Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
globalna važnost

U središtu UN-a gimnazijalci će debatirati i rješavati probleme karipske državice

Debatni tim XVI. gimnazija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
04.02.2014.
u 15:00

Odlazak na put u New York na međunarodnu debatu s oko tri tisuće sudionika košta 100.000 kuna, a učenicima i njihovoj mentorici iz XVI. gimnazije nedostaje još oko 25.000

Još ljetos šestero učenika XVI. gimnazije, ujedno i članovi debatnog tima te škole, prijavilo se za sudjelovanje na projekt modela Ujedinjenih naroda za srednje škole. Nisu mislili da će ih pozvati na najmasovniji debatni događaj tog tipa. No uskoro su doznali da su jedni od tri tisuće sudionika koji će tri dana u New Yorku simulirati sjednicu skupštine UN-a.

– Doslovno smo hiperventilirali, strašno smo bili uzbuđeni – opisuje osjećaje 17-godišnja Petra Radić.

Spavaju u Hiltonu

No ubrzo ih je na zemlju spustila realnost. Za odlazak u New York, koji uključuje cijenu zrakoplovne karte, participaciju, hotel, prijevoz po SAD-u te hranu za učenike i dva profesora morali su sakupiti više od 100.000 kuna.

– Problem je što nam uvjetuju da spavamo u Hiltonu, gdje noć košta 350 dolara, a tamo se odvija većina zasjedanja. Omogućili su nam niže cijene smještaja i uspjeli smo uz financijsku podršku Ministarstva obrazovanja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te raznih sponzorskih tvrtki prikupiti 75.000 – kaže mentorica Nataša Kauzlarić.

Natjecanje nam je pomoglo da razvijamo javni nastup, snalaženje u problemima, brže i efektivnije razmišljanje. Puno nam znači svaka pružena prilika da uđemo još dublje u ta znanja

Debatni tim XVI. gimnazije

Moralnu su podršku dobili i od Ureda predsjednika, a za pokroviteljstvo su zamolili i gradonačelnika Bandića, a od gradskog ureda za obrazovanje dobili su 10.000 kuna. Sljedeće je na redu dobivanje viza, a dio troškova pokriva i škola.

Do polaska je ostalo točno mjesec dana, no učenici ne odustaju, skupljaju novac i raznim akcijama u školi.

Izlaganje na engleskom

– Sudjelovali smo na sličnim natjecanjima diljem Europe te unutar Hrvatske. Natjecanje nam je pomoglo da razvijamo javni nastup, snalaženje u problemima, brže i efektivnije razmišljanje – kažu učenici i dodaju kako im puno znači svaka pružena prilika da uđu još dublje u ta znanja, i to u samom sjedištu UN-a. Naime, nakon što izvježbaju rad određenih odbora, svoje će rezolucije i zaključke predložiti samom UN-u na njegovoj redovitoj skupštini.

Učenici iz Križanićeve rješavat će globalne probleme iz perspektive Federacije Svetog Kristofora i Nevisa. malene zemlje na Karipskom otočju, veličine Zagreba.

– Probleme poput globalnog zatopljenja, situacije s izbjeglicama u Južnom Sudanu ili slobode medija rješavat ćemo globalno, odnosno prezentirati kako se svijet odnosi prema tome te kako naša zemlja može pomoći u rješavanju – kaže Radić. Iako će sva izlaganja učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda imati na engleskom jeziku, to im je najmanji problem s obzirom na to da i nastavu slušaju na tom svjetskom jeziku.

>>Srednjoškolci briljirali na temi o ulozi Europske banke u krizi EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije