Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUTRO POSLIJE U NOVOM ZAGREBU

VIDEO Sumaglica nakon požara brine građane: 'Kašljem cijelo jutro, grlo me boli i peče'

Jutro nakon požara na Jakuševcu
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/45
25.07.2019.
u 11:28

Živite li u Novom Zagrebu, osjećate li smetnje zbog požara na Jakuševcu? Pošaljite nam svoje iskustvo na javi@vecernji.net

Veliki požar na Jakuševcu zadao je vatrogascima besanu noć. Iako nema više otvorenog plamena, dobar dio Zagreba još uvijek osjeća ostatke dima s Jakuševca i, kako kažu građani, "nesnosni smrad". Zrak navodno nije opasan za zdravlje, ali se ne preporučuje dulje zadržavanje u krugu požarišta. 

Prema prvim izvještajima s terena, i dalje se širi bijeli dim iako daleko slabiji u odnosu na jučer. Unatoč tome i dalje otežava disanje. Strojevi prekopavaju smeće kako bi vatrogasci mogli potpuno dogasiti vatru. Trenutačno je na požarištu 10 vatrogasnih vozila i 50 vatrogasaca, a ispred se nalazi i policija koja ne dopušta približavanje zgarištu. U krugu požara znatno je viša temperatura u odnosu na ostatak grada, što također dodatno otežava disanje.

 

– Problem je u padu kvalitete života. Čim osjetite neugodne mirise, kvaliteta života automatski je smanjena. Problem je i u tome što nije bilo mogućnosti da se ljudi na vrijeme upozore da zatvore prozore i vrata te im je taj zrak ušao u stambeni prostor – istaknuo je kemičar i toksikolog prof. dr. sc. Franjo Plavšić za 24 sata.

Sinoć su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kazali kako požar ne predstavlja opasnost za stanovništvo, ali su građani skeptični i ne vjeruju u tu tvrdnju. Kako je vjetar mijenjao smjer, tako se dim i smrad proširio po Zagrebu. Čitatelji iz različitih dijelova Grada javljaju kakvo je stanje u njihovim četvrtima, a prema svemu sudeći, najgore je u Dugavama i Klari.

VIDEO Jutros ispred reciklažnog dvorišta Jakuševec stanje još nije bilo sanirano

Jadranka Lajtman, članica vijeća Mjesnog odbora Grada Zagreba, sugerirala je građanima u Facebook objavi kako bi bilo dobro da se bolje informiraju zato što je razina PM10 čestica gotovo 30 puta veća nego jučer ujutro.

"Mjerna postaja 3 u Dugavama... Znate li što su lebdeće čestice PM10? Znate li što rade našem organizmu?  Mislim da bi bilo dobro da se informirate...", stoji u objavi Jadranke Lajtman.

Foto: Facebook/RTL

Naime, prema kvaliteti zraka grada Zagreba i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, PM10 čestice manje su od 10 mikrometra i njih udišemo sa zrakom. One su mješavina kemijskih spojeva i vode. Zbog svoje veličine, prodiru duboko u pluća omogućavajući štetnim kemikalijama da dopiru do naših unutarnjih organa. To može prouzročiti niz oboljenja, uključujući karcinom. Posljedice se mogu pojaviti već nakon sat vremena udisanja čestica.

 

Jutro nakon požara na Jakuševcu
1/26

– Živim u Novom Zagrebu u Dugavama. Ovo je prestrašno, probudio me neki dim i kada sam pogledala kroz prozor, vidjela sam nekakvu čudnu sumaglicu i grozan smrad po paljevini. Kašljem od tada cijelo vrijeme i grlo me boli i peče. Zar se trebamo svi otrovati od udisaja otrovnih spojeva ili će se nešto poduzeti? Žalosno. Sestra mi ima malu djecu i zar bi trebala biti doma cijeli dan i ne otvarati prozore? Jako loše za sve, i mlade i stare – napisala nam je čitateljica iz Dugava.

– Sinoć sam otvorila prozor i otišla u šetnju. Već se na izlasku osjetio oštar smrad. Dijete i ja teško smo disali pa smo se brzo vratili iz šetnje. Cijeli stan bio je ispunjen smradom, a kako sam popodne oprala rublje, i ono je smrdjelo po dimu – kaže naša čitateljica iz Klare.

– Živim u Dugavama, cijelu noć sam imala otvoren prozor zbog vrućine i jutros sam se probudila s osjećajem peckanja u grlu od udisaja zraka. Kvartom se širi prestrašan smrad, a vani izgleda k'o da je magla – rekla je čitateljica.

– Ovo još nisam doživio u Zagrebu. Katastrofa. Imao sam cijelu noć otvoren prozor i pred jutro me probudio jak smrad. Ne znam, ovo je strašno, ne može se disati! – rekao je jedan Trnjanin.

– Sinoć oko 2 u noći u Borovje je ušao gust dim i ulazio kroz prozore u stanove, trajalo je oko sat vremena i bilo je neizdrživo, kasnije se zrak razbistrio, ali još se malo osjećao miris. Vjerujem da je vjetar tada mijenjao smjer i donio dim. S mosta smo kasnije promatrali Novi Zagreb i slika je bila jeziva, bio je prekriven dimom – kaže čitatelj Josip iz Borovja.

– Ulovila me panika. Mislio sam da nešto gori u kući. Odmah sam ustao i otišao provjeriti je li se nešto zapalilo. Teško je ovo objasniti. Ovo me podsjetilo i kada se zapalilo odlagalište otpada u Jankomiru. Tada je bilo strašno, a i ovo je katastrofa – rekao je naš čitatelj iz Španskog.

– Miris paljevine sinoć se oko dva ujutro osjetio čak i na Srednjacima. Toliko je bio intenzivan miris da sam imala dojam kao da mi gori nešto u stanu ili u zgradi ili u ulici, koliko je jak taj miris bio. Požara u mojoj blizini sinoć nije bilo,  riječ je o dimu s Jakuševca – javila je čitateljica sa Srednjaka.

Iako iz Grada uvjeravaju kako je sve pod kontrolom i da nema razloga za paniku jer ne postoji opasnost za stanovništvo, predsjednik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec Ratko Bedeković poručio im je kako mjerni uređaji ne mjere toksične tvari.

– Mjerni uređaj postavljan pokraj igrališta ne mjeri dioksine, kancerogeni spojevi nastaju pri sagorijevanju na temperaturi nižoj od 800 stupnjeva. Stare šperploče od kreveta i drugog namještaja napravljene su s pomoću ljepila koje sadrži aditive. Ti aditivi, kad sagorijevaju, razvijaju dioksine, tako da pročelnik može pričati ''borbene'' – poručio je za HRT.

>>Živite li u Novom Zagrebu, osjećate li smetnje zbog požara na Jakuševcu? Pošaljite nam svoje iskustvo na javi@vecernji.net  

Komentara 61

LK
lkjiop
08:50 25.07.2019.

Svu ovu uhljebnicku bandicevu bandu po raznoraznim bandicevim uredima koji tvrde da nema oneciscenja zraka natjerao bi da cijeli dan hodaju oko jakusevca I udisu taj kristalno cisti zrak.

DU
Deleted user
08:47 25.07.2019.

To je najmodernija metoda zbrinjavanja krupnog otpada, vidio tu metodu na djelu banditos prošlih nekoliko godina u zapadnom dijelu Zagreba. Ekocid je u punom zamahu od Sljemena, vodocrpilišta, odvodnih voda, gradskih parkova, zbrinjavanje ukupnog otpada, itd.

AF
AfganistanskiHrvat
08:56 25.07.2019.

Nije ni Černobil predstavljao opasnost nego radijacija, požar, vjetar......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije