Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polemika oko parka

Vilim Matula žešći od revolucionarne ljevice

Vilim Matula
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
27.04.2018.
u 08:10

Premda je književnikov sin Matuli napisao otvoreno pismo, rekavši mu da on kleveće njegova oca, glumac i dalje misli da je u pravu

Nepostojeći skandal. Tako je predsjednik Odbora za imenovanja Zlatko Hasanbegović komentirao situaciju koja je nastala zbog prijedloga za imenovanje parka u Martićevoj po Enveru Čolakoviću, književniku i prevoditelju, koji je 1944. godine bio imenovan atašeom za kulturu pri hrvatskom poslanstvu u Mađarskoj. Bura se digla nakon što je Vilim Matula, potpredsjednik Vijeća gradske četvrti Donji grad te član platforme Zagreb je naš, prosvjedovao protiv toga istaknuvši da je Čolaković bio “pripadnik zločinačke Nezavisne Države Hrvatske i predstavnik koljačke kulture”.

Bura se digla bez razloga

Predlagatelj imenovanja je gradonačelnik Milan Bandić, a svoj glas za njega dali su članovi njegove stranke, HDZ-a te stranke Neovisni za Hrvatsku među kojima je bio i Zlatko Hasanbegović. Protiv prijedloga glasala je Rada Borić iz Nove ljevice. Hoće li se ledina u Martićevoj, preko puta kluba Booksa, uistinu zvati parkom Envera Čolakovića, odlučit će Skupština na nekoj od predstojećih sjednica. Da se ovakva bura digla bez razloga, smatraju i u Društvu hrvatskih književnika koje je pokrenulo prijedlog za imenovanje parka.

– Gradonačelniku smo poslali listu književnika koji zaslužuju ulicu ili drugu javnu površinu, i to prije više od godinu dana, a sad je došao na red Čolaković – objasnio je predsjednik Društva Đuro Vidmarović. Envera Čolakovića, kaže, književnici su predložili upravo zbog njegova rada, a nikakva ideologija tu nije igrala ulogu.

– Zlatna knjiga mađarske poezije, koju je on napisao jer je bio Mađar po majci, veliko je književno dostignuće, a prevođenjem poezije bavio se i kad je bio ataše. Njegova je pozicija bila nisko rangirana i nikakva utjecaja na politiku nije imao – kazao je Vidmarović pa dodao kako mu je žao što se na takvom književniku skupljaju jeftini politički poeni, aludirajući na istup Vilima Matule.

Matula ne odstupa

Matulin prosvjed naljutio je i Čolakovićeva sina Esada koji je jučer ovog glumca optužio za “predstavu klevetanja čovjeka kojeg ni stara revolucionarna ljevica nikad nije optužila, a kamoli osudila zbog kolaboracionizma s ustaškim režimom”. Vilim Matula pak i dalje stoji pri onome što je izgovorio.

– Enver Čolaković poslije rata je bio amnestiran jer nije izravno zakrvavio ruke, ali je u tih nekoliko mjeseci zaprljao svoje ime. Prije svoje reakcije konzultirao sam se sa stručnjacima za književnost – kaže Matula.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Vilim Matula
1/33

Komentara 37

MU
Muncimir
08:34 27.04.2018.

Komunističko-lijevičarski pseudo intelektualni parazit koji već generacijama živi na grbači hrvatskog naroda. Njegova kulturnjačka mafija koja je iz istog partizanskog okota drži kanđe nad novcem koji se dijeli u kulturi i od toga žderu i loču. Njihova umjetnost a la Matula i Frljić je za smeće i još pljuje po narodu kojem sišu krv. Hasanbegović krenuo je u dobrom smjeru ali su njihove strukture jače - u konačnici je i Blentović njihov.

Avatar southman
southman
08:36 27.04.2018.

Da je danas 1945-ta Matula bi bio novi Simo Dubajić !

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
08:37 27.04.2018.

Vili Matula je bio član Centralnog komiteta saveza komunista, dakle bio je na čelu zločininačke terorističke krvoločne partije odgovorne za smrt stotina tisuća nevinih ljudi. I to očito iz uvjerenja. On i danas otvoreno veliča i glorificira poremećenog masovnog ubojicu Josipa Broza. Zna se tko i što su sljedbenici serijskih i masovnih ubojica, kakvi su im nagoni, što ih motivira i zašto rade to što rade. Takvo stanje ima i službeni medicinski naziv - hibristofilija. Kako od nekog takvog očekivati da se ponaša racionalno i suvislo, i u konačnici normalno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije