:14 26.03.2018.

Pa ima u Blatu praznih parcela, ali jos vise ima izgradjenih zgrada koje zjape prazne i propadaju...

Avatar strazar
strazar
18:20 26.03.2018.

a i ime je elitno "blato"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije