Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bit će tipizirani

Tomašević otkrio tko će morati platiti za postavljanje bokseva ispred zgrada

Tomašević: Imamo najmanji deficit u posljednjih 5 godina
Jurica Galoic/PIXSELL
17.05.2022.
u 11:38

Boksevi, ako nije moguće smjestiti spremnike na vlastitoj parceli, bit će besplatno postavljeni na javnoj gradskoj površini. Neće biti najma, ali trošak izrade boksa platit će se iz pričuve.

Prvi čovjek Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima održava redovnu tjednu konferenciju koja se održava u gradskoj upravi. Neke od tema o kojima bi se moglo govoriti jest stanje u Čistoći i Holdingu, prva godina mandata nove vlasti, postupak otkaza, natječaji za pročelnike, priziv savjesti u gradskim bolnicama... Plus, naravno, pitanja koja novinari postavljaju gradonačelniku. Nastavak presice pratite na portalu Večernjeg lista. 

 

Konferenciju je započela dogradonačelnica Danijela Dolenec, a otvorila ju je temom borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, uz napomenu da je Zagreb siguran grad za sve ljude. 

– Rekli smo da ćemo kao predstavnici Grada službeno sudjelovati u povorkama ponosa, bit će tako i ove godine. Bitno nam je i osigurati programsku podršku i adekvatnu infrastrukturu. Imamo program zaštite ljudskih prava – rekla je Dolenec. 

Dogradonačelnik Luka Korlaet spomenuo je dvije ključne odluke, u prvoj je govorio je o gradskim stanovima. Dio njih će prodati, dio zadržati i s njima raspolagati. 

Druga odluka je odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. Početno trajanje povećava se s pet na 10 godina. Zakup na neodređeno vrijeme više neće biti moguć, bit će potpisan ugovor na pet godina. Ukida se mogućnost podzakupa. Cilj je unaprijediti prostor u vlasništvu Grada da stvari budu jednake za sve. Obje su odluke na javnom savjetovanju. 

O boksevima i podzemnim spremnicima ispred zgrada

Tomašević je spomenuo da će na dnevnom redu biti i izmjena odluke o komunalnom redu. Za sve višestambene zgrade koje nemaju mogućnost smještaja spremnika za otpad na vlastitoj parceli, nakon što to utvrde komisije na terenu, bit će postavljeni standardizirani boksevi. To je pravilo koje vrijedi za cijeli grad, osim za povijesnu jezgru.

– Tamo će biti podzemni spremnici, ali to neće ići preko noći – objasnio je. Boksevi, ako nije moguće smjestiti spremnike na vlastitoj parceli, bit će besplatno postavljeni na javnoj gradskoj površini. Neće biti najma, ali trošak izrade boksa platit će se iz pričuve. U povijesnoj cjelini nije moguće napraviti ništa bez konzervatorskih uvjeta, pa je pravedno da, s obzirom na povećane troškove, Grad snosi troškove za podzemne spremnike. 

O slučaju Mirele Čavajde i rezultatima zdravstvene inspekcije

Time se treba baviti bolnica, treba voditi unutarnji nadzor, a oko toga je istupala ravnateljica. Čeka se da se interni nadzor završi, pa će se postupati tako da se te pogreške ne ponavljaju u budućnosti. 

O psiholozima na Svetom duhu

Dat ću suglasnost za zaposlenje psihologa, ali suglasnost mora dati i Ministarstvo. Očekuje se da će biti veći broj liječnika koji neće imati priziv savjesti. 

O pješačkim zonama

Sličan režim kao u Teslinoj bit će i u Vlaškoj. Iskomunicirali smo taj problem s Policijskom upravom zagrebačkom. Napravit ćemo u toj suradnji s njima plan o prolazu do nekih veža gdje imaju osigurane parkinge. Primat će imati pješaci, naravno. Postojat će i signalizacija i, s vremenom, teleskopski stupići. 

O studiji kvalitete zraka

Radit ćemo analizu kvalitete zraka za cijeli grad, pa tako i za gradsku četvrt Novi Zagreb – istok. Postoje različiti zagađivači zraka, sigurno je da su tu i neka postrojenja za gospodarenje otpadom, ali isto tako promet, fosilna i druga goriva za grijanje usred zime. 

Komentara 41

MT
mačak tom
12:36 17.05.2022.

Podržava homoseksualnu povorku, voli pobačaje, napada doktore sa prizivom savjesti, nije preuzeo odgovornost roditeljstva, ne dozvoljava zastave Hoda za život, ali vješa dugine boje? Kako je moguće da su ga ljudi birali? Da li nisu znali što rade ili zaista podržavaju ovu dekadenciju? Vidjet ćemo na idućim izborima. Ako opet prođu, tada i nismo drugo nego za to da nas bijela kuga polako pokosi i na naše mjesto dragi Bog dovede neki pošteniji narod.

BU
burza
13:04 17.05.2022.

On kao gradonacelnik treba postivati i drugacije misljenje ako si za gej onda trebas isto tako podrzati i hod za zivot makar nisu tvoja opcija jer tko stvara glasace gejovci ili roditelji koji produzuju ljudsku vrstu

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
11:44 17.05.2022.

Činjenica je da Hrvati polako izumiru, iz godine u godinu sve nas je manje. Ne bi li onda bilo prirodno i logično od gradonačelnika najvećeg hrvatskog grada i njegovih najbližih suradnika očekivati da će se pojavljivati u manifestacijama koje zagovaraju i slave ljudski život, poput Hoda za život, a ne u manifestacijama koje slave istospolno partnerstvo koje kao takvo zbog same biologije ne doprinosi produženju ljudske vrste i demografskom oporavku nacije? No, oni se upravo hvale s činjenicom da čine baš suprotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije