Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILIJUNAŠKO PITANJE

Gdje će se održati Animafest ako se Kino Europa zatvori?

Hrvatski filmovi na Animafestu
09.05.2019.
u 14:25

"Animirani film i likovne umjetnosti" tema je ovogodišnjeg festivala animiranog filma, Animafest Zagreb, koji će se održat od 03. do 08. lipnja.

Na ovogodišnjem Animafestu moći će se pogledati 149 filmova koji konkuriraju u raznim natjecateljskim programima. Jedino pitanje koje ostaje neodgovoreno je - gdje će se održati? Ako se Kino Europa zatvori prvog lipnja, što će se dogoditi s jednim od najcjenjenijih festivala u Hrvatskoj koji ujedno okuplja i obožavatelje animacije iz cijeloga svijeta?

- Nemamo drugih informacija osim da će se Animafest održati u kinu Europa, mi smo gradski festival, u vlasništvu Grada i nadamo se da će to tako biti jer je dva mjeseca prije početka festivala sve već organizirano na taj način i čekamo goste koji su navikli na to kino" - rekao je u utorak Daniel Šuljić, umjetnički direktor Animafesta.

Na festival je pristiglo rekordnih 1800 filmova iz 86 zemalja svijeta. Odabrano je njih 46 u kategoriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma, 47 za studentski film te 20 za hrvatski filma. Kao i prošlih godina, u broju primljenih uradaka prednjači Francuska s njih 13. Slijede ju Velika Britanija sa 6 te Sjedinjene Američke Države s 5 filmova.

Kao i prošle godine, u kategoriji Velikog natjecanja kratkometražnog filma primljena su i tri filma iz Hrvatske. Ivana Bošnjak i Thomas Johnson majstori su lutkarskog filma te se predstavljaju s filmom "Udahnut život". "Jedan od mnogih" urađen je pod okriljem Petre Zlonoge. Ona je jedne od predvodnica mlađe srednje generacije koja vlada različitim tehnikama. Postapokaliptični film "Pad Rima" nastao je u suradnji hrvatske i mađarske koprodukcije Balázs Turai.

Iz produkcije Akademije likovnih umjetnosti natjecat će se 2 hrvatska filma u studentskoj kategoriji: "Saturn u lavu", Anne Šagadin i "Izvan sebe", Stelle Hartman. Joško Marušić, Martina Meštrović i Lucija Mrzljak samo su neki od autora koji će konkurirati u Natjecanju hrvatskog filma, što samo ide u prilog uspjehu hrvatske animacije.

Ove godine festival tematizira odnos vrlo uzak odnos animiranog filma i likovne umjetnosti, pošto su i sami animatori inspirirani velikanima likovnih umjetnosti.

- Animacija je jedinstvena umjetnička forma u kojoj se na jednom mjestu susreću sve druge umjetnosti – uz operu ona je vjerojatno najbliže idealnom gesamtkunstwerku jer u sebi sadrži sve od nosećih likovnih komponenti crteža, boja, skulpture – preko književnosti, glazbe, glume, filmskog jezika, kazališta i stripa  do plesa i pokreta - istaknuo je Šuljić.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za životno djelo Animafesta, Susan Pitt, u Galeriji Kranjčar održat će izložbu i prodaju svojih unikatnih oslikanih kaputa čija je popularnost rasla kako su se pojavljivali u televizijskoj seriji "Seks i grad". U popratnom programu festivala, ljubitelji animiranog filma moći će posjetiti i izložbe poput onih u Tunelu GričGaleriji Šira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije