Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rebalans proračuna

Za dvoranu u Granešini, a ni za bazen u Španskom opet nema dovoljno novca

Milan Bandić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
18.10.2017.
u 09:52

Smanjena su sredstva i za kulturne objekte, objekte predškolstva, zdravstva, socijalne skrbi, kao i sportske objekte

Sa stanjem i provedbom aktivnosti po programskim pozicijama – usklađen je, kažu u Gradu, rebalans proračuna s trenutačnim statusom projekata po Zagrebu, za koje se ove godine planiralo izdvojiti 313 milijuna kuna. Nije se stiglo, laičkim rječnikom, u deset mjeseci napraviti sve što se prošlog prosinca mislilo da će se u 2017. moći realizirati pa je za sjednicu Skupštine sljedećeg četvrtka gradonačelnik Milan Bandić predložio da se kapitalna ulaganja u objekte društvene djelatnosti ipak smanje na 223 milijuna.

Iz proračuna u proračun

“Uzet” će se najviše školama, gotovo 60 posto sredstava, a svakako najgore prošle su Hotelijersko-turistička, u čiju se rekonstrukciju trebalo uložiti deset milijuna kuna, ali dat će se dva, osnovna škola u Granešini, u čiju se dvoranu trebalo uložiti 29, a na kraju će se investirati svega tri milijuna, kao i osnovna škola Bukovac, koja je trebala dobiti projektnu dokumentaciju vrijednu 5,3 milijuna kuna, a rebalansom će se na nju potrošiti svega tristo tisuća.

– Za određene projekte godinu ranije jednostavno ne možemo znati kojim će se tijekom kretati. Primjerice, na OŠ Odra planirali smo potrošiti četiri milijuna kuna, ali nismo do kraja riješili imovinskopravne odnose pa nismo mogli ni dati novac za dovršetak projektne dokumentacije. Na kraju ove godine na tu ćemo školu potrošiti pola milijuna – objasnili su iz Gradskog ureda za obrazovanje. Da je riječ samo o izgovorima, smatra HNS-ov Tomislav Stojak, ujedno i član skupštinskog Odbora za obrazovanje i sport.

– Iz proračuna u proračun planiraju se isti projekti, koji se onda u svakom rebalansu opet miču, a za to je izgovor uglavnom kompliciranost javne nabave. A nisam baš siguran da je komplicirana toliko da se, primjerice, više od dvadeset godina ne može sagraditi dvorana u Granešini ili da se ne mogu ostvariti osnovne potrebe za jedan kvart, poput ambulante u Španskom, za čije se proširenje sredstva smanjuju s 12,5 na pola milijuna kuna – rekao je Stojak, dok je HSLS-ov Darko Klasić istaknuo kako mu nije točno jasno koji bi se imovinskopravni odnosi trebali rješavati u Domu zdravlja Špansko budući da se nadogradnja planira na kat.

Boljka su kapitalna ulaganja

– I ovaj je proračun, kao i svaki dosad, samo privremeni gradonačelnikov izgovor da novac kasnije potroši po vlastitom nahođenju – kaže Klasić. A da su kapitalna ulaganja boljka gradske vlasti, smatra i Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš.

– Proračun se donosi s figom u džepu. Sa svim projektima se odugovlači, a i ovi za koje se sad nema novca planirani su u izbornoj godini. Sad kad su izbori prošli, svejedno je i hoće li se realizirati – smatra Tomašević. A osim školstva, koje je rebalansom izgubilo najviše, bez obećanih će milijuna ostati i kultura, sport, zdravstvo, socijala te predškolstvo. Projektnu dokumentaciju tako neće dobiti vrtići Stenjevec i Ivanja Reka, Palača Grlečić-Jelačić neće se sanirati, kao ni domovi za umirovljenike Sveta Ana i Ksaver, Dom sportova i dalje će ostati derutan, baš kao i Centar za kulturu Novi Zagreb u Remetincu, dok će se zapad grada i dalje ostaviti bez bazena.     

Projekti kojima iz godine u godinu ostaje status quo

Za projekt nove škole, dozvolu i početak radova u Središću dat će se 2,5, ne 8 milijuna

Za gradnju sportske dvorane OŠ Granešina planiralo se 29, a dalo, na kraju, 3 milijuna 

Za studiju isplativosti obnove Brestovca dat će se 300 tisuća, a ne planirana 2 milijuna 

Za bazen u Španskom planiran je milijun kuna, a daje se 750 tisuća manje 

Za prvu fazu vanjskog nogometnog terena na Borovju dat će se 200 tisuća, ne milijun

Za Inline hokej centar na Velesajmu planirano je 5 milijuna, a dat će se 200 tisuća

Za uređenje doma za umirovljenike Sv. Ana dat će se milijun kuna umjesto pet      

Za sanaciju krova i pročelja Etnografskog planirana su tri, a dat će se jedan milijun

Za sanaciju kazališta Komedija dat će se 850 tisuća kuna, a ne planirana 2 milijuna                            

Komentara 9

DO
dopizdilomi
13:09 18.10.2017.

Bitno da je bilo za fontane i za Todorića po brzom postupku.

Avatar liquidsky
liquidsky
12:46 18.10.2017.

Tko uopće očekuje da će Bandić ispuniti svoje predizborne laži? Nitko. Većina njegovih birača glasuje za Bandića iz potpuno subjektivnih razloga, ne zbog investicijskih obećanja i stvarnih sposobnosti tog lika. Ta većina razmjerna je manjina i zato apsolutna većina građana Zagreba u sukcesivnim navratima od po četiri godine trpi svojevolju, laži, egocentrične eskapade, besmileno rasipništvo, kaznene optužnice i razne bolesti Milana Bandića.

DU
Deleted user
12:00 18.10.2017.

A pred izbore je sve bilo ok,ovce,ovce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije