Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnički muzej

U Zagrebu otvorena izložba “Automobil – kultura mobilnosti”

izložba automobili
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/21
11.01.2016.
u 21:54

Riječ je o prvom takvom prikazu automobila i njegova utjecaja na društvo u Hrvatskoj, putem kojeg se prvi izlažu eksponati i arhivska građa koja je do sada bila u privatnim kolekcijama

U Tehničkom muzeju otvorena je izložba "Automobil, kultura mobilnosti". Izložba predstavlja Zagreb kao urbano središte i Hrvatsku kao sredinu bogate kulturne povijesti, sagledane kroz prizmu svima nam bliskog automobila.

Riječ je o prvom tako složenom prikazu automobila i njegova utjecaja na društvo u Hrvatskoj, putem kojeg se prvi izlažu eksponati i arhivska građa koja je do sada bila nedostupna u privatnim kolekcijama, priopćeno je iz Tehničkog muzeja.

Automobil, kao spoj tehnoloških rješenja i dostignuća određenog vremena te dizajnerskih kreacija, predstavlja se kao ikonički znak moderne kulture, umjetnosti i dizajna od dvadesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća, u razdoblju koje na reprezentativnom uzorku prati artikuliranje moderniteta.

Na otvaranju izložbe autorica dr.sc. Jasna Galjer podsjetila kako je, od kada je Karl Benz 1886. godine patentirao automobil, širom svijeta proizvedeno skoro tri milijarde automobila. Izložbu je večeras posjetio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a za sve posjetitelje ova atraktivna izložba otvorena je do 6. ožujka.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

>>Automobil je mijenjao društvo, dizajn i umjetnost

Komentara 1

LA
LANA555
23:57 11.01.2016.

Da bar igram loto i da dobijem na lotu..kupila bi si ovakvu makinu.Al nemam ja srece .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije