Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Držite se uputa

Upozorenje: U idućim danima postoji opasnost od toplinskog vala

vrućina
Sanjin Strukic/PIXSELL
20.06.2017.
u 15:21

Građane se između ostalog upozorava da je u danima opasnosti od toplinskog vala važno izbjegavati direktno izlaganje suncu od 10 do 17 sati, treba piti dovoljno tekućine i nositi laganu odjeću

Iz Gradskog ureda za zdravstvo poslali su priopćenje u kojem upozoravaju građane kako u idućih nekoliko dana i to u četvrtak, petak i subotu postoji umjerena opasnost od toplinskog udara.

Ističu da je prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda u sljedećim danima potreban je poseban oprez pri izlaganju suncu i toplini.

Toplinski val umjerene opasnosti može izazvati dehidraciju sa simptomima glavobolje, suhe kože i usana, povećane tjelesne temperature, ubrzanog rada srca i mučnine. Jedina prevencija je uzimanje većih doza tekućina, a najvažnije vode.

Toplinski val velike i vrlo velike opasnosti može izazvati pored dehidracije, suhe i crvene kože te ubrzanog bila i sunčanicu, pretjeranu vrućinu, mučninu i povraćanje, grčeve, prestanak reguliranja tjelesne temperature, iznenadni kolaps i pad tlaka, glavobolju, vrtoglavicu, pulsiranje u grudima i ušima, a u najgorim slučajevima može biti i po život opasno.

Također, građane se upozorava da je u danima opasnosti od toplinskog vala važno izbjegavati direktno izlaganje suncu od 10 do 17 sati, piti dovoljno tekućine, vodu ili nezaslađeni čaj, pića bez alkohola, nositi laganu zaštitnu odjeću i obuću, sunčane naočale, šešir, smanjiti fizički napor, držati se hlada, rashladiti se boravkom u hladnijim prostorima i tuširanjem mlakom vodom. Starije osobe i djecu (i kućne ljubimce) važno je ne ostavljati ih bez nadzora na suncu, treba jesti laganiju hranu bogatu vodom (svježe voće i povrće, juhe).

 

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije