Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cohousing

Uz cimere zimski vrt, soba i sauna

Cohousing
Foto: Jakov Novak
1/3
18.01.2014.
u 20:00

Najam - Najskuplja soba, i to s kupaonicom stoji 250 eura, a za najmanju se plaća 190 eura

Spavaća soba s kupaonicom, zimska terasa, sauna, teretana i vinski podrum u dvokatnici za koju jednom tjedno namirnice nabavlja i čisti je spremačica, sve za 250 eura mjesečno? Stvarnost je to za Željka Švedića i njegove sustanare na Perjavici koji tako žive već neko vrijeme zahvaljujući cohousingu, odnosno sukućanstvu.

– Sukućanstvo je alternativni način stanovanja koji nastoji spojiti najbolje iz dijeljenog i privatnog stanovanja. Svatko ima privatni prostor, a s ostalim ukućanima dijeli se veliki zajednički prostor – objašnjava Švedić koji se bavi razvojem softvera. Upravo ga je posao doveo u jednu takvu zajednicu u San Franciscu, gdje je proveo nekoliko mjeseci te odlučio pokrenuti istu takvu u Zagrebu.

Idealno za ljude koji su počeli raditi, a još nemaju obitelji

– Bilo mi je odlično živjeti u velikoj kući, okružen mladim ljudima, dijeliti ideje, obroke, čistačicu i plaćati manje nego privatni smještaj. Ipak, cilj je cohousinga poboljšanje kvalitete života, a ne ušteda novaca. Zbog toga većina cohousing zajednica ima definirane vrijednosti oko kojih okuplja ljude i strog proces selekcije – objašnjava Švedić.

Vrativši se, tražio je kuću po Zagrebu dok je nije našao na Perjavici te se u nju uselio s još troje ljudi. Po američkom modelu u kući se živi i radi tako da se u zajedničkom prostoru mogu naći i razni programeri koji tamo imaju svoj privremeni ured. Visina najma ovisi i o veličini privatnog prostora. Tako najveća soba s kupaonicom stoji 250 eura, dok se za najmanju sobu, koja nema svoju kupaonicu, već je se dijeli, izdvaja 190 eura. Inače, kad su se uselili u kuću pokrenuli su i stranicu zgcohousing.com preko koje im se mogu javiti svi koji žele živjeti ili raditi na takav način.

– Ovo je idealno za ljude koji su počeli raditi, a još nemaju obitelji. Žao mi je što tako nisam živio dok sam bio podstanar – priznaje nam Mario koji tamo dolazi raditi.

>>Najam stana do 50 m2 u Zagrebu za 144 eura

>>Sniženja nisu ni blizu onima u inozemstvu, ali svi su pohrlili

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije