Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREPČANIN SAŽEO MUKU

'U 4.30 probudio me užasan smrad, mislio sam da je klima riknula, a onda sam otvorio vrata balkona...'

Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/10
25.07.2019.
u 14:31

Javio nam se čitatelj iz Sigeta koji je opisao svoj doživljaj rano jutros nakon požara.

Od jutra nam se požalilo mnogo građana kako zbog zaostalog dima od požara na Jakuševcu imaju problema s disanjem i kašljem. Osim toga, smeta ih smrad koji se proširio po cijelom Zagrebu. Iz Grada kažu da nema brige oko toga, ali građani su skeptični.

Nadležne službe uvjeravaju kako je sve u najboljem redu i pod kontrolom, ali ipak građanima preporučuju da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta. Javio nam se čitatelj iz Sigeta koji je opisao svoj doživljaj rano jutros nakon požara.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Jučer navečer uvjeravali su nas izjavama u medijima da je sve u redu, da nema problema sa zrakom, sve je čisto. Jutros kažu sve je  u redu, sada odjednom više nije sve u redu. Trebamo izbjegavati izlaženje van u Novom Zagrebu, ako trebamo van, onda neka idemo van Zagreba jer eto, šef će samo tako reći, naravno, idi van Zagreba na odmor. Ne računa se u godišnji, Jakuševac je kriv – napisao je čitatelj. Dodaje kako pretpostavlja da su vlasti i instituti gledali seriju Chernobyl pa su, kaže, probali prenijeti to na ovu situaciju.

Podsjećamo, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" proveli su analizu čestica u zraku nakon požara na Jakuševcu tvrdeći kako parametri CO, CO2, SO2, NOX i formaldehida nisu prelazili maksimalno dopuštene koncentracije. Indeks kvalitete zraka u crvenoj zoni (viši od 100) u Dugavama iznosio je prvo 409, a no sada je pao ispod 40.

– U 4:30 ujutro budi me užasan smrad u stanu. Kraj mene spavaju supruga i dijete od šest mjeseci. Prvo sam mislio da se klima zapalila jer je dim imao smrad kao kada neka tehnologija pregori (TV, kompjutor itd). Skočio sam iz kreveta, naravno uspaničen, ugasio klimu. I dalje je smrdjelo. Otvorio vrata balkona širom, cijela soba se zadimila, i tako sam shvatio da je to zapravo Jakuševac, a ne moja klima. Izašao sam na balkon, cijeli Siget je bio u žutoj magli, pogledao sam iza zgrade, cijeli Park mladenaca bio je u žutoj magli. Vratio sam se spavati – kaže čitatelj iz Sigeta.

Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine
1/35

Kad je riječ o zraku, u njemu se nalaze čestice PM10. Iz Grada tvrde da su "zabilježene povišene razine koncentracije", ali nisu naveli kolika je točno ta koncentracija i kolika je dopuštena. Prema mjerenjima u 11 sati broj tih čestica u zraku bio je 31, a sat vremena prije toga 301 µg/m3. Prema procjenama, broj se prosječno kreće oko 30, a trenutačno je manji od 10. Taj je isti zrak naš čitatelj probao isfiltrirati ponovno upalivši klimu, no nije bilo nikakvog poboljšanja.

– U 5:30 ustajem, krećem s jutarnjom rutinom. Palim seriju na TV-u, otvaram novine, malo mira prije posla da imam. Pogledam vani, sve žuto i dalje, stan cijeli smrdi. U 6:00 sati izlazim u jutarnju šetnju sa sinom prije posla i kavica s bratom koji jadan živi u Dugavama. I dalje je prisutna maglica lagana, dosta se osjeti smrad u zraku. I kako sada da me netko uvjeri da u tome nema skoro ništa štetno. Na kraju kažu nije ništa strašno, možda osjetite pečenje u grlu i lagano akutno trovanje. Ništa strašno, lagano trovanje. Kolega na poslu iz Prečkog kaže da se ujutro oko šest sati kad je šetao psa i na Prečkom osjetio smrad, slično kao kad je CIOS gorio, samo puno slabije, naravno – završava svoj doživljaj iz zadimljenog Sigeta.

VIDEO Požar na Jakuševcu

Komentara 26

SR
sramitese
15:28 25.07.2019.

U 5:30 ustajem, krećem s jutarnjom rutinom. Palim seriju na TV-u, otvaram novine, malo mira prije posla da imam. Pogledam vani, sve žuto.ha..ha..prava balkanska laz..ha..ajde..jos..otvara debo seriju na tv..ali otvara novine..ha,,ha,,koje..od prosle godine..ha..ha..

LI
Lisnjak
14:47 25.07.2019.

grad je trebalo izgradit najmanje 39 km daleko od jakusevca gdje su u perspektivi nova brda od pravog smeca.

DU
Deleted user
16:03 25.07.2019.

Dragi zagrepčanci to je vaš drek, kaj se čudite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije