Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo lice trnskoga

Trg s imenom naše Ane postao nam je kvartovska špica i dnevni boravak

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
24.09.2018.
u 10:42

'Ovaj naš trg zaista jest duša kvarta. Djeca se igraju, a mi stariji na klupama kratimo dane'

Dok se u središtu grada smjestila Ulica neznane junakinje, stanovnici Trnskoga dobili su trg nazvan po dobro znanoj junakinji - svojoj sugrađanki Ani Rukavini.

Nekada zapušteno središte ove novozagrebačke četvrti dobilo je novo ruho, a građani, kojima je obnovljeni prostor oduvijek služio kao kvartovski dnevni boravak, itekako su zadovoljni - i novim izgledom, a još više nazivom koji ga krasi.

Kvartovski dnevni boravak

- Naš trg zaista jest duša kvarta. Ljetos, dok su djeca bila na ferijama, sve je vrvjelo. Stari sa strane sjede i razgovaraju o svemu i svačemu, a mališani voze bicikle, romobile, trče, igraju se...

I stvarno smo sretni što sada naš trg ovako lijepo izgleda - govori stanovnik Trnskoga Branko Dujanović te dodaje kako je sve puno života. To je razlog više da trg nosi ime po Ani Rukavini koja je mnogima dala nadu upravo svojim pismom “Želim život”. Prije je, kažu u kvartu, sve bilo puno rupa koje bi svakom kišom postajale bazeni, klupe su bile dotrajale, ploče na podu ispucane...

- Svaka čast svima koji su se zalagali da se uredi ovaj trg. Kada smo prije godinu-dvije saznali da će trg nositi ime Ane Rukavine, nadali smo se uređenju jer Ana zaslužuje samo najbolje i najljepše, a ovaj trg sada to i pokazuje - govori umirovljenik Vladimir Žuvela te dodaje kako nijedno mjesto na svijetu ne bi ljepše nosilo ime Ane Rukavine od njihova kvartovskog dnevnog boravka.

Ana Rukavina svoje je djetinjstvo i mladost provela u Trnskom, a da im lijep trg nazvan njenim imenom znači puno, potvrdili su i u Zakladi Ane Rukavine.

- Jako je voljela Trnsko i bila je vezana za svoj kvart. Itekako nam puno znači što se baš tamo nalazi trag koji će vječno ostati ispisan i što je sada to postalo lijepo središte i mjesto druženja svih stanovnika Trnskoga - rekla je Mirta Vrančić, voditeljica ureda Zaklade Ane Rukavine.

Grad Zagreb u novi izgled središnjega trga u Trnskom uložio je 2,3 milijuna kuna, a radovi su obuhvaćali postavljanje novih klupa, kao i postavljanje novih ploča na platou.

Još samo da je veći natpis...

- Radovi su trajali otprilike godinu dana, ali mislim da su sve mogli sanirati i u znatno kraćem roku. Međutim, sretni smo jer je sada sve gotovo i jer smo opet dobili svoje omiljeno mjesto za druženje - govori jedan od umirovljenika. Iako su u kvartu uglavnom svi zadovoljni učinjenim, postoje neke želje za koje se građani nadaju da će se kad-tad ostvariti.

- Moram priznati da su mi stare klupe s naslonima bile puno bolje i takve su trebale biti i ove nove, ali to je želja nas starih. Mladima je vjerojatno dobro. Međutim, prioritet je svakako ploča s imenom trga. Naša Ana zaslužuje veću ploču pa da svi mogu vidjeti gdje se nalaze - rekao je jedan od umirovljenika.

>> Pogledajte video i saznajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

Ključne riječi

Komentara 1

GR
grebza
15:19 24.09.2018.

Super, bravo ljudi! I konačno jedna slika i tekst bez sveprisutne kamenjarske glavešine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije