Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZLETI

Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu

Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
Foto: Julien Duval
1/6
27.07.2020.
u 12:39

Naša metropola postala je poznata kao grad koji čitavu godinu živi na otvorenom – od najboljeg europskog Adventa, preko brojnih festivala domaće glazbe i gastronomije, do nezaboravnog ljetnog ugođaja na čarobnim lokacijama koje svake godine donose nešto novo i jedinstveno

Izleti su uvijek veselje kako za djecu tako i za roditelje, a sada je idealno vrijeme za novu obiteljsku avanturu. Zagreb i okolica nude brojne sadržaje za sve generacije, a mi vam donosimo prijedloge kako provesti trodnevni ljetni izlet iz snova.

Avanturu započnite otkrivanjem misterija

Većina nas tijekom života putuje kako bi upoznali druge narode i kulture, a da gotovo nikad ne istražimo do kraja vlastitu zemlju i grad u kojem živimo. Upravo Zagreb skriva brojne lokacije koje pričaju zanimljive priče pa prvi dan izleta posvetite istraživanju centra naše metropole i najljepših destinacija kojima obiluje. Grad se najbolje upoznaje pješke stoga isprobajte kako je biti turist u vlastitom gradu i otkrijte koje tajne krije Zagreb kroz jednu od jedinstvenih pješačkih tura iz bogate ponude Turističke zajednice grada Zagreba.

Najslađi početak jutra bit će upravo u srcu grada, na Trgu bana J. Jelačića, gdje vas očekuju tematski razgledi najvažnijih zagrebačkih znamenitosti uz zanimljive anegdote, najljepše običaje i posebna iznenađenja koja će vaše upoznavanje zagrebačkog društvenog, kulturnog i gospodarskog života učiniti nezaboravnim. Kroz personalizirani obilazak grada vaši mališani neće se morati truditi da ostanu budni obilazeći crkve i spomenike uz suhoparno nabrajanje godina i činjenica, već će dobiti priliku upoznati Zagreb na drugačiji način i osjetiti „zeleno srce“ grada kroz šetnju najpoznatijim parkovima i trgovima u samom središtu metropole.

Park Zrinjevac jedan je od najljepših živućih simbola Zagreba
Foto: Julien Duval

Nakon obilaska Zelene potkove koju čini sedam lijepih trgova s perivojima i parkovima, odmorite se od užurbane gradske vreve na Zrinjevcu uz ukusnu kavu, očaravajuće fontane i glazbeni paviljon. Tijekom predaha ne propustite kušati gastro delicije u nekom od tradicionalnih zagrebačkih restorana, a nakon odmora i ukusnog obroka, rezervirajte jednu od maštovitih interaktivnih tura na mističnom Gornjem gradu ili razgledajte grad Segwayem, biciklom, romobilom ili pak električnim automobilom.

Upoznajte mističnu stranu Zagreba uz interaktivne noćne ture na Gornjem gradu
Foto: Davor Rostuhar

Podignite razinu adrenalina svih članova obitelji

Nakon sasvim novog doživljaja centra grada, povedite svoju obitelj u prirodu i posjetite omiljeno zagrebačko izletište, Sljeme. Najviši vrh Medvednice prepoznatljiv je simbol Zagreba i idealno odredište za aktivan odmor pa se sa svojim najmilijima možete okušati u pješačenju ili rekreativnom planinarenju na dobro održavanim stazama kojih ima čak sedamdesetak. Po šumovitim obroncima moguće je i biciklirati, a oni željni laganijeg tempa do Sljemena mogu doći osobnim automobilom ili autobusom s Mihaljevca do Tomislavovog doma.

Zagrebačka gora se uz prirodne ljepote i mnogobrojne staze može pohvaliti i špiljama, slapovima, izvorima pitke vode, ali i bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta. Ovi prekrasni šumoviti obronci Zagreba također posjeduju prirodno bogatstvo tartufa, jednu od najrjeđih i najskupljih namirnica na svijetu. Povedite svoju obitelj na poseban trosatni izlet koji objedinjuje lov na tartufe (truffle hunting) i degustaciju svježih tartufa. Na ovom ćete izletu imati priliku upoznati dragocjene pse pasmine Lagotto Romagnolo koji su jedinstveni lovci na tartufe, ali i vrlo privrženi i nježni, što ih čini idealnima za izlete obitelji s djecom. Kroz ovu jedinstvenu avanturu za cijelu obitelj doznat ćete sve o tartufima i njihovom staništu, upoznati se sa specijaliziranim psima i licenciranim vodičem, iskusiti uzbuđenje lova na tartufe i degustirati delikatese od ove dragocjene namirnice.

Nakon uzbudljivog planinarenja i potrage za tartufima, popodne rezervirajte za šetnju po Parku prirode Medvednica i edukativne programe koje park nudi. Očekuje vas više od tisuću čarobnih vrsta biljaka, bogat životinjski svijet te brojne kulturne i geološke znamenitosti. Ne propustite posjetiti slikoviti srednjovjekovni grad Medvedgrad iz 1254. godine, Rudarski vrt i rudnik Zrinski u kojem se srebro vadilo od 16. stoljeća, te špilju Veternicu u kojoj možete vidjeti kosti pećinskoga medvjeda te obići i čak posvojiti današnje stanovnike pećine, šišmiše. Ove turističke atrakcije možete istražiti pod stručnim vodstvom ili samostalno u društvu najmilijih jer ćete u čitavom kompleksu pronaći tekstove s informacijama o svim zanimljivostima ovog prirodnog blaga. Osim što nudi mogućnosti brojnih aktivnosti za cijelu obitelj, park prirode Medvednica je i idealna lokacija za odmor u prirodi, uz mogućnost okrijepe u nekoliko planinarskih domova, ugostiteljskih objekata i hotela koji su vikendom otvoreni na Sljemenu.

Opuštanje dolazi na kraju

Nakon otkrivanja uzbudljivih tajni prepoznatljivih simbola glavnog grada, trodnevnu pustolovinu zaokružite danom za opuštanje na najatraktivnijim lokacijama u okolici. Idealan početak dana svakako će biti ugodna šetnja prirodom pa jutro započnite posjetom Samoboru čije će vas šumovite staze odvesti uzbrdo u Anindol i na kraju puta otkriti nezaboravan prizor ruševnoga samoborskog Starog grada koji datira iz 13. stoljeća.

Ne propustite se zasladiti glasovitim kremšnitama u jednoj od gradskih slastičarnica na glavnom samoborskom trgu, a zatim se uputite u Grgosovu špilju koja se smjestila na ulazu u mjesto Otruševec 5km od Samobora i danas je jedna od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Zagrebačkog prstena. Ime je dobila po Josipu Grgosu koji ju je slučajno otkrio 1973. godine kopajući kamenje za gašenje vapna te je nakon uređenja postala jedan od nezaobilaznih punktova u Samoboru. Probudite istraživački duh u najmlađim članovima vaše obitelji i zajedno otkrijte kako izgleda špiljski nakit zbog kojega je ova špiljica proglašena zaštićenim geomorfološkim spomenikom prirode. Za sva pitanja na koja ne uspijete sami pronaći odgovor na raspolaganju će vam biti vodič kojega možete dogovoriti u obližnoj gostionici Kod špilje i usput se počastiti nekom od lokalnih delikatesa.

A koja bi bila bolja lokacija za kraj savršenog vikenda od imanja koje nazivaju rajem na zemlji? Nakon obilaska šarmantnog Samobora produžite do Zaprešića gdje vas svega tri kilometra od centra grada očekuje čarobno imanje Trajbar okruženo predivnim šumama i livadama. Ova jedinstvena lokacija objedinjuje ljubav prema konjima, prirodi, zdravom životu i dobroj hrani.

Ispunite svojim najmlađima želju koju smo svi sanjali kao djeca i omogućite im jahanje na predivnim konjima i ponijima. Dok će klinci uživati u brojnim animacijama uz stručnu pratnju, vi i vaša bolja polovica moći ćete izdvojiti nekoliko trenutaka za sebe i prepustiti se finim osvježavajućim kapljicama u lokalnom baru ili šetnji na čistom i svježem zraku. Na kraju se zajedno smjestite na terasu ispod pagode i izaberite favorite među pršutima, finim sirevima, „mazalicama“ na toplom bagetu i roštilju koji se sprema uživo na vrhunskim ekskluzivnim roštiljima.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije