Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Trgovačkog suda

Veliki obrat: ZFF ostaje u Kinu Europa do kraja ročišta

Kino Europa
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/6
31.05.2019.
u 17:34

Ovo je nevjerojatno ... Upravo je stigla odluka Trgovačkog suda da za sad ipak ostajemo u kinu dok ročište ne završi, stoji u objavi predsjenik ZFF-a, Borisa T. Matića

U najnovijem, gotovo filmskom obratu u slučaju Kino Europa, napokon nam stižu neke dobre vijesti. Na adresu kina, upravo dok su se spremali iseliti zadnju turu stvari prije predavanja ključeva gradskim službenicima dogovorenog u 17.30, stigla je odluka Trgovačkog suda u Zagrebu kojom se Zagreb Film Festivalu dopušta ostanak u prostoru Kina dok se pravomoćno ne okonča parnični postupak koji se pred tim sudom vodi. 
 


Zakoni su da se krše

Uprava Kina Europa, točnije Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival i Propeler Film d.o.o., su u želji da se zbog nepoštivanja procedure privremeno obustavi njihovo iseljenje, taj slučaj predala na sud nedugo nakon što su saznali za odluku Grada. U tužbi su naveli da su Gradu Zagrebu na vrijeme podnijeli pisani zahtjev za sklapanje novog Ugovora o zakupu i to još u listopadu 2018. godine. Ističu i kako nisu dobili odgovor Grada te da su tek u travnju ove godine bili obaviješteni o dopisu u kojem se od njih zahtijeva predaja prostora u posjed Grada Zagreba.

U obrazloženju sudske odluke stoji: “Sve i da se ovaj dopis Grada Zagreba od 28. ožujka 2019. godine, uzme kao odgovor na ponudu oba tužitelja za sklapanje novog ugovora o zakupu, taj odgovor Grada nije dan u zakonskom roku“. Nadalje, iz obrazloženja saznajemo kako ne samo da odgovor Grada nije pravovremeno uručen upravi Kina, već i da taj dopis uopće nije dan u zakonski propisanom obliku. Naime, prema Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, tijelo lokalne uprave mora pisanim putem dati ponudu za sklapanje novog ugovora ili zakupnike obavijestiti da im neće ponuditi sklapanje novog Ugovora o zakupu, što Grad Zagreb evidentno, u svom naprasnom dopisu o predaji prostora, nije učinio. Zakon je jasan, te propisuje isključivo “decidiranu izjavu, bilo pozitivnu, bilo negativnu”, na što se Grad nije obazirao, uostalom kao ni na zahtjeve Zagreb Film Festivala koje je mjesecima sustavno ignorirao.

Atmosfera olakšanja

Ovakvo bezobzirno nepoštivanje procedure i zakona samo još jedan pokazatelj načina na koji posluje Grad Zagreb. Upravo je nevjerojatno da lokalna vlast nije upoznata s pravilima propisanima spomenutim Zakonom, no vjerojatnije je da su ih svjesno ignorirali. Zahvaljujući ovoj odluci Trgovačkog suda koja je na sreću stigla u pravi čas, zbog , kako navode, “mogućih posljedica za tužitelja i vremenskog tjesnaca”, Kino Europa može odahnuti.
 Iako je mjera koju je izrekao Trgovački sud privremena, u Kinu vlada atmosfera olakšanja.
 U četvrtak se, podsjećamo, održalo oproštajno druženje u prostoru Kina povodom posljednjeg radnog dana. Okupilo se više stotina ljudi koji su iskazivali svoju podršku, a ono što je trebala biti posljednja projekcija filma u Kinu Europa, prikladno odabrana “Posljednja kino predstava” Petera Bogdanovicha, bila je rasprodana u rekordnom roku.

Od voditelja Kina, Hrvoja Laurente saznajemo kako će sasvim sigurno nastaviti s programom, ali da ćemo sve detalje saznati uskoro, jer je i njih ova odluka iznenadila. 

- Napokon neke dobre vijesti. Predali smo taj slučaj na sud prije dosta vremena, ali ništa nismo znali. Trebali smo u petak popodne predati ključeve, međutim nazvao nas je odvjetnik i obavijestio o obustavi iseljenja! Što se tiče programa i projekcija, sigurno idemo dalje, samo će nam trebati malo vremena. Već smo iselili veliku većinu stvari i u sljedećih par dana prvo sve trebamo vratiti - ispričao nam je u dahu voditelj Kina Hrvoje Laurenta.

Video: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa'

Ključne riječi

Komentara 3

MM
Marko_Maras
17:33 31.05.2019.

Sad će Matić i ekipa držati dah do sljedećeg izbora za gradonačelnika... Dani opasnog življenja... Mali sažetak ako netko slučajno ne zna o čemu se radi: Bandić je deset godina plaćao plaće i prostor snobovima u kinu Europa koji su na naš račun glumili svjetske face s festivalima. Ove je godine Bandić našao neke druge pulene, a Matić se slomljena srca obratio javnosti da nastavi financirati njegov hobi.

IB
iva.begovic
20:37 01.06.2019.

Ovo je divna vijest Sretna sam zbog kina Europa i Zagreb Film Festivala. Brojni odlični nekomercijalni filmovi koji sam tamo pogledala proširili su moje vidike. Bravo za kino Europa, jako mi je drago.Ipak, nakon što sam pročitala članak, iz obrazloženjaa Trgovačkog suda, shvatila sam da je gradska uprava provodila volju na protupravan način pa se pitam jeli moguće da zakupoprimci tj. ZFF nisu imali stručnu pravnu pomoć pri tumačenju otkaza koje im je dao Grad. Od toliko poklonika toga kina, pa valjda su neki i pravnici, zaboga miloga, čak bi im i oni sa skromnim pravnim znanjem mogli objasniti da je Grad Zagreb prekršio proceduru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije