Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NSK

Velika izložba za još veće ime: Vatroslav Lisinski slavi 200. rođendan

Izložba Vatroslav Lisinski
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/14
05.11.2019.
u 17:07

Nije uspio dosegnuti puninu svoje stvaralačke zrelosti, ali ga se svakako smatra jednim od najdarovitijih skladatelja svoga vremena.

Moderna hrvatska opera, a i općenito glazba, ne bi bila ista bez njega pa je zato u povodu 200. obljetnice njegova rođenja otvorena izložba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Riječ je o Vatroslavu Lisinskom, neshvaćenom vizionaru i umjetniku iz doba ranog romantizma.

Umjetnički opus "najeuropskog hrvatskog imena", kako ga je na otvorenju nazvala glavna ravnateljica NSK, Tatijana Petrić, predstavljen je kroz izvornu i tiskanu građu, autografe, dokumente, tekstove, monografske publikacije, notna i zvučna izdanja, plakate, ilustracije  uz tekstove i priloge objavljene u novinama.

Lisinskog pamtimo kao autora prve nacionalne hrvatske opere, ali on je začetnik moderne instrumentalne i zborske glazbe te solo pjesme. Njegov je opus vrlo značajan za razdoblje  romantizma i općenito za hrvatsku glazbenu povijest - kazala je jedna od autorica izložbe, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK, Tatjana Mihalić.

Izložba Vatroslav Lisinski
1/14

Uz njezin bok je voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK, Irena Galić Bešker, također jedna od autorica, a na izložbi su izrazile svoju primarnu želju da se sačuvaju sva remek-djela Vatroslava Lisinskog. Izložena  građa  podijeljena je u dvije skupine. Prva skupina obuhvaća sve što se čuva u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, a to su rukopisne i tiskane note te zvučna građa. Druga skupina obuhvaća popisane radove o  Lisinskome koji su od njegova vremena do danas objavljeni u knjižnoj građi sačuvanoj u NSK.

Iako nije uspio dosegnuti puninu svoje stvaralačke zrelosti, Lisinskog se svakako smatra jednim od najdarovitijih skladatelja svoga vremena kojeg je zadesila tragična sudbina. Bolest ga je spriječila da nastavi sa svojom 11-godišnjom karijerom, u kojoj je uspio skladati 145 skladbi, ali se djelić njegova virtuozna i osebujna života može pogledati do 13. studenog na izložbi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Ključne riječi

Komentara 3

SA
samoborka
17:27 05.11.2019.

Kad smo već kod Lisinskog, zgrada (koncertna dvorana) Vatroslava Lisinskog je toliko jadna, derutna, neuredna, otuzna da bi ju bilo najbolje srušiti i izgraditi novu. Bas se srozala na razinu "umjetnika" (balkanskih meketala) koji u njoj nastupaju zadnjih godina. Čudimm se sto vec nisu do sada organizirali pecenje i posluzivanje cevapa i doticnom Lisinskom. Sramota za Zagreb!

Avatar rubinet
rubinet
18:02 05.11.2019.

Dragi Vatroslave,po tebi je koncertna dvorana u Zagrebu dobila ime. Zaslužio si tu čast. A da se kako možeš vratiti , zažalio bi trenutno. Jamačno! Dvorana je od 1973. primala umjetnike i darivala kulturu svojim posjetiteljima. Vatroslave,posjetili su te mnogi:mnogi: od Bečke filharmonije do Londonske kraljevske . Mstislav Rostropovič, Zubin Mehta,Lorin Maazel, Leonard Bernstein, Lovro pl. Matačić, Luciano Pavarotti, Jośe Carreras, Ivo Pogorelić, Svjatoslav Richter, Mischa Maisky..i stotine svjetskih virtuoza... A danas? Moj Vatroslave, kulturocid.. Bubamare,Šeki,Miki, Aca, glumačke skupine ,samouki umjetnici,Fikrete, Joksimi,Saše, Harisi.... Pozdrav,dragi Vatroslave,spavaj negdje gore i ne vraćaj se. Srce bi ti zatajilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije