Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riba kak' spada

VIDEO: U Japanu košta milijune: Pogledajte rijedak prizor snimljen na zagrebačkom Dolcu

Sanjin Strukic/PIXSELL
31.07.2021.
u 09:00

Deset primjeraka divlje, plavorepe tune od po 30-ak klilograma ulovljene u šibenskom akvatoriju našlo se na pultu dolačke ribarnice Ugoru

Ovo je zbilja tuna kak spada - oduševljeno će gospon Darko, možda najveći obožavatelj tune na Dolcu. Čim je čuo da je na pult ribarnice Ugoru pristiglo desetak friško ulovljenih primjeraka divlje, jadranske, plavorepe tune, dojurio je po svoj omiljeni riblji specijalitet. Još nije odlučio hoće li od nje napraviti japansku poslasticu sashimi ili tatarski biftek, no sa suprugom i kćerkom ovu zdravu, ukusnu i cijenjenu jadransku supernamirnicu pojest će u slast. 

-Tanja tu radi 30 godina i jedino ona ima tunu koja je ulovljena u Jadranu i nije Španjolka ili Indijka ili što nam već sve podvaljuju. Kod nje je roba uvijek friška. Ak' volite to jest, onda svakak' tu kupujte - hvali ponudu ribarnice Ugoru Zagrepčanin.

Rekordnih 3.1 milijun dolara japanski je sushi majstor Kiyoshi Kimura predlani iskeširao za plavorepu tunu na ribljoj burzi u Tokiju. Kilogram ove plave ribe na zagrebačkom Dolcu pak košta oko 230 kuna. Desetak primjeraka divlje jadranske ljepotice ulovljene u šibenskom akvatoriju jučer je bio najbolji ulov na središnjoj zagrebačkoj tržnici gdje su ih filetirale vješte ruke supružnika Tanje i Tomislava Mlinara, vlasnika ribarnice Ugoru. Divlja plavorepa tuna u Hrvatskoj je strogo zaštićena. Lovi se na štap, svaki se primjerak evidentira, a samo 12 ribara u ima kvotu za izlov. 

-U Jadranu ima dosta tune jer se hrani srdelom i slijedi im jata. Tuna je toplokrvna riba pa ju je najbolje loviti zimi kada je more hladno. U siječnju i veljači, odlazi na mriješćenje u Sredozemlje pa se početkom ožujka ustanovljavaju kvote - objašnjava Tomislav Mlinar. Na svakoj ulovljenoj tuni, dodaje, nalazi se barkod kojeg možete skenirati i pratiti njen put od mora do stola. Isti barkod, savjetuju Mlinari, možete zatražiti i u restoranima koji u ponudi imaju jadransku ribu. 

Vrhunska divlja riba ​s Dolca naći će se na jelovniku prominentnih zagrebačkih restorana koji će od njih spremati steakove, sushi, sashimi, carpaccio, tatarski biftek... 

-Tuna je u  nas podcijenjena, no zapravo se radi o namirnici u klasi tartufa. Obitava slobodno u moru i ribar nikada ne zna hoće li ju uloviti ili neće, koliko će je biti... Hrvati za razliku od ostatka svijeta imaju priliku jesti vrhunsku ribu po vrlo niskim cijenama. Šteta što premalo koriste tu povlasticu - zaključuje Tanja Mlinar. 

Ključne riječi

Komentara 15

LI
linkser2
09:46 31.07.2021.

vrlo pristupačna cijena.... osupnut sam, očekujem navalu svekolikog pučanstva, prvenstveno penzionera

FO
ForrestGump
12:19 31.07.2021.

Tunu izbjegavam(o) ili rijetko konzumiram(o). Plavorepa i žutorepa tuna su poznati "skupljači" žive. Plavorepa ako se dobro sjećam i dulje živi i time više "nakupi". Sitnija riba je bolji izbor.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
09:25 31.07.2021.

To je tuna koja je pobjegla iz Gotovininih kaveza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije