Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'divljač će doći do Jelačića'

Hoće li Zagreb postati zoološki? Štakori trčkaraju kod Cibone, a krdo divljih svinja šeće Borovjem

Buzet: Divlje svinje u potrazi za hranom
Srecko Niketic/PIXSELL
07.09.2023.
u 07:45

Porast broja papkara koji su viđeni i na Ravnicama i u Prečkom prisutan je i zbog povećanja populacije. Nužno je, ističe Budor, raditi na prevenciji. Za pojavu kojekakvih životinja, kažu stručnjaci, krive su i zarasle površine i pretrpane kante

Kako je posljednjih dana krenulo po zagrebačkim kvartovima, čini se da uskoro više nećete morati plaćati ulaznicu za Zoološki vrt, dovoljno će biti prošetati se susjedstvom jer nam je i na ulicama sve više kojekakvih životinja. Nerijetki su mediji, primjerice, na Srednjacima ili kod Cibone zabilježili situaciju oko kontejnera za otpad, posebno onih za biorazgradivi, oko kojih trčkaraju štakori, a ima i Zagrepčana koji su snimili kolonije crva u kantama.

Stanovnici naselja uz Savu, Jarun, Bundek ili neki od brojnih zagrebačkih potoka imaju priliku sudjelovati u interaktivnom razgledu gnijezda i podmlatka nesnosnih krvopija, a titulu Divljeg srca grada potencijalno će ponijeti i neki kvartovi jer se i životnije koje obitavaju u šumama u okruženju metropole sve češće viđaju na asfaltu. U posljednja dva dana divlje su svinje tako prošetale po Ravnicama i Prečkom, a jučer se proširio video krda "uhvaćenoga" na dječjem igralištu na Borovju. Dubravom je pak preksinoć projurila lisica, a zabilježeno je ovih dana i kako se u restoranu u Vlaškoj u mišolovku ulovila zmija bjelica.

Tomašević: Sumnjam da je zbog otpada

Najveći hit po kvartovskim grupama na Facebooku postao je video s Borovja, snimljen u ranim jutarnjim satima, na kojem se može vidjeti krdo od otprilike sedam divljih svinja kako trče na dječjem igralištu tamošnje osnovne škole. "Eto nam ga sad kad se Zagreb ne održava kako spada. Posvuda izvaljeni kontejneri iz kojih se smeće tjednima ne odvozi pa ga ima posvuda". "Štakori, divlje svinje, lisice, čagljevi... Uskoro će se cijela Medvednica preseliti kod bana Jelačića", glase neki od komentara na Facebooku, a počeli su se javljati i oni koji su kojekakve životinje zamijetili u svojim kvartovima. No gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je jučer komentirao situaciju za Radio Sljeme, ustvrdio je kako ne vjeruje da je priljev divljih svinja u kvartove mimo Podsljemena imao ikakve veze s otpadom.

– Sumnjam da je to na stvari jer onda ne bi imalo smisla da su tako duboko ušle u grad, već bi ostale na području Podsljemena. Aktivno se radi na kontroli populacije, održan je sastanak s lovačkim društvima, a na području Medvednice provode se odgovarajuće mjere. Neprestano surađujemo i stanje će se unaprijediti u sljedećih nekoliko mjeseci – kazao je Tomašević.

>>VEZANI ČLANCI: 

A da je u Zagrebu prisutan pojačan trend pojave divljih svinja, potvrđuje nam i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor. – Porast je u posljednjih nekoliko godina prisutan i zbog povećanja populacije divljih svinja, ali i zbog neobrađenih poljoprivrednih površina u okolici naselja i gradova. Njih u gradove privlači zapuštenost i neodržavanje zelenih površina te smeće koje se neredovito odvozi – smatra Budor te dodaje kako stoga treba raditi na mjerama prevencije. To uključuje pojačan lov u lovištima koja okružuju gradove i naseljena mjesta, održavanje poljoprivrednih površina oko naselja te organizirano i redovito odvoženje i odlaganje otpada u zatvorene spremnike, objašnjava on.

– Izuzetno je važna i kontinuirana edukacija stanovništva, da ljudi nauče da ih se ne primamljuje hranom ili hrani, što je već zabilježeno u Hrvatskoj. Divlje svinje treba pustiti da idu u svom smjeru, ne vikati na njih, ne izazivati ih ili se prema njima agresivno ponašati. One se boje čovjeka i brzo će pobjeći ako uoče ljude – poručuje Budor.

Na istoku se čagljevi gotovo udomaćili

Da je smeće glavni problem zbog kojeg se divlje svinje odluče na pohod u grad, stajale bi u redu oko Jakuševca, smatra pak profesor Krešimir Krapinec sa zagrebačkog Šumarskog fakulteta. Puno veći problem koji u Zagreb privlači kako divlje svinje tako i druge divlje životinje, poput lisica, neodržavane su i zarasle javne i privatne površine, dodaje.

– Pogledajte samo okolicu Resnika ili pak Savsku Opatovinu, u kojima je dobar dio javnih površina obrastao u gustoj vegetaciji. To je idealno za divljač. Divlju svinju treba promatrati kao potencijalnog štetnika jer u šumama oko Zagreba ona nema veliku koncentraciju prirodnih neprijatelja pa je populaciju neophodno kontrolirati i specifičnim mjerama – govori Krapinec.

>>VEZANI ČLANCI: 

Kaže i da, osim pojave divljih svinja, novina više nisu ni čagljevi, posebice na istoku Zagreba, gdje su se, dodaje, gotovo udomaćili.S obzirom na to da nije nevjerojatno da ćete na putu do posla ili šećući kvartom naići na krdo papkara, nije naodmet spomenuti i da je Grad objavio naputke u slučaju takvih susreta.

– Zagrepčanima se preporučuje da divljači ne prilaze, da je ne tjeraju te da ostanu staloženi. Ako su s kućnim ljubimcima, trebaju ih staviti na povodac te se smireno udaljiti – savjetuju. Dodatne informacije mogu se dobiti u Zoološkom vrtu na brojeve 01/230-2198 i 091/6045-506 ili na e-mail info@zoo.hr i zastita.divljaci@zoo.hr.

>>VIDEO: Semafor tijekom radva u Zagrebu osiguran je samo trakama za zatezanje

Komentara 8

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
08:01 07.09.2023.

Ovo je strašno što se radi našem gradonačelniku Tomaševiću. Ovakva negativna kampanja još nije viđena. Zašto ne spominjete njegove vrhunske rezultate: gay klupicu, vaze u Vlaškoj, vrećice, jedan podzemni spremnik i to bi bilo to?

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
10:52 07.09.2023.

Mislim da je dipl. aktivist, bez dana radnog staža u realnom sektoru, a na funkciji gradonačelnika Veprograda, kolokvijalno Kantograda ili Smećograda, gospon Promašević, odnosno ravnatelj najveće tvrtke u Hrvatskoj jučer rekel da to nije istina. Ak on tak veli, tko sam ja da mu proturječim?

MI
mikimouse12
08:22 07.09.2023.

Lako za stakore koji su oduvijek u gradu I par divljih svinja I lisics. Radje vi pisite o onima sto trce po Novom Zagrebu,a narocito Dugavama. Oni su puno opasniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije