Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Divlja svinja u Lučkom

VIDEO Neugodan susret u Zagrebu: Izašla sa psom i onda shvatila da ima nepozvanog gosta

Divlja svinja u dvorištu u Lučkom
Foto: Čitateljica
1/3
03.11.2023.
u 22:45

Neobičan susret večeras u zagrebačkom naselju Lučko imala je naša čitateljica kojoj je u dvorište zalutao nepozvani gost.

Na snimci koju nam je poslala vidi se kako divlja svinja trčkara uokolo dvorištem u Lučkom i zatim izlazi na cestu i odlazi dalje u ostatak naselja. 

- Izvela sam psa u dvorište i bila sam nekih 30 minuta tamo kada je pas nešto uočio. Nakon nekoliko trenutaka vidjeli smo kako se to nešto približava i zatim bježi - govori nam čitateljica.

VIDEO Divlja svinja u dvorištu u Lučkom

Ubrzo je, kaže, shvatila da je s njima u dvorištu cijelo vrijeme bila divlja svinja. Podsjetimo, posljednjih mjeseci divlje svinje na ulicama rubnih dijelova metropole nažalost nisu rijetkost. Izvještavali smo o takvim pojavama u Španskom, na Malešnici, Prečkom, Jankomiru i drugim dijelovima Zagreba. 

Što je uzrok većem broju divljih životinja u Zagrebu, proljetos je pojasnio profesor s Agronomskog fakulteta, dr. sc. Nikica Šprem.

 

- Prije svega to je promjena u staništu. Nekad su mala polja u podnožju Medvednice bili vrtovi koji su se obrađivali. Ljudi su ih održavali. No danas su to zapuštena i zarasla polja koja su idealno stanište za divlje svinje. One su se spustile s Medvednice u pojas u kojem nema lova. Tu su našle idealne uvjete - pojasnio je.

Dodaje kako njihovom razmnožavanju pogoduju i klimatske promjene odnosno blage zime. Međutim, Zagreb nije jedini grad koji ima ovakav problem, slične situacije uobičajene su i u prijestolnicama zapadne Europe.

VEZANI ČLANCI 

Nakon prošlogodišnjeg povećanog broja prijava pojava divljači u urbanim sredinama u lipnju je Grad Zagreb objavio upute što činiti u susretu sa takvim životinjama. 

Upozorili su da ukoliko građani divljač zamijete da joj ne prilaze, ne tjeraju je i ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da ih stave na povodac i smireno se udalje

Sve informacije o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju i štetama od divljači u urbanim dijelovima grada mogu se dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506, e-mail: info@zoo.hr ili zastita.divljaci@zoo.hr.

Iz Grada ističu kako su u urbanom području divlje svinje povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju od ljeta do jeseni, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Crni labud
Crni labud
08:01 04.11.2023.

Ljudima su zbog svinjske kuge potamanili svinje koje su zatvorene u svinjcu a divljim svinjama je dozvoljeno lutati i širiti kugu kako žele.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
08:22 04.11.2023.

Dobro da se "grad Zagreb" uključio s uputama kako postupiti. Njihov doprinos je neprocjenjiv, kao i u svemu ostalom što rade....... Samo odrast i 15-min grad!

ŠS
Štap sa glavom
05:57 04.11.2023.

Država tjera mene koji imam nekoliko svinja za svoje potrebe da im napravim nešto slično atomskom skloništu kako ne bi došle u kontakt sa divljim svinjama, pticama, muhama, komarcima i oboljele od ASK. Divlje svinje slobodno lutaju kuda hoće. Kada se pojavi ASK lakše je reći da je iz domaćih uzgoja jer dođu čovjeku na dvorište i pobiju svinje nego reći da je bolest došla od divljih svinja koje bi onda trebalo tražiti po šumama i poljima i loviti ih. Znači idu logikom nema svinja nema ASK.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije