Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška

Virovitički obrtnici: Novi zakon protiv sive ekonomije je dobar

'podravina i bilogora, virovitica, arhiv novi zakon nece biti lov na vjestice, tvrde u obrtnickoj komori, nego lov na rad na crno kako bi prijavljejne djelatnosti mogle opstati - kozmetičke, frizerske
'Marija Lovrenc/VLM'
24.03.2011.
u 08:50

- Zakon nije lov na vještice, on služi zaštiti obrtnika – kaže Novogradec

Novi zakon protiv sive ekonomije nije "lov na vještice". On služi zaštiti registriranih obrtnika koji jedva spajaju kraj s krajem. Stav je to Josipa Novogradeca, predsjednika Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije, koja je bila jedna od kreatora prijedloga novog zakona koji danima diže prašinu u Hrvatskoj.

Gdje je poštenje

– Naglasak je stavljen na gotovo beznačajne sitnice od kojih će se vjerojatno i odustati – smatra J. Novogradec. Objašnjava da je besmisleno hvatati se za stavke berača grožđa ili čistačica dok stotine ljudi, keramičari, frizerke, automehaničari u ilegali "kradu kruh iz usta onima koji pošteno rade".

– Naravno da će frizerke i dalje moći besplatno šišati članove obitelji i to do, primjerice, četvrtog koljena. Smisao novog zakona je da u istoj ulici više neće moći raditi legalna i nelegalna automehaničarska radionica. Obrtnik je plaćao radnike, poreze i materijal, osigurao uvjete za zaštitu okoliša, račun za svaku uslugu i dijelove te uredno vodio knjige. Njegov susjed radio je isti posao bez obveze, odgovornosti i stavljao u džep čistu zaradu. Gdje je tu poštenje? – pita Novogradec.

Rad u fušu

Novi zakon trebao bi, smatra, "pogurati" sve koji bez papira rade na crno ili da polože ispit i otvore svoj obrt ili da odustanu od nelegalne zarade zbog koje propadaju legalni obrti.

U županiji od obrta živi 2500 ljudi, a prije dvije godine od 1403 prijavljena obrta čak 550 bilo je u blokadi zbog duga od 97 milijuna kuna.

– Podupirem novi zakon. Mjesečne obveze stoje me oko 20.000 kuna, u što ulaze plaće, materijal i najam lokala – kaže jedna virovitička frizerka, vlasnica salona s tri zaposlena. Procjenjuje da njezina kolegica koja radi "po kućama" mjesečno zaradi oko 2500 kuna, neopterećena davanjima, dok se njezin salon svaki mjesec bori samo s plaćanjem računa i obveza koje su u posljednje dvije godine više od zarade. – Da imam posao u salonu, ne bih radila "u fušu", kaže nezaposlena frizerka J. K., jedna od 138 nezaposlenih bez prava na naknadu sa zavoda, a posao traži pet godina.

– Najviše zaradim 600 kuna mjesečno, a tko može, neka s tim preživi. Mijenjam ovu situaciju za radno mjesto, odmah – poručuje ona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije