Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blago iz digitalne arhive

Vremeplov biciklijade: Uz Večernjak se pedaliralo i na najvećem biciklu u Europi

storyeditor/2022-06-03/PXL_HSYIC_100522_93394047.jpg
07.06.2022.
u 10:42

U proteklih 39 Večernjakovih biciklijada sudionici su prešli desetke tisuća kilometara, o čemu sada možete čitati i u digitalnoj arhivi Večernjeg lista koju smo detaljno prolistali

Od Zagreba pa do Vugrinščaka, Šmidhena, Prepuštovca u proteklih 39 Večernjakovih biciklijada sudionici su prešli desetke tisuća kilometara, o čemu sada možete čitati i u digitalnoj arhivi Večernjeg lista koju smo detaljno prolistali. A sve je počelo 17. lipnja 1979., kada su prvi sudionici biciklijade vozili na Vugrinščak. "Biciklisti osvojili Samobor" glasio je naslov na Večernjakovoj duplerici, a sljedećih godina osvajalo ga je njih sve više.

Opsada metalne konjice 

U koloni treće biciklijade 1981. od Velesajma do Šmidhena, primjerice, vozilo je 15.000 ljudi. Uz petu biciklijadu 1983., također s ciljem na Šmidhenu, pronašli smo i obavijest da je završila ranije kako bi biciklisti mogli stići na vrijeme u Maksimir, gdje se tog 29. svibnja igrao derbi između Dinama i Hajduka. I šesta je biciklijada 1984. krenula od Doma sportova prema Šmidhenu, gdje se na bazenima zabavljalo oko 25.000 ljudi.

Sljedeće, 1985. godine Zagreb je obilježavao 40. obljetnicu oslobođenja pa je i biciklijada slavljenički startala s glavnog trga. Zbog lošeg je vremena osmo izdanje pak dva puta odgađano, no 15. lipnja 1986. na Šmidhenu su okupljene zabavljali Đavoli, Novi fosili i Crvena jabuka. A na devetoj je biciklijadi procijenjeno da je u koloni dugoj deset kilometara bilo oko 30.000 ljudi, a sudionik Nikola Burazer do Šmidhena je stigao za dva sata vozeći čitavim putem unatraške.

Za desetu biciklijadu čitav je Samobor pretvoren u biciklističku republiku. Kada je oko podneva većina biciklista "dojahala" u grad, s glavne pozornice Kićo Slabinac im je zapjevao "Dobro mi došel, prijatelj". Mnogima se urezala u pamćenje 11. biciklijada kada se vozilo do Mokrica, što su večernjakovci opisali kao "opsadu metalne konjice". Trinaesto izdanje 28. svibnja 1991. još jednom se vratilo na Šmidhen, a gradska je rubrika te godine pokrenula inicijativu da se stara trasa pruge Samoborčeka pretvori u biciklističku stazu. Inicijativa je dobila zeleno svjetlo od tadašnje gradske uprave, no realizacija se čeka već 31 godinu.

Biciklijadu je 1992. zaustavio rat pa je 14. održana iduće godine, prvi put sa startom u Maksimiru i ciljem u Prepuštovcu. Te je godine na biciklijadi zamalo rođena beba, prepričao je jednom pokojni Vladimir Stražimir Straža, legendarni reporter Večernjaka. I iduće 1995. cilj je bio u Prepuštovcu, kamo je Ivan Vucić iz Čitluka stigao na biciklu Triumph proizvedenom u Austro-Ugarskoj. Na šesnaestoj je biciklijadi 1996. na Vugrinščaku održano natjecanje za najgoru staru ragu, a njezina vlasnica, baka Julka iz Jazbine, osvojila je novi bicikl.

Ruta duga 21 kilometar

Iduće se godine biciklijada vratila u Prepuštovec, a nagradu za najragu dobio je Zdenko Rusan koji je na svom francuskom oldtimeru iz 1936. prešao oko 300.000 kilometara, što je dokazao i računom. Punoljetnost manifestacije slavila se 1998., također u Prepuštovcu, uz veliki koncert Prljavog kazališta, a posebnu nagradu dobio je Alen Deljkić, koji je onamo stigao s ponijem koji pogoni elektromotor. A na 19. je biciklijadu Ivo Trambuš dopedalirao s najvećim biciklom u Europi, dugim 6,5 i visokim tri metra.

"Biciklistička ludnica", tako je Večernjak opisao 20. biciklijadu s ciljem u Šmidhenu, koja će ostati zapamćena i po tome što su u žaru proslave uspješne organizacije suradnici tadašnjeg urednika gradske rubrike Gorana Litvana bacili u bazen. Na prvoj milenijskoj biciklijadi, na kojoj je nastupala Vanna, koloni se pridružio i novoizabrani gradonačelnik Milan Bandić kojemu je oko Svete Nedelje pao lanac, a kvar je sam sanirao. "Da nije bilo toga, bio bih prvi", rekao je reporterima. Sličan izgovor imao je i iduće godine, kada se 10. lipnja na Vugrinščaku pekao vol od 250 kilograma.

"Sponzori su mi dali premali bicikl, dječji. To je sabotaža! Da nije toga, bio bih prvi", rekao je pokojni gradonačelnik. Usprkos kiši, na biciklijadi je sudjelovao i iduće godine, kada mu je društvo pravio i tadašnji lider HSLS-a Dražen Budiša, a za posljednjeg izdanja u Večernjakovoj digitalnoj arhivi, onoga iz 2003., zabilježeno je i da je prihod od prodanih primjeraka novina išao za akciju spuštanja rubnjaka na Ljubljanskoj aveniji.

Ove se subote pak vozimo 40. put. Start je u 10 sati na zagrebačkome Trgu dr. Franje Tuđmana, preuzimanje brojeva počinje u 8.30, svakog sudionika očekuje poklon-vrećica, a fitness-trenerica Renata Sopek vodit će razgibavanje. Staza do Samobora duga je 21 kilometar, a na cilju u Vugrinščaku bicikliste dočekuju brojni sadržaji i besplatni novouređeni bazeni. Za one koji žele bezbrižno uživati u večernjem programu koji počinje u 19 sati osigurano je parkiralište za bicikle sa zaštitarom i besplatan povratak autobusima u Zagreb. Smisao biciklijade nije utrkivanje, već druženje, stoga apeliramo na sve sudionike da se drže laganijeg ritma.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije